Sute de mii de ucraineni care lucreaza la negru in Polonia vor fi nevoiti sa paraseasca in curand aceasta tara. In ceea ce-i priveste pe romani si bulgari, acestia mai au de asteptat mult pana sa primeasca dreptul sa lucreze legal, informeaza cotidianul polonez “Rzeczpospolita” in numarul sau de vineri.

Numarul ucrainenilor care vor fi acceptati pentru a lucra legal in Polonia va fi doar de 10a din cel actual, estimat la circa 100.000. Se vor inaspri totodata pedepsele impotriva patronilor care angajeaza straini la negru.

Amenzile de doar 1000 de zloti (253 euro) din prezent vor fi majorate de 30 de ori, iar strainii care incalca legea poloneza vor fi trimisi acasa si li se va interzice intrarea in Polonia.

Amanare pentru romani si bulgari

Romanii si bulgarii vor trebui sa mai astepte pana sa primeasca dreptul de a lucra legal in Polonia. Cu toate ca ambele tari vor intra in UE in scurt timp, guvernul de la Varsovia ar trebui sa introduca o perioada de tranzitie de cel putin doi ani inainte de acordarea dreptului de munca.

Acest lucru pune Polonia intr-o situatie ambigua, pentru ca aceasta tara a pledat pentru deschiderea pietelor muncii vestice pentru cetatenii polonezi.

Articol integral Evenimentul Zilei