Un tragic accident rutier, provocat de militari americani si soldat cu victime afgane, a declansat, ieri, la Kabul, o revolta fara precedent de la inlaturarea regimului taliban, in 2001. Spiritele s-au incins si mai mult dupa ce militari americani si afgani au deschis focul asupra protestatarilor. Cel putin opt persoane au fost ucise, iar alte 107 ranite.

Postul de televiziune afgan Ariana a prezentat insa un bilant de 30 de morti, dar nu a citat nici o sursa. Martorii au povestit ca totul a inceput cand un convoi militar american circula in viteza de la periferie spre centru.

Din cauza unei defectiuni la sistemul de franare, unul dintre camioanele aflate in convoi a lovit mai multe vehicule civile afgane, provocand moartea unei persoane si ranirea altor sase. Multimea a inceput sa arunce cu pietre in militarii americani, care s-au retras in vehicule si au inceput sa ruleze spre protestatari, deschizand focul. „Am vazut doua persoane ucise chiar langa mine.

Vehiculele au fortat trecerea, tragand in multime”, a relatat corespondentul AFP. In general, afganii se plang de maniera agresiva in care conduc militarii americani. Convoaiele americane trec prin zone aglomerate in mare viteza si uneori nu respecta nici o regula de circulatie.

Fortele americane se apara, declarand ca aceste tactici sunt necesare pentru protejarea trupelor de eventuale atacuri.

Dupa incident, sute de protestatari s-au indreptat spre palatul prezidential din centrul orasului, strigand „Moarte lui Karzai! Moarte Americii!”. Focuri de arma au fost auzite si in apropierea Ambasadei americane, iar angajatii misiunii diplomatice au fost mutati intr-o locatie mai sigura.

Protestatarii au intrat in mai multe imobile, inclusiv in birourile organizatiei umanitare CARE International. Computerele au fost scoase si incendiate in mijlocul strazii, dar fum iesea si din cladiri, potrivit reporterului Associated Press. Tot jurnalistul de la AP a relatat ca un cetatean strain a fost scos dintr-o masina si batut de catre manifestanti.

Dupa ce a scapat din mainile protestatarilor, barbatul s-a refugiat langa un grup de politisti care trageau focuri de arma deasupra capetelor manifestantilor. Mai multi protestatari, inarmati cu bastoane, cutite sau sabii, au incendiat un post de politie dintr-o zona populata din centrul Kabulului, dupa care au dat foc unui afis cu presedintele Hamid Karzai.

Unul dintre protestatari urla: „Unde sunt americanii?”. Nici unele magazine sau restaurante nu au scapat de furia manifestantilor.

Articol integral in Gandul