In ciuda grevei investitorilor bursieri, vineri evolutia bursei a fost una ascendenta. Daniel Iancu, unul dintre investitorii nemultumiti a declarat pentru HotNews.ro ca greva a fost totusi un succes pentru ca, anuntata inca de marti, ea ar fi determinat CNVM a doua zi sa propuna un proiect de modificari la legea delistarii companiilor.

Astfel, crede Iancu, o parte dintre investitori au renuntat la greva. Pe de alta parte, CNVM sustine ca proiectul lansat spre dezbatere publica in urma cu doua zile nu are nici o legatura cu greva investitorilor.

Mai multi investitori bursieri, nemultumiti de modul in care autoritatile trateaza piata de capital, au anuntat marti, 23 mai 2006, ca vineri nu vor mai efectua nici o tranzactie la bursele romanesti. Acestia protestau fata de masura de delistare a companiilor, facuta de CNVM, fata de unele modificari la Codul Fiscal ca si fata de impunerea unui prag de detinere a 1% din actiunile SIF.

Comisia Nationala de Valori Mobiliare (CNVM) a propus miercuri, 24 mai 2006, spre dezbatere publica, un proiect care intentioneaza sa modifice conditiile prin care o companie poate fi delistata. In prezent, o companie poate fi scoasa de pe ringul bursei prin hotararea AGA dar acest lucru, potrivit investitorilor bursieri, avantajeaza actionarul majoritar.

Proiectul CNVM propune ca delistarea unei companii sa se faca prin decizia Adunarii Generale Extraodinare a Actionarilor (AGEA) numai daca in ultimul an au fost raportate mai putin de 50 de tranzactii, iar volumul transferurilor reprezinta mai putin de 1% din capitalul social.

Desi investitorii bursieri sperau ca protestul lor va conduce in mod imediat la scaderea volumului de tranzactionare la bursa, acest lucru nu s-a intamplat. Daniel Iancu, unul dintre liderii celor nemultumiti, este de parere ca masura CNVM i-a determinat pe anumiti investitori sa renunte la protest, dar ca in ciuda acestui lucru greva a reusit sa determine CNVM-ul sa ia masuri.

“Protestul nostru a fost anuntat inca de marti, iar miercuri Comisia Nationala de Valori Mobiliare (CNVM) a luat masuri, deci se poate spune ca greva a fost un succes. Probabil ca masurile luate de CNVM i-au determinat pe unii investitori sa renunte la protest”, a declarat Iancu.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvint al CNVM a declarat pentru HotNews.ro ca intre greva investitorilor bursieri si proiectul CNVM nu este nici o legatura si ca nu acest protest i-a determinat sa ia masuri.

“Nu are nici o legatura masura CNVM cu greva investitorilor bursieri. Subiectul delistarii companiilor a fost atins si in urma cu doua saptamani intr-o dezbatere publica organizata de ANSVM, asa ca nu se poate vorbi de o decizie luata “pe genunchi in doua ore”.

Lucrurile au fost discutate “de principiu” cu reprezentantii pietei si acestia au fost de acord ca piata trebuie sa fie curatata de emitentii care nu prezinta interes pentru investitori.

CNVM a primit avertizari din partea Uninunii Europene in aceasta privinta, pentru ca aceste companii nici nu prezinta interes si ingreuneaza si procesul de supraveghere”, a declarat Ciprian Ene, purtator de cuvant al CNVM.

Ene a mai precizat ca luni este termenul limita pentru primirea propunerilor si sugestiilor in legatura cu proiectul CNVM si ca, daca se va ajunge la un consens, in cel mai scurt timp cu putinta acest proiect va intra in vigoare.

In sedinta de vineri la Bursa de Valori Bucuresti, valoarea tranzactiilor a fost de 27,1 milioane lei, in crestere fata de ziua anterioara cand aceasta valoare a depasit 16,6 milioane lei.