In aproape toata tara, facturile la energia electrica sint distribuite de postasi. Societatea cistiga milioane de lei noi din aceste afaceri.

Firma italiana Enel, proprietarul societatilor de distributie a energiei Electrica Banat si Dobrogea, a decis sa nu-si mai foloseasca propriii angajati pentru a distribui si a incasa facturile de energie electrica.

Potrivit unui contract de achizitie de servicii, publicat in Monitorul Oficial, pe 11 mai, „citirea de verificare/regularizare a contoarelor, preluarea indexului de la abonat, emiterea facturii pentru plata energiei electrice si incasarea contravalorii acesteia“ vor fi servicii prestate de Posta Romana.

Anuntul a fost atribuit prin licitatie publica, criteriul de selectie fiind cel mai mic pret. Nu s-a primit insa decit o singura oferta, cea a Postei. Societatea de stat va primi de la Enel, pentru serviciile prestate, 3,7 milioane RON, suma care include TVA.

Electrica Dobrogea si-a externalizat astfel tot ce tine de facturi si plata acestora. De fapt, la nivelul celor patru filiale care au ramas inca de stat (Muntenia Sud, Muntenia Nord, Transilvania Sud, Transilvania Nord), tot Posta este cea care se ocupa de facturare, dar nu de tot procesul.

„La nivelul Electrica, s-au introdus sisteme de gestiune pe baza de facturi cu consum estimat. S-a negociat un contract cu Posta, care transmite aceste facturi la consumatori. Citirea indexurilor se face insa de alte doua societati, care s-au desprins in trecut din structura Electrica“, spune directorul de furnizare al Electrica, Ion Lungu.

Trecerea la externalizarea serviciilor legate de facturi este insa vizibila in toate sucursalele Electrica. Astfel, Electrica Moldova, detinuta de germanii de la E.O, distribuie deja facturile prin Posta si prin cele doua societati (Simserv si Altunivers). Electrica Banat, detinuta tot de Enel, foloseste tot Posta, care, in mediul rural, citeste contorul, distribuie facturile si incaseaza banii.

Singurii care nu au contract cu Posta sint cei de la Electrica Oltenia (detinuta de cehii de la CEZ). Aici, citirea contoarelor, distribuirea facturilor si incasarea se fac de catre cele doua firme desprinse din Electrica.