Jurnalisti mai bine platiti pe cartea de munca si drepturi mai clare pentru toti angajatii romani din mass-media garanteaza noul contract colectiv de munca, semnat oficial ieri intre Uniunea Sindicala MediaSind, Uniunea Nationala a Patronatului Roman si Patronatul Presei din Romania, Romedia, publicat in Monitorul Oficial din 24 mai.

Acesta este al doilea contract colectiv de munca din perioada postdecembrista si, conform semnatarilor, tine locul unei legi a presei.

Politicienii nu trebuie sa se mai straduiasca sa "puna botnite presei" printr-o lege a presei, din moment ce prezentul contract functioneaza ca un instrument de reglementare a raporturilor de munca si a relatiilor dintre angajati si angajatori, apreciaza Cristi Godinac, presedintele MediaSind.

Jurnalistii sunt prost platiti

Fata de contractul anterior, recentul contract presupune un salariu de baza mai mare. Astfel, pentru un muncitor necalificat in mass-media, negocierile incep de la 440 RON, suma considerata salariu de baza.

Un redactor cu studii superioare insa trebuie sa inceapa negocierile de la 440 RON, la care se adauga diverse sporuri: 1,2% pentru studii superioare, 15% pentru titlul de doctor in stiinte, spor de vechime, toate acestea nefiind specificate in vechiul contract.

Printre alte sporuri sunt mentionate sporuri de 10% "pentru conditii de munca penibile" (Articolul 30, alineatul a). Godinac ne-a explicat ca, daca un reporter este nevoit sa faca un reportaj printre gunoieri, poate solicita un astfel de spor.

Pentru un jurnalist cu studii superioare si o vechime in munca intre 3 si 5 ani, negocierile trebuie sa inceapa de la un salariu de baza de 467,28 RON. Marian Petre Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, spera ca 2007 sa aduca un salariu de 200 de euro ca baza pentru negocierile salariale pentru un muncitor necalificat in ramura mass-media.

Mihai Tatulici, din partea Clubului Roman de Presa, a apreciat de altfel ca "in Romania, jurnalistii sunt prost platiti", iar semnarea acestui contract colectiv de munca "nu este un proces implinit, ci doar o etapa in plus".

Cu valabilitate de un an, pentru toata presa din Romania

Noul contract colectiv de munca, valabil pentru 2006-2007, trebuie sa fie aprobat de toate institutiile de presa de pe teritoriul Romaniei. Printre modificarile aduse este si reducerea perioadei de proba pentru absolventi, care pana acum era de maximum sase luni, la cel mult 30 de zile pentru functiile de executie si la cel mult 90 de zile pentru functiile de conducere.

Articol integral in EVZ