Banca Nationala a luat la ochi evolutia preturilor de pe piata imobiliara. La o distanta de doar o zi unul fata de celalalt, doi inalti oficiali ai bancii centrale au atras atentia ca nivelul actual al preturilor nu are in spate ratiuni economice.

Precedentul "Isarescu"

Joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, in cadrul Forumului Financiar Sud-Est European, ca "nu trebuie o analiza pentru a vedea ca pretul pamanturilor si al caselor este mult exagerat".

La doar o zi distanta, economistul sef al institutiei, Valentin Lazea, a readus in discutie aceasta idee. El a declarat ieri, in cadrul unui seminar, ca majorarile de preturi din Romania sunt de natura speculativa, data de jocul convergentei cu Uniunea Europeana. "Exista un risc ca aceste preturi sa se prabuseasca", a declarat Lazea.

Casele au lasat in urma si veniturile, si inflatia

Teoria economica spune ca evolutia preturilor este influentata de raportul cerere-oferta. Potrivit acestor principii, majorarea preturilor ar fi fost posibila daca si cresterea salariilor tine pasul. Insa, in perioada 2002-2005, preturile apartamentelor din Capitala au crescut in medie cu 115%, in timp ce majorarea salariilor exprimata in euro - ca si preturile locuintelor - a fost de doar 41%.

Evolutia preturilor locuintelor n-a tinut cont nici de evolutia inflatiei - aceasta fiind de doua ori mai mica decat cea de pe segmentul locuintelor.

Apartamentele comuniste la 1000 de euro/mp

In prezent, chiar si garsonierele confort doi din cartierele periferice au ajuns sa se vanda la preturi de 1.000 de euro pe metrul patrat. In Bucuresti, in cea mai scumpa zona - Primaverii - s-a ajuns si la preturi de 3.000 de euro pe metru patrat, rezulta dintr-un studiu realizat de Eurisko. Alta zona buna este Unirii, unde pretul pe metru patrat sare de 1.700 de euro.

Cele mai ieftine cartiere au ramas Pantelimon si Rahova, insa si aici preturile sar de 850 de euro pe metru patrat.