Pina la 31 decembrie contractele de leasing nu vor avea TVA pe dobinda, iar clientul nu va trebui sa alerge dupa plata taxelor.

Prin introducerea in proiectul Codului fiscal a prevederii ca impozitul sa fie datorat de catre utilizator s-a avut in vedere faptul ca, in prezent, societatile de leasing financiar, prin contract, prevad ca impozitul sa fie datorat de catre utilizatori, ceea ce implica facturarea impozitului cu TVA, a justificat Ministerul Finantelor Publice schimbarea normelor fiscale in materie de leasing.

Pe scurt, Finantele zic ca au simplificat lucrurile trecind impozitele la client, pentru ca si pina acum tot el le platea, acestea fiind incluse in costurile leasingului de catre firma de profil.

Ministerul si societatile de leasing spun chiar ca aceasta modificare ar ieftini leasingul, pentru ca nu s-ar mai plati TVA-ul aferent acestor costuri marite.

„Utilizatorii bunurilor achizitionate in leasing vor suporta costuri mai mici din partea societatilor de leasing dupa ce vor prelua plata impozitelor aferente acestor bunuri de la proprietar, asa cum prevede proiectul pentru modificarea Codului fiscal“, spune Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociatiei de leasing si servicii financiare nebancare.

Vom plati mai mult

Lucrurile nu stau atit de roz precum le prezinta Finantele si firmele de leasing. In primul rind, dobinzile aferente ratelor de leasing vor purta TVA. Or, lipsa TVA-ului pe dobinda a fost intotdeauna argumentul preferat al societatilor de leasing cind faceau comparatie cu finantarea prin credit bancar. Pina la sfirsitul anului, TVA se va aplica numai la valoarea reziduala.

In plus, taxele vamale vor fi aplicate la valoarea totala, de intrare in tara a bunului, si nu la valoarea reziduala de 20%, ca pina acum. Pe vehiculele sau echipamentele non-UE se va plati, la inceput, o taxa vamala de 30%, conform normelor UE.

Pe linga toate acestea, clientul va trebui sa isi consume timpul pe la ghiseele unde are de platit taxele pe bun.

Taxe reduse pe un leasing inexistent

“Totodata, in cazul leasingului imobiliar, in cazul persoanelor fizice, acestea ar fi fost obligate sa achite impozitul la nivelul celui datorat de persoana juridica (societatea de leasing) plus TVA”, justifica Ministerul Finantelor. In caz ideal, potrivit legii, acest tip de leasing ar trebui sa se ieftineasca.

Firmele platesc un impozit local pe cladiri cuprins intre 0,5 si 2%, in timp ce persoanele fizice aloca doar o cota de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii.

Articol integral in Cotidianul