Pentru perioada mai-iulie 2006, managerii estimeaza cresteri in toate domeniile economice, in industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii dar si majorari de pret la produsele din aceste domenii, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit anchetei de conjunctura realizata de catre Institutul National de Statistica.

Potrivit estimarilor managerilor, o usoara scadere va fi inregistrata la nivelul numarului de salariati din industrie.

In urmatoarele trei luni de zile, managerii intreprinderilor din industria prelucratoare estimeaza o crestere a volumului productiei, atat pe total (sold conjunctural +26%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din intreprinderile cu 500 salariati si peste (sold conjunctural +36%).

Aceeasi tendinta de crestere se va manifesta si la preturile produselor industriale (sold conjunctural +21%). O usoara scadere va fi inregistrata insa la nivelul numarului de salariati (sold conjunctural -6%).

In activitatea de constructii se va mentine si in urmatoarele trei luni o tendinta de crestere a volumului productiei (sold conjunctural +57%), corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +47%), la toate tipurile de intreprinderi.

Si aici preturile vor creste, (sold conjunctural +35%), dar cu o intensitate redusa fata de prognoza din luna anterioara (sold conjunctural +46%). Tendinta ascendenta este asteptata si la nivelul numarului de salariati atat pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +34%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

42% dintre managerii societatilor comerciale cred ca in urmatoarele trei luni, situatia economica va fi mai buna, iar 52% dintre cei intervievati sunt de parere ca situatia va fi aproximativ aceeasi. Doar 6% dintre managerii care activeaza in domeniul comertului cu amanuntul cred ca situatia se va inrautati.

In urmatoarele luni, preturile cu amanuntul se vor mentine in crestere, dar la un ritm mai mic decat cel de pana acum. 86% dintre managerii din acest domeniu spun ca numarul de salariati va stagna.

In sectorul servicii, managerii intervievati au prognozat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de usoara crestere a numarului de salariati (sold conjunctural +9%). De asemenea, tendinta de crestere va fi atat la nivelul activitatii cat si la nivelul costurilor prestatiilor.

Rezultatele prezentate luni de catre INS au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, efectuate pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1547 agenti economici), constructiilor (1054), comertului cu amanuntul (1483) si serviciilor (1093).

Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector.