Proiectul privind Codul Fiscal ar putea suporta modificari, daca Executivul va lua in considerare propunerea vicepremierului George Copos de a acorda microintreprinderilor o perioada de gratie de doi ani pentru acomodarea la noul sistem de impozitare.

Microintreprinderile ar putea avea astfel posibilitatea sa opteze, timp de 2 ani, intre impozitul de 3% pe cifra de afaceri si 16% pe profit. “Nu o perioada de gratie este solutia pentru microintreprinderi, ci modul in care acestea sunt impozitate”, sustin reprezentantii asociatiilor de afaceri si ai patronatelor.

“Este un act de moralitate pentru mediul de afaceri sa impozitezi megaafacerile realizate pe microintreprinderi”, ne-a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), referindu-se, in special, la afacerile imobiliare.

Sunt microintreprinderi pe piata imobiliara care realizeaza profituri de 100 milioane de euro si platesc impozit de 3 % din cifra de afaceri, iar anul viitor dispar, atrage atentia Pogonaru.

El propune Guvernului sa procedeze la fel ca in Ungaria, unde microintreprinderile cu profituri de pana la 100.000 de euro platesc impozit de 3% pe o cifra de afaceri, iar pentru ce depaseste aceasta suma se va achita impozitul de 16% pe profit.

Reprezentantii mediului de afaceri sunt nemultumiti de faptul ca Ministerul Finantelor nu a facut o analiza a sectorului microintreprinderilor si a impactului noului regim de impozitare asupra micilor firme.

Articol integral in Gandul