Fabrica de bere Interbrew Efes Brewery din Ploiesti a fost preluata de producatorul belgiano-brazilian InBev prin preluarea participatiei de 50% detinute de producatorul turc Efes.

Preluarea in totalitate a fabricii s-a efectuat in schimbul sumei de 20,79 milioane de euro. “Aceasta tranzactie confera InBev controlul deplin asupra operatiunilor sale din Romania si, in consecinta, o libertate mai mare pentru a profita de viitoarele oportunitati pe care le ofera piata berii din Romania”, a precizat Mihai Ghyka, director general Interbrew Romania.

La Ploiesti se vor produce toate marcile firmei - Stella Artois, Beck’s, Bergenbier, Lowenbrau, dar nu si berea Noroc.

In anul 2000, Efes Breweries International NV si InBev au constituit Interbrew Efes Brewery SA (Ploiesti), un joint-venture in care fiecare dintre cei doi parteneri controla 50% din actiuni. Pe linga actiunile de la fabrica de bere de la Ploiesti, InBev are alte doua fabrici de bere in Romania, la Baia Mare si la Blaj, unde este proprietarul unic.

InBev NV/SA, cel mai mare producator de bere din lume in termeni de volum al vinzarilor, a aparut in luna august 2004 printr-o fuziune in valoare de 11,4 miliarde de dolari intre compania belgiana Interbrew NV/SA si compania braziliana AmBev. Pentru a face fata scaderii consumului de bere in Europa de Vest, InBev incearca sa-si extinda operatiunile din Europa de Est, America de Sud si Asia.

Articol integral in Cotidianul