Violonistul si compozitorul britanic de origine romana Alexander Balanescu si Ada Milea sustin, in perioada 27 mai-2 iunie, un turneu in Romania cu spectacolul in limba engleza "The Island", o adaptare dupa textul lui Gellu Naum.

“The Island”, adaptare dupa piesa de teatru „Insula” de Gellu Naum, este un concert care a avut primele trei reprezentatii in Marea Britanie (organizate de Oxford Contemporary Music, IF Festival, South Hill Park si Institutul Cultural Roman), iar acum Societatea de Concerte Bistrita, British Council si ArCuB fac posibil turneul: Bucuresti - Bistrita - Timisoara - Cluj-Napoca - Sibiu.

Cei doi artisti au creat un spectacol greu de incadrat, intre teatru, performance si concert alternativ, avand doar doi interpreti intr-o sumedenie de personaje.

Programul turneului:

27 mai - Sibiu - Festivalul International de Teatru - Sala “Thalia” -

(Filarmonica de Stat din Sibiu) - ora 19;

28 mai - Bistrita - Casa de cultura - ora 19;;

29 mai -Cluj Napoca - Casa Universitarilor - Sala “Auditorium Maximum” - ora 22;

30 mai -Timisoara - Club 30, ora 20;

2 iunie - Bucuresti - Teatrul National - Sala “Amfiteatru”, ora 17 si ora 20;

In Bucuresti biletele sunt puse in vanzare la TNB, Magazinul Muzica si Librariile Carturesti. Pretul acestora este de 30, respectiv 40 RON.

Concertul este in intregime in limba engleza, dureaza 60 minute si prezinta cu umor drama lui Robinson Crusoe singur pe o insula plina de lume.

Alexander Balanescu are o solida reputatie internationala ca violonist si compozitor. Inca de la formarea propriului cvartet in 1987, a incercat o abordare accesibila si personala a muzicii clasice.

A colaborat cu numerosi compozitori si muzicieni celebri (Michael Nyman, Kraftwerk, Pet Shop Boys, Kate Bush, Goldfrapp) si a lansat albume de succes in Europa: POSSESSED (Balanescu, Kraftwerk, Byrne - Mute Records, 1992), LUMINITZA (Balanescu, Connors - Mute Records, 1994), ANGELS AND INSECTS (Mute Records, 1996), EAST MEETS EAST (Balanescu / Yellow Magic Orchestra - Con-Sipio Records, 1997), IL

PARTIGIANO JOHNNY (Virgin Extra Labels, 2000), LUME LUME (STAUBGOLD, 2000), MARIA T (Mute Records, 2005)

Concertul "Maria T" a fost prezentat publicului din Romania in toamna anului trecut (pentru acest concert Balanescu Quartet a colaborat cu artistul video Klaus Obermaier), iar in 2003, in cadrul Festivalului International de Dans BucurESTi VEST, Balanescu Quartet a prezentat spectacolul "Lume (joc si jale)", realizat impreuna cu coregraful Charles Linehan.

Ada Milea a absolvit Facultatea de Arta Teatrala din Targu Mures, sectia actorie, a colaborat cu multe teatre, iar din activitarea ei discografica amintim: “Aberatii sonore” (Fundatia Phoenix, 1997), “Republica Mioritica Romania” si “Absurdistan” (Intercont Music, 1999/2003), “Apolodor” si “Quijote” (A&A Records, 2003/2004).