Volumul urias al creditelor de consum luate de romani pun in pericol stabilitatea financiara a tarii, a afirmat guvernatorul BNR Mugur Isarescu in cadrul unui seminar financiar. “Exista in acest moment cateva riscuri care ar putea atenta la stabilitatea financiara: miscarile de capital, rata inflatiei si a cursului si gradul de indatorare al populatiei.

Piata noastra financiara e inca fragila, iar eventuale intrari de 2-3 miliarde de euro ar putea avea consecinte grave. In ceea ce priveste volumul mare al creditelor de consum, as dori sa atrag atentia ca orice succes ascunde in spate o capcana.

Pe termen lung, creditele contribuie la o anumita stabilitate economica si chiar sociala, insa cand rata indatorarii e prea ridicata, am putea avea probleme”, a mai afirmat Isarescu.

Guvernatorul a mai spus ca BNR nu poate face estimari referitoare la inflatia din 2008, cata vreme exista o componenta a preturilor (cele administrate) pe care Banca Centrala nu o controleaza. “Nu poti afirma ca in 2008 vei avea o inflatie de 4 la suta, fiindca nu stii care va fi evolutia preturilor administrate.

Sigur ca poti tine cu dintii de o cifra anume, dar, neglijand alte aspecte economice, te trezesti ca obtii 4 la suta inflatie, dar omori cresterea economica. Oricum, in urmatorii doi ani vom avea o constanta de 2-3 la suta in inflatie, de care nu vad cum vom scapa”, a explicat Isarescu.

Citeste articolul complet in Gandul