Festivalul de film de la Cannes a adus mare bucurie pentru actorii romani care au castigat doua premii importante.

Regizorul Corneliu Porumboiu este laureatul acestei editii, cu primul sau lungmetraj “A fost sau n-a fost”. El a obtinut premiul la “Belle Europa cinema”, pentru cel mai bun film european.

Distinctia, acordata de un juriu de distribuitori, ii va asigura filmului cea mai buna promovare in cinematografele din Europa, adica va fi difuzat mai mult timp pentru public si va beneficia de o campanie de publicitate.

Sambata seara a fost anuntata o noua distinctie pentru Romania. Este vorba de primul premiu de interpretare luat vreodata de un actor roman la Cannes. Distinctia a fost obtinut de tanara actrita, Dorotheea Petre cu rolul principal din filmul lui Catalin Mitulescu, " Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", transmite TVR.

Prin cele trei filme romanesti cu care Romania este prezenta la Cannes, tara noastra inregistreaza cea mai consistenta prezenta la Cannes din istoria sa.

La sectiunea Un Certain Regard a participat filmul lui Catalin Mitulescu, „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii“; la Quinzaine des Realisateurs - „A fost sau n-a fost?“ de Corneliu Porumboiu, iar la Semaine de la Critique, filmul realizat de Cristian Nemescu, „Marilena de la P7“.

De asemenea, lungmetrajul de debut al lui Tudor Giurgiu va fi prezentat in Marche du Film.

Laurii competitiei au fost culesi de regizorul britanic Ken Loach cu al sau "The Wind That Shakes the Barley", un film despre razboiul de independenta dus de irlandezi in 1920 impotriva Marii Britanii. Este prima distinctie pentru Loach care a mai fost prezent la sapte editii ale festivalului de la Cannes, fara insa a castiga.

Avandu-l in distributie pe Cillian Murphy in rolul unui tanar student la medicina filmul prezinta revolta armata a Irlandei impotriva trupelor britanice "Black and Tans", trimise sa inabuse revolta populara.

Loach care castigat in 1990 locul trei in festival cu "Hidden Agenda" a declarat ca filmul sau este un indemn adresat Marii Britanii “de a se confrunta cu trecutul sau imperialist”

Premiile pentru “Cel mai bun actor” si Cea mai buna actrita” au fost acordate mai multor interpreti: Penelope Cruz, Carmen Maura, Yohana Cobo si Lola Duenas pentru prestatiile din "Volver" de Almodovar si catre Jamel Debbouze, Samy Naceri si Sami Bouajila pentru rolurile jucate in saga "Days of Glory", un film despre voluntarii nord-africani inrolati in armata franceza pentru eliberarea Hexagonului de sub dominatia nazista.

Regizorul Mexican Alejandro Gonzales Inarritu a castigat permiul “Cel mai bun regizor” pentru “Babel”, drama cu o distriburttie de exceptie: Brad Pitt si Cate Blanchett

Juriul care a cordat marele premiu printr-o decizie unanima, a fost compus din noua personalitati ale filmului printe care Wong Kar-wai, Samuel L. Jackson, Helena Bonham Carter, Tim Roth, Monica Belluci si Ziyi Zhang