Bilantul operatiunii „Gramofonul“ arata ca nici un mic utilizator de Internet care a descarcat muzica sau filme nu a avut de suferit de pe urma activitatii politiei sau a Parchetului.

In perioada ianuarie-aprilie 2006, politia a constatat 3.399 de fraude din sfera protectiei drepturilor de proprietate intelectuala, dintre care 2.577 privind legea drepturilor de autor. Politia s-a axat exclusiv asupra celor care au incercat sa comercializeze copiile ilegale, si nu asupra celor care au folosit ceea ce au descarcat de pe net in scop personal.

In ultimele zile, presa a relatat despre o adevarata vinatoare de vrajitoare declansata de autoritati impotriva celor care folosesc Internetul pentru a face copii de filme, muzica sau programe. Operatiunea „Gramofonul“ nu are nimic de-a face cu micii utilizatori de Internet sau cu retelele de cartier.

Utilizatorii de Internet din Romania au asteptat cu sufletul la gura, dupa valurile facute de presa centrala, sa le intre politia in casa, sa le fie confiscat calculatorul si sa primeasca amenzi usturatoare sau, mai rau, sa fie trimisi la inchisoare.

Distinctie clara

Primul lucru care trebuie mentionat este ca autoritatile fac distinctie clara intre cei care folosesc ocazional programele de share (adica de punere in comun a filmelor, muzicii sau soft) si cei care utilizeaza intensiv aceste metode de copiere. Politia a mentionat ca intentioneaza sa verifice doar utilizatorii care pun in share cel putin 50 Gb.

Nici macar acestia nu vor putea fi verificati toti, pentru fiecare judet existind doar doi politisti care se ocupa de acest caz. Si in cazul utilizarii ocazionale, si in cel al comercializarii copiilor facute este vorba despre un lucru ilegal, insa reprezentantii politiei au precizat foarte clar ca nu ii intereseaza cei din primul caz.

O alta confuzie care a fost facuta este legata de retele de Internet de cartier care ar fi intrat in vizorul politiei. In primul rind, reteaua de cartier nu este sinonima cu retea peer-to-peer (o retea de calculatoare legate intre ele, care permit schimbul de date prin intermediul unui program cu rol de interfata) sau cu file sharing.

Reteaua de cartier poate fi una care leaga mai multe persoane din aceeasi zona, care primesc Internet de la acelasi furnizor. Se poate face o comparatie cu marii furnizori de Internet la nivel national, acestia avind, de asemenea, o retea, dar la scara mai mare.

De altfel, chiar politia ne-a confirmat ca retelele de cartier nu au nimic de-a face cu aceasta investigatie, ci in cauza sint utilizatorii de Internet care folosesc mult continut ilegal, in general.

„Este un cerc interesat“

Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei IT&C din Camera Deputatilor, considera ca nu este normal sa se faca o distinctie intre retelele de cartier si restul retelelor in momentul in care se vorbeste despre continut ilegal.

„Am o banuiala aici, pentru ca file-sharing-ul se poate face oriunde pe Internet, nu doar in retelele de cartier. Sa faci distinctia intre retelele de cartier si celelalte retele nu este in regula. S-ar putea ca aici sa fie si alte interese decit apararea legii“, a precizat Pambuccian.

„Mi se par dubioase doua lucruri: in aceeasi perioada apare un zvon care spune ca antenele mobililor puse pe blocuri dauneaza sanatatii, si acum apare si chestia asta cu retelele de cartier.

Daca scadem mobilii si retelele de cartier, putem vedea cine mai ramine, cine ar putea fi interesat in problema aceasta. Oricum, este un cerc interesat“, a spus deputatul, fara a oferi alte detalii.

In urma cu putin timp, Dinu Malacopol, director in cadrul UPC Astral, afirma despre retelele de cartier ca inregistrarea lor la Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) nu inseamna deplina intrare in legalitate.

„Aceste retele ofera, in primul rind, conexiune peer-to-peer pentru schimb de fisiere: filme, muzica. Produsele oferite de acestea sint diferite de ale noastre, cu alte cuvinte avem segmente de piata diferite. In masura in care file-sharing-ul va fi sanctionat prin lege, aceste produse vor disparea“, spunea Malacopol in luna martie a acestui an.

Teoria conspiratiei

Dinu Malacopol ne-a declarat ca UPC Astral nu are nici o legatura cu operatiunea „Gramofonul“ si a apreciat ca este vorba despre o simpla „teorie a conspiratiei“.

Articol integral in Cotidianul