In 2007, Romania va primi de la Uniunea Europeana 440 de milioane de euro subventii directe pentru producatorii agricoli. Acesti bani reprezinta subventii directe acordate pe suprafata, pe baza unui sistem bine pus la punct de inregistrare, identificare si control al exploatatiilor agricole eligibile, de peste 1 ha suprafata si cu parcele de peste 0,3 ha.

Pentru asa numitul sistem IACS/LPIS Romania a primit unul din cele 4 stegulete rosii din ultimul raport al Comisiei Europene. Problema nu e neaparat la acordarea banilor catre agricultori, pentru ca oricum aceasta se face din bugetul national, ci ulterior, la controlul UE, care poate sa nu mai deconteze intreaga suma.

Conform lui Doru Nechiti, director general adjunct pentru IACS/LPIS in cadrul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), ungurii au pierdut 30% din suma cuvenita, iar polonezii si mai mult. Pentru noi, un 30% ar insemna 130 milioane de euro.

Nici Registrul Fermelor nu e in grafic

Raportul Comisiei Europene afirma clar ca "ritmul actual de progres nu va permite ca sistemul IACS/LPIS sa fie operational la data aderarii".

Europenii vorbesc si despre intarzierile in elaborarea Registrului Fermelor - unde numai 75% din fermieri au fost inscrisi in baza de date -, dar si despre sistemul de inregistrare al parcelelor, unde ortofotoplanurile (fotografiile din avion) sunt utilizabile numai pentru 36% din suprafata tarii.

Articol integral Adevarul