Scaderile s-au oprit, in sfarsit, in aceasta saptamana, la fel ca in majoritatea pietelor bursiere europene. Mijlocul lunii mai a fost o perioada neagra pentru acestea, in special fiind afectate pietele emergente, cele considerate a avea un risc mai ridicat.

La inceput mai timid, pe urma din ce in ce mai siguri pe ei, investitorii s-au intors pe pozitii de cumparare, ceea ce a produs o reactie inversa din partea vanzatorilor, care nu au mai dat semne de panica.

O buna parte din scaderile inregistrate la cele mai importante societati au fost astfel acoperite, recuperate, iar la finalul saptamanii (in special vineri) cererea de actiuni deja era sustinuta de volume considerabile.

Valoarea totala a tranzactiilor se ridica la 162,3 milioane RON (59 milioane USD sau 46 milioane EUR), iar capitalizarea bursiera a crescut foarte putin, 60,2 miliarde RON (21,9 miliarde USD sau 17,1 miliarde EUR).

Saptamana poate fi impartita in doua faze foarte distincte: o prima parte (primele doua sedinte) in care s-au accentuat scaderile, urmata de o a doua faza de revenire.

In prima parte titlurile SIF au suferit scaderi de proportii, indicele BET-FI a acumulat o depreciere de 10% care nu a fost ulterior decat partial recuperata, incheind astfel saptamana la un minus de 4% fata de saptamana anterioara.

Totodata, se poate trage o linie intre cele doua faze si in ceea ce priveste lichiditatea: in primele doua sedinte, de scadere, au fost volume mai mari, semn al panicii care incepea sa-si arate efectele la bursa; in urmatoarele trei zile revenirile au avut loc pe volume mai mici, semn al prudentei investitorilor, care au asteptat probabil o confirmare a schimbarii tendintei.

Prudenta care a putut fi observata mai ales pe SIF-uri, unde cresterile n-au avut nici pe departe amploarea scaderilor.