Un fost postas roman face turul capitalelor lumii pe bicicleta. Ajuns in Africa fara harta, el isi povesteste peripetiile. Un roman face turul capitalelor lumii pe bicicleta.

La cei 50 de ani ai sai, Virgil Galatanu a traversat deja Europa, iar acum transpira pe doua roti in mijlocul Africii. Fostul diriginte de posta a traversat jumatate din continentul negru si recent a ajuns in Congo-Kinshasa, fostul Zair.

Urmeaza Angola, Namibia, Africa de Sud si tot estul Africii, dar si cateva insule din Oceanul Indian si Madagascarul.

Singurul sponsor e Dumnezeu

Diriginte de posta in Ocinele, o comuna de langa Roman, Virgil s-a hotarat sa cucereasca lumea pe bicicleta in 2002, dupa ce s-a despartit de sotie si a demisionat.

Aventura ciclista a moldoveanului a inceput in Europa. Acesta strabate aproape integral continentul fara niciun sponsor, pedaland din Balcani pana la Oceanul Inghetat.

Rateaza Anglia si apoi Grecia, unde ajunge in preajma jocurilor olimpice, dar nu obtine viza de intrare. "Am facut Balcanii pe bicicleta, fara nicio sustinere financiara din partea autoritatilor romane.

Nici de la Ministerul de Externe, nici de la decanul Facultatii de Geologie nu am obtinut vreun sprijin material. Singurul meu sponsor e Dumnezeu", marturiseste Galatanu.

Optimist, el isi continua periplul ciclist prin capitalele lumii cu disciplina si rigurozitate de postas si, in martie 2004, la minus 26 de grade, face baie in Oceanul Inghetat. Un periplu cu obstacole, dar si miracole.

"Cel mai tulburator lucru mi s-a intamplat la inceputul calatoriei, in Italia, la granita cu Croatia. Apa beam din crapatura stancilor, nu mai aveam niciun fel de provizii de vreo saptamana, si intr-o padure am gasit saci cu paine pentru caprioare. Nu e o minune? Numai o minune trebuie sa fie, sa gasesc eu, flamand, paine. Si painea era calda."

Din Balcani in Africa

Aventura pe bicicleta continua. Ajunge in ianuarie 2005, cu avionul, pana la Cairo si apoi incepe traversarea nordului Africii. Pedaland, biciclistul roman vede Tunisia, Libia, Marocul si Mauritania, dar ocoleste Algeria din cauza extremistilor musulmani. "Prin desert nu vezi decat nisip, capre si camilare. Daca le ceri apa tuaregilor, iti dau dar numai 1 litru. La ei apa e ca aurul, asa ca faci economie, bei cu picatura."

Desi calatoreste fara niciun sprijin material, Galatanu spune ca il ajuta oamenii de pe drum cu care se intelege prin semne sau in araba, engleza ori franceza, limbi din care a invatat cate putin. "In Libia am intalnit oameni cu adevarat deosebiti, musulmani. Eram la frontiera cu Egiptul si mesteream ceva la bicicleta. Un libian a coborat dintr-un jeep si m-a intrebat de unde sunt.

"Cum, domnule, vii din Romania si umbli prin Africa pe bicicleta?", m-a intrebat el mirat."

Uimit a fost si Virgil cand s-a trezit ca libianul se tine dupa el cu doua sacose in care avea cartofi, rosii si cuscus. Mai mult decat atat, i-a platit o noapte la un hotel de 4 stele si i-a dat si niste bani. "La intrarea in Libia aveam 20 de dolari, la iesire aveam 200", zice fostul postas.

Articol integral Evenimentul Zilei