Arcelor spusese anterior ca e dispus sa studieze oferta prezentata de Mittal Steel. Grupul siderurgic european ARCELOR a anuntat vineri ca intentioneaza sa fuzioneze cu compania ruseasca SEVERSTAL.

Fuziunea ar duce la crearea celui mai mare producator de otel pe plan mondial.

In opinia analistilor din domeniu, scopul fuziunii este acela de a bloca oferta de preluare agresiva a ARCELOR lansata saptamana oficial saptamana trecuta de holdingul MITTAL Steel, cel mai mare producator de otel din lume.

Directorul executiv al Arcelor, Guy Dolle, a parut destul de convins ca actionarii grupului european vor fi de acord cu planul fuziunii.

"Le vom propune actionarilor aceasta tranzactie", a declarat vineri dl Dolle la o conferinta de presa, "si o sa vedem daca o resping sau nu, dar am mare incredere ca majoritatea o vor accepta".

Cum se explica planul fuziunii ?

Directorul executiv al grupului Arcelor, Guy Dolle, a facut public vineri faptul ca negocierile cu Severstal dureaza cam de trei ani.

"Fireste ca va fi o continuitate de strategie", a mai spus dl Dolle, "noi vrem sa avem un rol de consolidare".

Mesajul pare adresat direct actionarilor grupului, chemati spre sfarsitul lunii iunie sa decida daca sunt sau nu de acord cu fuziunea.

Analistul pe probleme rusesti Nicu Popescu spune ca otelul rusesc este destul de competitiv pe plan mondial, "din cauza calitatii si pretului scazut, care se datoreaza in mare parte pretului intern, foarte redus, la gaze si electricitate, din Federatia Rusa".

Planuita tranzactie cu Severstal vine la numai o saptamana de la oferta de preluare a Arcelor, lansata oficial de grupul Mittal, cel mai mare grup siderurgic din lume.

Iar concernul european se lupta din luna ianuarie sa reziste in fata rivalului sau, care la zi de la depunerea a ofertei, i-a sporit substantial si valoarea, luand pietele prin surprindere.

Corespondentul BBC pe probleme economice spune ca planul de fuziune elaborat de Arcelor cu compania ruseasca Severstal este menit in mod clar sa mentina independenta grupului european.

Alegerea apartine actionarilor

Rezultatul fuziunii ar fi crearea celui mai mare producator de otel din lume, cu o cifra de afaceri anuala de aproape 60 de miliarde de dolari.

Or in aceste conditii s-ar putea dovedi o achizitie mult mai greu de realizat.

Dar tranzactia cu Severstal mai trebuie aprobata de actionarii Arcelor, iar grupul Mittal a descris deja planul de fuziune cu firma rusa drept "aparent" o manipulare menita sa slujeasca interesele conducerii Arcelor, nu pe cele ale actionarilor.

Intrebarea este in ce parte va inclina balanta atunci cand acesti actionari vor pune fata in fata beneficiile pe care le-ar putea obtine alegand fie fuziunea cu firma compania ruseasca, fie preluarea de catre rivalul propriului lor grup.