In dialog cu HotNews.ro, fostul consilier prezidential si actuala presedinta a Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Renate Weber, vorbeste despre posibilitatea ca hotararile judecatoresti din Romania sa nu fie recunoscute in UE dupa aderare, despre efectele si costurile unei asemenea conditionari, ca si despre cele mai mari probleme ale sistemului de justitie si de momentul in care reformele se vor vedea la nivelul salilor de judecata.

Nu in ultimul rind, Renate Weber marturiseste ca tocmai o hernie de disc a determinat-o sa renunte la postul de consilier prezidential.

HotNews.ro Dupa aderare exista posibilitatea pentru o firma romaneasca sa-si indrepte nemultumirea catre instante europene?

Renate Weber: Problema sta in felul urmator. In statele membre ale Uniunii Europene, o hotarare judecatoreasca dintr-un stat este recunoscuta in oricare dintre celelalte state. Nu avem nevoie de proceduri speciale si asta e normal pentru ca Uniunea Europeana, dincolo de dimensiunea sa politica, are o dimensiune economica.

Pentru ca aceste lucruri din economic sa se miste foarte repede era important ca sistemele de justitie sa fie compatibile si sa-ti ofere incredere. Problema este daca o hotarare pronuntata de o instanta din Romania va fi recunoscuta de statele membre al UE.

HotNews.ro Asadar, e posibil ca o hotarare judecatoreasca din Romania sa nu fie recunoscuta?

Renate Weber: Da, mie mi-e teama ca acest lucru chiar se va intampla la urmatorul raport UE. Daca se va hotari data aderarii, adica se va face clar recomandarea pentru 1 ianuarie 2007, este plauzibil sa se impuna o serie de conditii, printre care si nerecunoasterea hotararilor, o perioada de timp.

Daca sistemul de justitie din Romania va fi considerat ca nu este inca la acel nivel de asteptare pe care-l are Uniunea Europeana, o perioada de timp, trei ani cu siguranta la inceput pentru ca asa este prevazut si-n Tratat, se poate sa nu ai aceasta recunoastere.

Cred totusi ca si daca am avea astfel de conditionari tot ar fi mai bine sa fim in interiorul UE pentru ca sub presiunea acesteia probabil ca ceva s-ar imbunatati.

HotNews.ro Ce ar insemna nerecunoasterea hotararilor in cazul companiilor?

Renate Weber: Sa presupunem ca avem de-a face cu o hotarare data in Romania prin care o companie romaneasca are dreptul sa execute conturile bancare ale unei companii dintr-o alta tara. Nerecunoasterea hotararii judecatoresti din Romania inseamna ca firma romaneasca nu va putea sa puna in aplicare executarea conturilor bancare.

Trebuie sa treca printr-un alt proces de recunoastere care se face individual, deci asta inseamna costuri mai mari si timp mai mult. Poti practic sa dai faliment pana ti se recunoaste dreptul.

Daca Romania se va gasi in aceasta situatie, nici un comerciant nu va dori sa se judece in Romania. Cineva ar putea sa spuna ca este un aspect secundar, dar nu este asa, pentru ca tine de prestigiul unei tari.

La Curtea Europeana de Justitie din Luxemburg nu se discuta decat de lucrurile care tin strict de legislatia europeana, deci intr-adevar daca nu esti multumit de legislatia de acasa de la tine te duci acolo.

Doua companii romanesti nu vor mai avea ce face, din pacate. Ele nu pot sa apeleze la o instanta de judecata din afara. Pot sa-si stabileasca cel mult o formula de arbitraj, dar daca ambele companii au personalitate juridica in tara aceasta nu pot apela la o alta instanta.

Problema se va pune intotdeauna cand va fi vorba de companii care isi au sediul in alta parte. Acelea sunt convinsa ca vor avea grija ca prin contractele pe care le vor incheia cu companiile din Romania sa-si prevada ca instante pe cele din tara lor, ceea ce pentru companiile romanesti poate sa insemne cheltuieli foarte mari.

HotNews.ro Ce va presupune aceasta din perspectiva costurilor?

Renate Weber: Este mai usor sa te judeci la tine acasa daca ar fi locul paratului sa zicem, deoarece cheltuielile sunt mai mici. Acum, privind onorariile pentru avocati nu prea as zice ca am avea alte standarde, mai mici, dimpotriva cred ca suntem egali, dar oricum sunt cheltuieli suplimentare in afara.

Orice proces care se judeca in tara ta, taxe de timbru si altele inseamna totusi niste venituri la bugetul justitiei, la bugetul de stat etc. Costurile sunt mai degraba de imagine, dar si costuri politice legate de faptul ca esti membru, dar nu in deplinatate.

HotNews.roCredeti ca aderarea va aduce mai multe procese comerciale?

Renate Weber: Procesele comerciale ar trebui sa fie mai multe dar lucrul acesta ar trebui sa fie vazut ca pozitiv. Apartenenta la UE ar trebui sa determine o crestere a numarului de intreprinderi mijlocii. Vorbim aici de libertatea de miscare nu numai a persoanelor ci si a capitalului, ceea ce inseamna o dinamica formidabila si asta ar putea atrage si litigii. Eu nu vad un lucru rau, dar ne-ar avantaja foarte mult sa avem drepturi depline.

HotNews.ro Exista institutii europene care sa se sesizeze in practica unei companii?

Renate Weber: Da, dar asta tine de aquis-ul comunitar, de legislatia interna europeana, iar aici CE nu intra in politica unei intreprinderi. Cu Microsoft, Comisia a avut probleme pentru ca nu respecta principiul de concurenta. Monopolul aici nu este permis.

HotNews.ro Daca in Romania conducerea unei companii are probleme cu statul, Rompetrol spre exemplu, poate conducerea apela la alte instante?

Renate Weber: La acest moment nu. Aici este vorba de un caz penal. Avem mai multe persoane din conducerea companiei care sunt anchetate penal. Procesele, daca ma intrebati pe mine, inca nu au inceput, suntem strict in faza de urmarire penala desi ea dureaza de vreo trei ani de zile.

Pentru diferite chestiuni procedurale in cadrul acestui proces, cei de acolo ar putea invoca, s-ar putea sa fi si invocat deja, nerespectarea unor articole din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, dreptul la aparare etc.

Daca aici, chiar si pe parcursul procesului, nu trebuie sa asteptam o decizie finala, ei invoca astfel de lucruri si pot sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului. Lungimea excesiva a investigatiilor, spre exemplu, face parte din articolul sase al Conventiei Europene.

Din punctul de vedere al companiei ca atare, al eventualelor procese comerciale la acest moment cand nu suntem stat membru, nici nu se pune problema de a se apela la Curtea Europeana de la Luxemburg. In viitor, daca s-ar constata ca Rompetrol sau alta companie are monopol in domenii in care UE spune nu, atunci este posibil sa avem probleme.

La noi din pacate cele mai multe companii intra in regim de monopol si astfel am putea avea probleme.

Va dau un banal exemplu. Sistemul de functionare a avocatilor. Romania are o legislatie prin care avocatii s-au inchis, s-au izolat. Maximum pe care l-a facut legislatia romana este ca orice firma straina ca sa poata functiona in Romania trebuie sa se asocieze cu un avocat sau cu o firma de avocatura din Romania si sa creeze, sa se inregistreze ca o firma distincta.

Asta nu este concurenta loiala si nu este competitie in termenii Uniunii Europene.

HotNews.ro Totusi la Raportul din 16 mai, Justitia a iesit din zona steguletelor rosii...

Renate Weber: Steguletul rosu inseamna ca erai cu totul si cu totul de neacceptat. Acum au dat de inteles ca s-au facut progrese, dar asta nu inseamna ca totul este rezolvat. Imediat dupa raport, discursurile presedintelui Comisiei Emanuel Barroso si ale Comisarului pentru extindere, Olli Rehn nu s-au axat pe steguletele rosii ci strict pe justitie si coruptie.

Eu nu am vazut procese in Romania pe aceste domenii, nici macar chemari in instanta. Eu nu am vazut decat ca pe cazuri de crima organizata treneaza niste anchete de ani de zile si ca pe coruptie s-au demarat niste anchete la DNA.

HotNews.ro Ce va face sa credeti ca Romania ar putea avea, in raportul UE din toamna, o nerecunoastere a hotararilor judecatoresti in spatiul european?

Renate Weber: Din faptul ca UE pune mereu accent pe justitie si nu numai din punctul de vedere al felului in care functioneaza ci si pe ceea ce se cheama pregatirea sistemului de justitie.

Cati judecatori din Romania credeti ca sunt familiarizati cu dreptul comercial international aplicat in UE, cu legislatia UE? Sigur avem si noi complete specializate pe drept comercial, dar nu e de ajuns.

Vor veni companii straine care vor invoca diferite directive sau reguli aplicate in Uniunea Europeana. Judecatorul nostru va fi abia atunci pus in situatia de a rasfoi si nu toate aceste directive sunt traduse in limba romana.

Eu as pune pe acelasi nivel pregatirea cu temerea care exista in statele membre cu privire la nivelul coruptiei in justitie. Exista o temere, iar daca ne uitam doar la perceptia publicului din Romania ea pare sa fie justificata.

Judecatorii insisi si magistratii recunosc in anumite studii ca exista un anumit grad de coruptie si e o diferenta intre a avea un grad de coruptie de 3-5% (pentru ca in fiecare tara exista coruptie) si 50- 60%, cit e la noi. Deci nu poti scapa de coruptie dar important este ca nivelul sa fie extrem de redus si sa prezinti incredere.

Presiunea Uniunii exista din cauza necesitatii profesionalizarii judecatorilor dar asta este pe cale sa se rezolve. Ei vor sa avem specializarea lor, in ceea ce priveste delincventa juvenila spre exemplu. Dar aici, este suficient daca ai o sectie cu judecatori care se specializeaza pe asa ceva. In timp poate vom avea tribunale ca atare.

De asemenea, avem nevoie de tribunale pentru litigiile de munca. In privinta acestora, odata ce devii stat membru trebuie sa aplici si regulile care sunt in Uninunea Europena nu doar codul muncii de la noi, pentru ca sunt alte norme, inclusiv cele de protectie sociala si asa mai departe.

Aquis-ul comunitar nu inseamna numai traducerea lui, el trebuie studiat, inteles si aplicat. Pentru cei care au construit UE si nu a fost usor, dar macar ei au crescut cu asta, pe cand noi o luam de la zero si pana acum nu am investit nimic in asta. Nu avem materii, nu avem profesori care sa se fi specializat in drept european, fac doar niste chestii generale si de bun simt.

Cine pana acum s-a ocupat de traducerea jurisprudentei Curtii de la Luxemburg ? Nimeni.

HotNews.ro Cand se vor vedea reformele din justitie la nivelul salilor de judecata?

Renate Weber: Daca nu va exista o coerenta in tot ce inseamna aceste schimbari, procesul va fi de lunga durata. Sa va dau un exemplu.

Recent a fost respinsa in Senat Ordonanta prin care - pe de o parte se indepartau cele 40 de procente care erau sporul prevazut pentru judecatorii si procurorii care se ocupau de anti-coruptie, iar pe de alta parte erau prevazute mai multe beneficii pentru acestia.

In acea ordonanta erau puse prevederi care erau din vechiul pachet, respingerea acestei ordonante duce la anularea acelor drepturi pe care repet le aveau de anul trecut. Deci este o incoerenta.

Intrebarea este de ce a trebuit sa se puna acele avantaje in aceasta ordonanta de vreme ce ele erau deja recunoscute de anul trecut? Veti vedea procurori si judecatori care vor protesta in urmatoarele zile.

E un proces care tine de felul in care se va asigura pregatirea, modernizarea fiecarui magistrat in parte, aducerea lui la nivelul de gandire a anului 2006.

Ori noi avem pe de o parte judecatori care trec prin Institutul de Magistratura, unde este loc de imbunatatire, iar altii intra in profesie pe baza unui interviu extrem de superficial, pe baza unei experiente de 10 ani de zile, daca nu ma insel, dar ce au facut ei in aceasta perioada ca sa-i califice sa devina judecatori?

Eu cred ca in 5-6 ani pana la 10 ani se vor observa modificari majore in comportamentul societatii, care din punctul meu de vedere se afla intr-un ev mediu tarziu cu inceputuri de capitalism. Este un proces al intregii societati.

HotNews.ro Schimbind subiectul. Ce parere aveti despre toata aceasta nebunie legata de instabilitatea politica din Romania?

Renate Weber: Sunt mai multe aspecte. Nu cred ca in Romania vom avea alegeri anticipate, nici acum nici in anii urmatori. De altfel eu cred ca vor mai trece cateva cicluri electorale pentru ca in Romania sa avem alegeri anticipate. De ce? Pentru ca in Romania, parlamentarii sunt o casta si nu sunt dispusi sa renunte la locurile lor. Parlamentarii romani sunt foarte bine lipiti de scaunele lor.

A existat un astfel de moment, in primavara anului trecut, cand Alianta era pe val si cand nu aparusera inca disensiuni. Probabil ca atunci s-ar fi putut face. Nu cred ca am ajuns inca la un exercitiu democratic care sa permita alegeri anticipate. In ce priveste restructurarea, asta este altceva, inseamna sa ai o schema cu privire la eficientizarea guvernului.

Noi avem un guvern de coalitie, cu numeroase posturi de ministri si secretari de stat. Din acest punct de vedere e greu sa reduci numarul de ministere, dar restructurarea inseamna si marirea numarului de ministere.

HotNews.ro De ce ati renuntat la functia de consilier presidential?

Renate Weber: A fost o decizie determinata exact de boala pe care o are si presedintele, numai ca eu la data aceea nu am vrut sa o fac publica. Am o hernie de disc extrem de puternica. Stiam si de hernia de disc a presedintelui.

M-am chinuit circa un an de zile inainte de a ma duce la Presedintie, dar lucrurile s-au inrautatit si apoi nu am vrut sa comentez toate acestea pentru ca am considerat ca lucrurile tin de viata mea privata.

HotNews.ro Lumea a interpretat…

Renate Weber: Eu stiu ca se interpreteaza. Cred ca daca lumea ar fi stiut de aceasta acum cand s-a intamplat ce s-a intamplat cu presedintele, cred ca ar fi sunat incontinuu telefoanele la mine…Eram ferm convinsa cand am plecat de la Cotroceni ca in ianuarie sa ma operez, numai ca neavand musculatura facuta am stat in casa doua luni de zile.

Acest lucru il stia si presedintele. Totusi, el personal n-a stiut ca va ajunge la operatie. Imi spunea sa ma duc sa ma tratez cateva luni si sa ma intorc. In functia aceea este o tensiune, un stres care afecteaza in principal zona asta. Eu de cand am plecat de acolo, mai intai am stat in casa si de trei luni ma duc la sala, fie de trei ori pe saptamana fie in fiecare zi si asa am reusit.

Asadar, in ce priveste demisia mea de la Cotroceni nu este nici o chestiune politica. Am avut o relatie care evolua destul de bine. Cu domnul Plesu stiu ce s-a intamplat la data aceea. Au existat divergente de viziune. Am vazut in presa ceva legat de injuraturi. Poate sa-si imagineze cineva ca presedintele ne-ar fi injurat pe mine sau pe Plesu? Mi se pare incredibil.