Vila din strada Paris si resedinta din Corbeanca ale lui Sorin Ovidiu Vintu, alaturi de alte zeci de case, apartamente si spatii comerciale intregesc averea afaceristului.

"Evenimentul zilei" a dezvaluit in ziarul de ieri felul in care sorin Ovidiu Vintu si-a mascat afacerile derulate in ultimii sase ani in Romania si mai ales motivele pentru care a preferat sa ramana in umbra. Astazi dezvaluirile continua despre averea afaceristului.

Vila din strada Paris, o casa de vacanta afundata in padurea Corbeanca, imobile cu valoare arhitecturala, apartamente in zone extrem de scumpe in Bucuresti si in tara, spatii comerciale.

La o evaluare sumara, este vorba despre proprietati in valoare de zeci de milioane de euro. Asa arata, creionat in linii mari, imperiul imobiliar al lui SOV. Totusi, toate aceste proprietati figureaza inregistrate pe firma Imobiliar Network 2002 SA, fosta companie Gelsor Network, care i-a apartinut lui SOV, controlata acum de off-shore-ul Stonecom Ltd.

Camuflat sub nume nou

Istoria companiei este extrem de simpla. Firma Imobiliar Network 2002 SA este una si aceeasi cu Gelsor Network SA, ambele avand codul fiscal identic. Societatea a fost infiintata de SOV in 1999, fiind o ramificatie a grupului Gelsor.

In 2002, odata cu denumirea firmei s-a schimbat si actionariatul acesteia, 99,9a din actiunile Imobiliar Network 2002 SA fiind detinute acum de Stonecom Ltd., un off-shore infiintat in paradisul fiscal din Cipru. Restul nesemnificativ al procentelor se imparte intre colaboratorii lui Vintu.

Cel mai vizibil dintre acestia este Sorin Ovidiu Freciu, realizatorul emisiunii "Realitatea Bursiera", difuzata de postul Realitatea TV. Freciu a fost unul dintre presedintii Grupului Gelsor, iar Vintu are numai cuvinte de lauda despre el: "Domnul Freciu este un profesionist desavarsit".

In actionariatul Imobiliar Network mai apar trei personaje: Radu Bobu, Octavian Turcan si Ghenadie Nipomici. Ultimii doi sunt cetateni moldoveni si pot fi intalniti si in alte afaceri ale "parintelui FNI".

Cine este proprietarul?

Urmele care duc la SOV sunt simplu de deslusit si trebuie cautate in firma pilon a afaceristului, Grupul Gelsor SA, cea care a fost actionar majoritar in Imobiliar Network. In 2000, in plin scandal FNI, Vintu i-a vandut Grupul Gelsor lui Ioan Chelaru, avocat din Roman, acum senator PSD, bunul sau prieten din copilarie.

Valoarea din acte a tranzactiei, incheiata in iulie 2000, a fost de 30 de miliarde de lei, platibili esalonat in 25 de ani. Valoarea reala era de 199,87 miliarde lei.

EVZ a relatat ieri declaratia lui Vintu potrivit careia nu ar fi fost interesat sa-si rascumpere afacerea data la subpret prietenului avocat: "Domnul Chelaru a vandut mai departe. Nu m-a interesat. Aveam alte preocupari". Ioan Chelaru a vandut Grupul Gelsor mai departe catre off-shore-ul Anwin Alliance Limited, in mai 2002. Intrebat cine era patronul firmei, Chelaru ne-a spus ca nu-si aminteste.

Revenind la Imobiliar Network, Vintu recunoaste tranzactia directa facuta cu Stonecome Ltd. "Intr-adevar, la o vreme grupasem toate activitatile imobiliare pe o companie imobiliara care se chema Gelsor Network (n.r. - actuala Imobiliar Network). Am vandut aceasta societate unei companii din exterior, care se numeste Stonecome Ltd.", ne-a declarat SOV.

Potrivit documentelor detinute de EVZ, vanzarea lui Gelsor Network (actuala Imobiliar Network 2002) catre Stonecom Ltd. s-a facut in 2002. La vremea vanzarii Gelsor Network, patronul societatii era Grupul Gelsor SA, firma cu care Vintu nu mai avea nimic de-a face din 2000, cand i-a vandut-o lui Ioan Chelaru.

Intrebarea este cum putea SOV sa vanda Gelsor Network in 2002, in conditiile in care ultimii actionari ai companiei au fost Ioan Chelaru si Anwin Allinace Ltd., in spatele carora sustine ca nu s-a aflat?

Securistul cu Dobanda

Daca, in prezent, Vintu nu mai apare in scriptele Imobiliar Network, in anul 2001, de exemplu, situatia era alta. SOV impreuna cu trei apropiati figurau nominal in societate, iar pachetul masiv de actiuni era stapanit de firma-mama, Grupul Gelsor SA (99,8%).

Printe oamenii fideli lui Vintu, care au participat la un moment dat in aceasta firma, a fost si Gheorghe Ratiu, fost colonel si sef al Directiei 1 din cadrul Securitatii.

Un alt aghiotant al lui Vintu care a trecut prin Imobiliar Network 2002 a fost Vitalie Dobanda, cel care l-a reprezentat pe Vintu in momentul in care acesta a achizitionat postul Realitatea TV prin firma Blue Link Comunicazzioni, infiintata in Elvetia. In 2003, Vitalie Dobanda a pastorit 1a din actiunile firmei Imobiliar Network.

Si el este cetatean al Republicii Moldova, iar in trecut a detinut o functie de conducere in Banca Nationala a statului de peste Prut.

Proprietatile de milioane de dolari ale lui Vintu

Proprietatile aflate in administrarea Imobiliar Network sunt numeroase si amplasate in zone foarte scumpe din Bucuresti si din orasele importante din tara. Patrimoniul imobiliar este compus, de fapt, din fostele sedii ale Bancii Romane de Scont si ale Grupului Gelsor din 20 de orase si din Bucuresti.

Acestora li se adauga o vila pe Strada Italiana, una pe strada Gheorghe Bratianu, casa in care SOV locuieste in mod curent, pe strada Paris, si resedinta de vara a acestuia din Corbeanca.

Imperiul imobiliar al lui SOV a inceput sa se contureze in a doua parte a anilor '90. Dupa izbucnirea scandalului FNI si dupa prabusirea Bancii Romane de Scont si a Bancii de Investitii si Dezvoltare, Vintu si-a grupat toate bunurile imobiliare pe o singura firma, potrivit propriilor declaratii.

Motivatia? Simplu de intuit: sa le fereasca de un eventual sechestru. Acum, numai in Bucuresti, aceasta firma detine in proprietate 15 apartamente in zone unde preturile sunt extrem de ridicare: Bulevardul Unirii, Decebal, Splaiul Independentei, Octavian Goga, George Enescu, Matei Basarab, Calea Calarasi, Iuliu Maniu, soseaua Panduri.

"Bijuterii" de milioane de dolari

Informatii despre alte proprietati ale lui SOV exista si la Judecatoria Sectorului 1, acolo unde sotia afaceristului, Angelica Chioaru, fosta Vintu, a depus in 2001 o lista cu bunuri imobile, in momentul divortului, in care erau incluse patru apartamente si 21 de imobile in Bucuresti si in tara. Numarul proprietatilor corespunde cu cel prezentat acum de site-ul firmei Imobiliar Network.

Angelica sustinea in cererea de divort ca numai mobila din vila de pe strada Paris valora un milion de dolari. De altfel, casa din strada Paris 34, in care locuieste Vintu, are o poveste aparte. Potrivit unei expertize contabile intocmite de Parchetul General in cazul FNI, imobilul fusese achizitionat de SOV in 1998 cu suma de 12,8 miliarde de lei.

Pe 13 iunie, la doua saptamani dupa izbucnirea scandalului FNI, Vintu si sotia lui, Angelica, au vindut superba vila Grupului Gelsor. Mai tarziu, dupa gruparea imobiliara de care pomenea "parintele FNI", cladirea a ajuns in proprietatea firmei Imobiliar Network.

Superbul imobil a fost si "vedeta" unui proces deschis de societatea Dramiral Group, al carei director general este Mihai Iacob, impotriva firmei Gelsor Network, transformata in Imobiliar Network 2002. Societatea controlata de Iacob a incercat scoaterea la licitatie a vilei pentru recuperarea a zece miliarde de lei.

Articol integral in EVZ