Reforma lui Nicolaescu va schimba doar patru cincimi dintre directorii de spitale. Incompatibili sint doar 20% dintre ei. Astazi intra in vigoare prevederea din Legea pentru reforma sistemului sanitar prin care vor fi numiti directori interimari la toate spitalele din tara.

Ei vor conduce spitalele sase luni, timp in care se va organiza concurs. Cei mai multi dintre ei isi vor pastra insa functiile ca interimari, pe motiv ca incompatibilitatile prevazute in lege se aplica doar pentru directorii unitatilor cu peste 400 de paturi sau la cele subordonate institutiilor publice.

„Managerii spitalelor care au mai putin de 400 de paturi pot fi si profesori universitari sau medici“, a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. Dintre cele 460 de unitati sanitare, doar 107 au peste 400 de paturi.

Ultimul dintre marii feudali

Dupa ce a scapat de primul val de demiteri, Sorin Simion, unul din ultimii feudali ai sistemului, nu mai este, de astazi, directorul Spitalului Colentina din Bucuresti. El a fost demis pentru ca functia de cadru universitar si cea de medic il faceau incompatibil cu postul de manager.

Lista completa cu toti interimarii ar putea fi cunoscuta azi, deoarece ieri nu se primisera inca propuneri concrete pentru cele mai mari spitale din Bucuresti, adica Fundeni, Universitar si „Matei Bals“. Potrivit lui Adrian Neacsu, seful DSP a Municipiului Bucuresti, din cei aproape 30 de candidati, jumatate sint economisti, jumatate medici.

Salarii de peste 1.000 de euro

Managerii spitalelor vor avea salarii intre zece si 40 de milioane de lei vechi. Astfel, directorii de la oras pot ajunge la un salariu de maximum 20 de milioane de lei, iar cei de la spitalele municipale - la 20-30 de milioane de lei.

In schimb, directorii spitalelor judetene au un plafon de salarizare cuprins intre 25 si 35 de milioane de lei. Cele mai mari salarii, de aproximativ 40 de milioane de lei, le vor avea cei care vor ocupa functia de manager al institutelor si spitalelor speciale.