![]() |
Unele din noile prevederi ale Codului Fiscal afecteaza consolidarea pietei de capital sunt de parere investitorii si brokerii. Ei cer renuntarea la aplicarea unei preconizate cote unice de 16% de impozitare a cistigurilor de pe piata de capital, indiferent de perioada de detinere a titlurilor din portofoliu.
Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor considera ca si piata de capital este importanta pentru Romania, iar o legislatie favorabila in acest domeniu nu poate decit sa aduca beneficii in viitor.
HotNews.ro: Acum, castigurile realizate pe piata de capital sunt impozitate cu 1%, daca actiunile sunt detinute mai mult de un an, si cu 16% daca sunt detinute pe o perioada mai scurta de timp. Noile prevederi din Codul Fiscal prevad instituirea unei taxe unice, de 16%. Care sunt efectele acestei decizii?
Dan Paul: In primul rand este inhibat investitorul care nu mai este interesat sa vinda pentru ca impozitul este descurajant. Modificarea Codului Fiscal poate fi un inceput de distrugere a pietei de capital ori noi nu vrem asta. Guvernul trebuie sa astepte ca piata sa se dezvolte si apoi sa aiba ce impozita.
Polonezii, spre exemplu, au introdus si ei impozit dar l-au scos pentru ca omorau piata de capital. Dar guvernantii in Romania se pare ca sunt mai “destepti”.
HotNews.ro: Si totusi care ar fi efectele concrete ale maririi cotei de impozitare?
Dan Paul: Piata sta in doua elemente: numarul mare de investitori si tranzactiile multe. Daca impozitul este mare pe piata si nu exista facilitati, omului ii vine mai greu sa cumpere si sa vanda.
Trebuie inteles ca asta este o piata prin intermediul careia companiile se finanteaza, dar reprezinta si o alternativa de investitie pentru anumiti cetateni. Statul ar trebui sa priveasca spre tarile din Europa care au oferit facilitati in acest domeniu tocmai pentru a dezvolta piata de capital si poate invata din acest lucru.
Cota unica din Codul Fiscal nu este de fapt unica atita timp cit pe piata de capital la titlurile de stat si la obligatiunile municipale cota de impunere e zero. De ce cetateni romani care cumpara actiuni sau obligatiuni ale unor corporatii sa nu plateasca si ei zero precum cei care cumpara obligatiuni municipale?
Raspund tot eu: pentru ca se fac discriminari. De aceea cerem si noi pentru cetatenii romani care investesc in actiuni acelasi tratament, pentru ca in toata lumea se impoziteaza venitul din piata si nu din “titlul grau” sau “titlul secara”.
HotNews.ro: Care ar fi solutiile pe care Ministerul Finantelor ar trebui sa le aplice pentru stimularea Bursei?
Dan Paul: Un impozit mai mic creste numarul de rotatii a capitalului pe bursa si de aceea cuantumul, la sfarsitul anului, va fi mai mare cu un impozit mai mic, decat daca statul mareste impozitul.
Impozitul mare inchide bursa iar in acest caz veniturile statului sunt mai mici decit in cazul in care s-ar reduce impozitul. Noi am facut o analiza si am aratat ca tari precum Ungaria, Bulgaria, Polonia, Croatia au impozitul zero. Iar acestea sunt tari cu care Romania se poate compara.
Ele se pot dezvolta precum Germania, Austria si chiar Olanda, tara care a inventat bursa. Aceste tari dezvoltate au gasit mijloace prin care impozitele pe piata de capital sunt mici, in anumite cazuri chiar zero.
Este o mare diferenta intre impozitul aplicat veniturilor unei corporatii care face carnati (ca tot se dau astfel de exemple) si impozitul de pe piata de capital, unde omul isi asuma un risc mai mare.
HotNews.ro: Ati fosti consultati de catre Ministerul Finantelor cand s-au decis aceste modificari ale Codului Fiscal?
Dan Paul: Au fost doua sau trei intalniri pentru dezbateri. La prima, domnul Vladescu a stat cinci minute. Am incercat sa ne expunem solicitarile de mai multe ori pe la minister, dar fara nici un rezultat. Nu am fost luati in seama, ne-au tratat cu indiferenta.
Acum incercam sa facem lobby pentru a convinge guvernul sa trimita in Parlament un Cod Fiscal mai generos, macar ca in tarile dezvoltate. O sa facem un material ca sa explicam ce este cu Codul Fiscal si vrem sa il trimitem primului ministru, membrilor guvernului si celor doua Camere.
Vom incerca sa facem lobby printre parlamentari. Speram sa ne facem auzita vocea. In plus am identificat si elemente de neconstitutionalitate in modificarile la Codul Fiscal.Suntem dispusi asadar sa mergem si la Curtea Contitutionala .
Potrivit Constitutiei, statul trebuie sa garanteze o concurenta loiala. In realitate, statul creeaza o facilitate pentru el. Romania nu va avea un mediu concurential real, daca se mentine aceasta diferentiere.
HotNews.ro: Ce veti face in continuare daca aceste demersuri nu vor avea success?
Dan Paul: Ne vom adresa, asa cum este obiceiul acum, catre Bruxellesle si vom arata ce fac guvernantii romani. Vom incerca presiuni din exterior asupra Romaniei pentru a avea - daca nu o cota zero, asa cum au tarile din jur -, cel putin impozite mici, ca in tarile dezvoltate.
Oricat am incerca sa mergem spre Europa tot balcanici vom ramane! Adica ok, ok, e cota unica, foarte bine, dar sa fie pentru ceilalti ! Noi suntem mai cu mot si vrem sa platim mai putin !
E ceva de genul a ceea ce vedem zilnic pe sosea in Bucuresti: "fraierii" stau la stop iar "smecherii" depasesc coloana pe contrasens si intra in pole-position.
Argumentul lor este ca se grabesc. Argumentul brokerilor este ca statul trebuie sa ajute piata de capital. In detrimentul pietei carnatilor.
Nu prea vad diferenta de risc intre a investi direct intr-o fabrica de carnati si a investi indirect cumparand actiuni printr-o firma de brokeraj. As spune ca dimpotriva riscul e mai mare pentru cel care se apuca de o afacere de unul singur decat pentru cel care cumpara actiuni la o firma care deja merge si e cotata la bursa.
Argumentele (de fapt argumentul) domnului Paul cu sprijunul statului pentru piata de capital sunt (este) subtiri(e). Statul a decis sa ajute pe toata lumea la fel introducand cota unica, iar cei care investesc la bursa trebuie sa plateasca acelasi impozit cu cei care primesc salarii sau dividende.
Ideea ca in alte tari e altfel nu poate fi un argument: acolo nu e cota unica si regulile sunt altele.
Ne pare rau, dar va trebui sa va asezati in spatele coloanei la semafor. S-a interzis mersul pe contrasens.
Succese !
Ce nu intelege Dl. Gabriel Sincu este ca riscul chiar este diferit si nu o spun eu sau Dan Paul ci doctori in economie din Europa sau SUA. Poate se mai documenteaza inainte.
Tocmai prin faptul ca cei care cumpara actiuni in procent minoritar nu pot hotara cum se face managementul fabricii de carnati asa cum hotaraste cel care o are fiind singur proprietar.
Cota unica nu se refera niciunde in lume la faptul ca toate impozitele dintr-o tara sunt la un nivel egal! Daca asa o intelegeti, ar trebui ca impozitul pe cladiri si masini sa fie la fel de 16%, insa el este de 0,1% din valoarea casei de exemplu si diferentiat pe trepte de cilindree pentru masini daca nu ma insel.
Treceti de latura populista spusa de politicieni si incercati sa vedeti cum stau de fapt lucrurile.
Poate mai meditati la aceste aspecte. Deasemeni se poate cauta pe internet informatia detaliata legat de cum sunt tratate treburile in SUA, Europa, pentru ca tot spuneti ca acolo vreti sa ajungem. Va dau un hint, In Olanda, Austria, Franta, investitorii ce cumpara si vand actiuni pina intr-o anumita suma (15000 euro de exemplu in Franta daca nu ma insel) si in anumite conditii au impozit ZERO.
Bafta si uitati ca toti suntem egali! De cand ne nastem deja nu mai suntem egali, oricat v-ati dori poate acest lucru!
Daca nu, ne vom aseza in spatele coloanei de la un semafor care nu va fi niciodata "verde" pentru noi !
PS Nu sint investitor la BVB. As fi fost tentat, dar domnul Vladescu m-a convins sa renunt.
Restul e gargara cu musetel, asa ca nu ma obosesc sa mai fac analiza pe text.As vrea doar sa-i ia si lui nea Gabriel asta vreo 5-10% din salariu pe un an inainte, eventual la angajare ca sa se simta implinit.
La revedere si nu va vindeti tara,
Un fraier care si-a bagat economiile in Romania
a)Cum naiba NU ati protestat prin GREVA cand s-au perceput 16 % celor care detin actiunile MAI PUTIN DE UN AN si va deranjeaza atat de tare efectele taman acum, in cazul TRECERII de la 1% la 16% pentru cei care le detin MAI MULT DE UN AN? Atunci, acesti investitori nu au fost inhibati, nu i-a mai descurajat impozitul, Guvernul nu trebuia sa mai astepte si in Polonia nu era tot zero?
b)Unde ati mai intalnit impozite AVANTAJOASE legate de ALTI PLATITORI ? Ei sunt mai fraieri daca se supun ACELORASI REGULI si RISCURILOR economiei de piatza sau vreti ca TOATE persoanele juridice si fizice sa plateasca (SIC bugetului!) impozit ZERO pentru uniformizarea AVANTAJELOR?5.Aproape ca nu m-ar mira ca brokerii sa ceara garantarea profitului prin Constitutie in interesul lor si al celor care impozitati cu 1%.Toti NU au reactionat pana acum pentru ca NU S-AU CONSIDERAT AFECTATI. Argumentele din articol sunt valabile de ex. si pt societatile bancare, iar PIERDEREA ca risc ASUMAT si concretizat nu are nicio legatura cu impozitarea. Cui nu-i convine sa plateasca impozit cand realizeaza PROFIT sa investeasca in Polonia, dar risca sa nu primeasca niciun telefon sau indicatii directe de ASMUTZIRE la ACTZIUNE si REACTZIUNE. Inteleg ca friptura nu-i carnat, dar o persoana normala, CONSTIENTA de riscuri se multumeste si cu 84% numai sa vada profitul. Cei care SE RUSINEAZA sa plateasca 16% parca AR FI PREA SIGUR DE CASTIG. Atunci platiti si nu va mai RUSINATI atata ca asta nu e cota PUDICA de impozitare!