Traian Basescu pleaca maine la Paris. Mai jos redam stenograma conversatiei care ar trebui sa aiba loc intre el si omologul sau francez.

TRAIAN BASESCU: Jacques, amandoi stim de ce a trebuit sa vin, asa ca hai sa nu ne invartim in jurul cozii, ca nu suntem diplomati nici unul. Te rog, spune Adunarii Nationale sa nu umble cu prostii si sa ratifice Tratatul de aderare la UE. Hai sa-ti explic ce ti-ar putea da tie Romania: muncitori albi, crestini, educati si francofoni, care nu dau foc la masini.

JACQUES CHIRAC: Traian, mon ami, j’suis desole, dar nu pot sa dau apa la moara nationalistilor... trebuie sa par dur cu plombier-ul polonez...

T.B.: Nu uita: albi, crestini, educati si francofoni. Pe cine pacalesti cu faza cu toleranta? Chiar crezi ca va crede cineva ca-i iubiti pe maghrebieni?

J.C.: D’accord, vorbesc cu Dominique si vad ce pot face, dar la cat de connard a fost pana acum, nu-ti pot promite nimic. L-as concedia vite-vite, dar n-am pe altcineva in loc, in afara de Sarkozy...

T.B.: Jacques, chiar crezi ca mie trebuie sa-mi explici cum e sa ai un prim-ministru mediocru? Cu Tratatul, sper ca vei face ce poti. Acum, inca o problema. Din motive pe care nu a stiut nimeni sa mi le explice, noi gazduim Summitul Francofoniei in vara asta, si ne si costa aproape zece milioane de euro.

Cica avem beneficiile activitatii economice a vizitatorilor, dar majoritatea dintre ei sunt africani mai saraci ca noi. Pe bune acum, Jacques, cui ii pasa de francofonie? Ne vor trebui cateva milioane in plus sa platim pentru festivalul asta...

J.C.: Nu stiu daca vom putea face aici ceva... avem deficit, tu comprends?

T.B.: Repet: albi, crestini, educati si francofoni... hai ca ne-am facut destul ca ne pasa de problema asta... Ne-ati facut sa punem un secretar de stat pentru francofonie in Externe, ca si cum asta era ultima problema de rezolvat, ca in rest le facusem pe toate. Parca nu as putea cheltui salariul lui pe altceva.

J.C.: Bine, dar in memoria relatiei traditionale dintre Romania si sora ei mai mare, Fran...

T.B.: Ce relatie?! Crezi ca nu stim ca asta nu mai e decat gogorita pe care o folositi cand vorbiti cu noi? Mi-au dat baietii de la SIE un memo din gunoiul vostru de la Ministerul de Externe, din Quai d’Orsay, despre cum folositi subiectul asta ca sa ne manipulati... gata, sa nu ne mai mintim, te rog.

J.C.: Dar Franta v-a dat baza Romaniei moderne!

T.B.: Serios? Un sistem administrativ si legal disfunctional, o birocratie sufocanta, invatamantul neschimbat din secolul trecut.

Multumim frumos, n-am ce zice! Jacques, eu nu vreau sa conduc o tara in care doua-treimi din tineret aspira sa fie functionari, iar restul populatiei asteapta de la guvern solutia pentru tot! Intreaba-i pe cei de la Renault cum le place la Pitesti! Sau pe cei de la Alcatel despre Timisoara! La noi se intampla lucruri, la voi iese lumea in strada cand le spui ca zapezile de altadata s-au topit pe

veci! Da, invatati-ne sa facem si noi TGV-uri, dar mai las-o moale cu altele. La noi vin toate companiile voastre mari sa cumpere cam tot ce le putem vinde, dar voi o faceti pe nebunii cand vor americanii sa va cumpere iaurtul! Asa ca las-o mai moale cu lectiile pe care trebuie sa le invatam, ca nu de la voi avem de facut asta.

J.C.: Traian, mon cher, hai sa lasam economia, ca nu ma pricep. Sa vorbim politique... spune-mi cum faci sa fii atat de popular? Stii ca eu am niste probleme in sondaje... spune lumea ca sunt impotent si irelevant.

T.B.: Mai tii minte ce-ai spus despre madam Thatcher, ca nu-i poti da "les couilles sur un plateau"? Tot despre "couilles" e vorba. Eu am fost capitan de vas. Cica Romania nu-i vapor, dar ii trebuie comandant. Fii mai decisiv si incearca sa nu-ti mai pui amicii in posturi de stat pe fata, ca nu da bine; si mai da-le peste bot din cand in cand.

Eu mi-am dat afara sefa de cancelarie macar de forma, ca tot pentru mine lucreaza. Dar am mai linistit presa pe moment.

J.C.: Les couilles, spui? Hmmm...

T.B.: Da. Te rog mult, vezi ce faci cu Tratatul. Tine minte: muncitori albi, crestini, educati si francofoni, care nu dau foc la masini. Ce zici, bem un sprit acum?