Pe locul fabricii de combine Semanatoarea, un ansamblu rezidential de 43 hectare. Uzinele Miorita, Muntenia, Policolor, Republica, Electromagnetica - alte proiecte imobiliare de succes.

Fabricile falimentare din Capitala au fost transformate peste noapte in mari proiecte imobiliare de succes. Multi dintre cei care au pus pe picioare astfel de afaceri au preluat de la stat, la preturi derizorii, societati falimentare “la pachet” cu terenuri ce valoreaza acum multe milioane de euro.

In astfel de zone se ridica acum cladiri de birouri de lux, blocuri de apartamente pentru cei care isi permit sa dea peste 1.000 euro pe mp sau chiar retele de supermarketuri si mall-uri. “In 13 ani, potrivit acordurilor negociate cu UE, toata industria va trebui mutata in afara oraselor.

Dupa aderare, regulile in domeniul poluarii vor fi mult mai stricte. Multi patroni de fabrici vor fi nevoiti sa-si mute activitatea din Capitala in localitati din apropierea ei. Evident, terenurile aferente vor fi incluse in proiecte rezidentiale, asa cum se intampla de ceva vreme, iar procesul va continua si pe viitor”, sunt de parere analistii imobiliari.

Un exemplu este cel al fostei fabrici de lapte Miorita care a dat faliment, pe locul ei ridicandu-se acum cel de-al doilea hypermarket Cora din Bucuresti. De asemenea, reteaua de magazine Kaufland si-a deschis primul magazin in Capitala pe locul fostei Fabrici de sapun Stela, pe care Colgate Palmolive a inchis-o, vanzand terenul retelei germane de supermarketuri.

Marea lovitura a dat-o insa detinatorul fabricii Semanatoarea, firma Myo-O. Pe locul producatorului de combine se va ridica un ansamblu rezidential - Sema Parc. Acesta va fi unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din Bucuresti, valoarea totala a investitiei fiind estimata la 700 milioane de euro.

Articol integral Gandul