Veterinarii s-au dovedit mai tari ca procurorii: au intrat pe proprietatea lui Adrian Nastase, situata langa un posibil focar din comuna prahoveana.

Reizbucnita pe platforma avicola de la Codlea, gripa aviara a trecut lejer granita judetului Brasov, a impanzit ograzile din Prahova, iar de cateva zile suspiciunea s-a mutat si la Cornu, "cuibul" lui Adrian Nastase. Posibilul focar a fost depistat la numai cateva ulite de ferma fostului premier, in gospodaria familiei Ungureanu.

Inchisa publicului larg, proprietatea a fost "vizitata" de veterinari pentru a stabili daca normele sunt respectate si de politicianul-fermier. Acestia au reusit, intr-un final, ceea ce procurorii isi doresc de atata timp: sa intre pe proprietatea lui Nastase, situata pe Aleea Trandafirilor.

"Biosecuritate maxima"

Vestea depistarii virusului ii deranjeaza pe unii locuitori, iar proprietarii gainilor ucise se plang ca sunt aratati cu degetul. Impacat cu ideea ca pericolul nu tine cont de functii si de statut, liderul autosuspendat al PSD s-a resemnat primul.

Protejat de camere de luat vederi si porti strasnic ferecate, obiectivul economic al familiei Nastase de la Cornu a fost, zilele trecute, "perchezitionat" de veterinarii de la DSV Prahova.

Potrivit sefului institutiei, doctorul Marius Taut, inspectia a avut loc la inceputul saptamanii si totul pare a fi in regula. "Acolo sunt in jur de 1.200 de pasari. S-a controlat respectarea masurilor de biosecuritate in crescatorie, dar nu s-a descoperit nimic anormal.

De cand cu Codlea, s-au verificat sistematic fermele din judet si niciodata nu au existat probleme la Cornu, la Adrian Nastase", afirma Taut.

Declaratia acestuia este sustinuta energic si de viceprimarul Nicolae Manta. Asaltat de nedumeririle localnicilor, edilul din Cornu tine sa transeze problema: "Cand a izbucnit la Codlea, au venit angajati de la DSV din Ploiesti. Domnul Nastase si-a pus linistit ferma la dispozitia dansilor si nu s-a gasit nimic deosebit. Deci nu e pericol", incheie vicele din Cornu.

Se tem de vorbe

Totul a pornit din curtea familiei Ungureanu, de pe o ulita ce face legatura intre alte doua strazi, "ceva mai principale", dupa cum se exprima un satean. Liniste mormantala. De luni, nicio gaina si nicio curca, din cele 30 cate erau, nu mai canta.

Veteranul familiei, Gheorghe Ungureanu, isi aminteste: "Le-am dat porumb si nu l-au mancat. Duminica, am gasit cateva gaini moarte, cu creasta vinetie si spuma la cioc". La cei 77 de ani, omul e scarbit de "rautatea" consatenilor. "Parca am facut o greseala ca am anuntat. Cei din sat ne bat obrazul, de zici ca noi am vrut sa ne loveasca gripa asta".

Recunoaste ca a fost sunat de viceprimar si luat la intrebari. "Auzise la televizor un "porumbel" care mi-a scapat despre conducatorii PSD din Cornu si voia sa stie ce e cu vorbele alea".

Nicolae Burchiu, fost "om de incredere" la ferma Nastase, radicalizeaza: "Este o aviara politica, si totul a inceput din cauza ca e Nastase aici. Omul asta cumsecade e ca un caine haituit acum, toti dau in el", spune Burchiu.

In biroul sau de primarie moderna - amenajata cu fonduri UE - viceprimarul Manta anunta ieri confirmarea focarului in ograda familiei Ungureanu. "De astazi (ieri - n.r.) suspiciunea este confirmata de la Bucuresti. Avem, din pacate, focar, insa e vorba de o straduta putin populata. Seful DSV Prahova, Marius Taut, a sustinut contrariul.

"Probabil ca domnul vice, nefiind de specialitate, face confuzii. Eu va spun foarte sigur ca nu avem gripa aviara confirmata la Cornu, ci suspiciune care se mentine. A declarat ce a declarat probabil si pe fondul masurilor luate de noi de a restrictiona accesul in zona suspectata". Cat despre fostul premier, tacere maxima.

Gripa aviara deschide chiar si portile fermei lui Nastase

Carantina a fost interzisa dupa ce mii de oameni au fost izolati degeaba

Dupa ce, zile la rand, mii de oameni au fost tinuti in carantina in mai multe orase si sate, autoritatile au decis ridicarea acesteia in toata tara. Mai mult, masura a fost interzisa printr-un ordin al Ministerului Sanatatii. Se mentin masuri de precautie, insa nu si izolarea oamenilor.

Incapacitatea guvernului

Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii au declarat pentru "International Herald Tribune" ca instituirea carantinei umane in Romania nu era necesara. Masurile dure luate de autoritatile romane au fost doar un mod de a acoperi incapacitatea guvernului de a opri virusul, afirma expertii internationali.

Purtatorul de cuvant al OMS, Maria Cheng, a declarat la Geneva ca, "in general, OMS nu recomanda ca deplasarea persoanelor sa fie restrictionata in zone unde sunt focare de gripa aviara la pasari". Oficialii OMS au atras atentia ca nicaieri in lume nu s-a intamplat ca autoritatile sa izoleze un numar atat de mare de oameni.

Reprezentantii OMS in Romania sustin, la randul lor, ca instituirea carantinei este ultima masura pe care OMS o recomanda in astfel de situatii. "In comunitatile mici cum sunt satele este mai usor sa institui carantina umana decat intr-o aglomerare urbana mare.

Pe de-o parte, este dificil din punct de vedere tehnic, iar pe de alta parte si in ceea ce priveste sprijinul populatiei. Oamenii din cartierele izolate gasesc un mijloc de a iesi, asa ca noi recomandam sa se circule printr-un filtru in care sa se faca dezinfectie decat sa se iasa altfel din focar", ne-a declarat reprezentantul OMS in Romania, Victor Olsawsky. El afirma ca aceeasi recomandare o da si Organizatia Mondiala a Agriculturii.

O echipa formata din doi experti ai OMS a venit de miercuri in Romania pentru a oferi consultanta autoritatilor romane in privinta informarii populatiei despre virusul gripei aviare. Unul dintre oficialii OMS este expert in comunicare, iar celalalt in siguranta alimentelor.

Scheele: "Virusul nu a fost depistat repede"

In schimb, seful Delegatiei Comisiei Europene (CE) in Romania, Jonathan Scheele, a declarat ieri ca "problema cea mai mare este ca inceputul de gripa aviara de la Codlea nu a fost depistat suficient de repede". CE s-a oferit sa acorde asistenta Romaniei in cazul in care autoritatile de la Bucuresti vor solicita acest lucru.

"Nu pot spune in acest moment daca situatia actuala va afecta sau nu aderarea Romaniei la UE", a adaugat Scheele. (Geta Roman, Cezar Padurariu)

Pasarile migratoare sunt de vina

Modificarea traseelor clasice ale pasarilor migratoare ar putea fi una din principalele cauze ale aparitiei focarelor de gripa aviara in Romania, a declarat ieri Nicolae Lazar, director in cadrul Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare.

"Expertii occidentali si noi am constatat ca migratia pasarilor salbatice si-a modificat traseele clasice", a afirmat Lazar care a pus pe seama "traseului deviat" al migratoarelor si aparitia focarelor din Brasov si Prahova.

"Langa pltaforma de la Codlea, la doi kilometri, se afla un lac...", a spus Lazar, adaugand ca la aparitia focarului in fermele de la Codlea au contribuit "in mod decisiv" si lipsa masurilor de biosecuritate care ar fi trebuit luate de administratia societatilor afectate. In prezent sunt 55 de focare deja confirmate si 43 de suspiciuni in toata tara. (Mediafax)

Ipoteza OMS: H5N1, transmis de la om la om in Indonezia

OMS considera ca moartea recenta a sase membri ai unei familii din Indonezia in urma contractarii virusului gripei aviare reprezinta una dintre cele mai ingrijoratoare evolutii pe plan mondial. Specialistii OMS au dat asigurari ca nu exista dovezi ca virusul a suferit o mutatie catre o forma mai usor transmisibila de la om la om.

Totusi numarul crescut de victime grupate intr-un loc si esecul de pana acum de a identifica sursa infectarii acestora sunt ingrijoratoare. "Avem o echipa care examineaza ce s-a intamplat, dar nu poate descoperi o sursa animala a infectiei", a declarat ieri un purtator de cuvant al OMS. (Livia Cimpoeru)

Gafa SRI, ascunsa sub pres

Cele 24 de ore date de presedintele Traian Basescu pentru lamurirea cauzelor reaparitiei gripei aviare au fost insuficiente pentru autoritati. Dupa mai multe reuniuni ale Comandamentului Central Antiepizootic sub coordonarea premierului Tariceanu s-a comunicat doar ca virusul a pornit de la Codlea catre alte judete. Nu s-a precizat insa cum s-au imbolnavit pasarile de la ferma Drakom. "Noi avem timpii nostri" a explicat purtatorul de cuvant al guvernului.

Proba "competentei"

Se pare insa ca timpul a fost suficient pentru ca Radu Timofte sa-i poata convinge pe parlamentari ca nu-i mare lucru faptul ca SRI confunda curca cu gaina si nici nu-i grav ca serviciul nu poate demonstra cum a aterizat virusul aici tocmai din Ungaria.

Cel putin asa reiese din declaratiile facute de senatorii si deputatii din Comisia de control a Serviciului dupa discutiile de ieri cu Timofte.

"Raportul SRI nu spune minciuni. Am impresia ca nu spune tot. Mai sunt si alte institutii ale statului care trebuie sa dea socoteala, ANSV, in primul rand, pentru ca SRI are competente doar pe zona securitatii alimentare", a declarat presedintele comisiei, senatorul PNL Radu Stroe.

"Concluzia discutiilor a fost ca serviciul a actionat cu competenta si a livrat informatii autoritatilor indreptatite. Corelatia dintre importurile de pasari si focare nu o puteau face decat autoritatile competente, nu SRI", sustine, la randul sau, deputatul PSD Gabriel Oprea.

El a adaugat, totodata, ca institutia condusa de Radu Timofte a actionat cu buna-credinta si a documentat raportul cu date de la OMS si ANSV.

Data contaminarii, mult dupa importuri

In timp ce Timofte discuta cu parlamentarii, Gabriel Predoi, director in ANSVSA arata data contaminarii pasarilor de la Codlea, indicata si pe site-ul OMS: 2 mai. Suspiciunea a aparut pe 12 mai, iar confirmarea pe 14. Aceste date sunt publicate si pe site-ul OMS. Importurile din Ungaria si Slovacia mentionate in raportul SRI au avut loc cu mult inaintea datei de 2 mai. (Florin Ciornei,Clarice Dinu)

"Lichidator" de gaini, suspect de gripa aviara

Un angajat al Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Iasi este suspectat de gripa aviara, dupa ce a lucrat timp de 10 zile la una dintre fermele de la Codlea. Asistentul veterinar de la Directia Sanitar-Veterinara Iasi, Alexandru Zmeu, s-a prezentat ieri dimineata la Spitalul de Boli Infectioase, acuzand probleme respiratorii care durau de 24 de ore.

Dupa ce acesta fusese detasat intre 14 si 24 mai la Codlea pentru eutanasierea pasarilor purtatoare ale virusului H5N1, medicii nu au exclus posibilitatea ca dificultatile sale respiratorii sa fie simptome ale gripei aviare.

Citeste articolul complet in EVZ