Executivul a majorat drastic amenzile pentru fermele care nu respecta normele de biosecuritate, de la 30 de milioane de lei vechi la 200 de milioane de lei vechi, a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant Oana Marinescu, dupa o noua reuniune a Comandamentului de combatere a gripei aviare.

In acelasi timp, daca la doua controale facute intr-o perioada de sase luni, inspectorii constata aceleasi deficiente in ferme, acestea vor fi inchise, potrivit ordinului emis, marti, de presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Masura va intra in vigoare imediat dupa publicare in Monitorul oficial.

De asemenea, de marti, vor incepe controalele la depozitele frigorifice si unitatile de prelucrare a carnii pentru a se vedea daca respecta conditiile sanitare pentru ambalarea carnii din import.

In acelasi timp, vor continua controlalele in fermele de pasari din mai multe judete din toata tara. Inspectorii sanitar veterinari verifica daca sunt respectate de catre angajati conditiile pentru intrarea in ferma si normele sanitare, dar si daca masinile care intra si ies din ferme sunt dezinfectate, a spus Oana Marinescu.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a anuntat ca vor incepe si controale privind modul de achizitionare a materialelor dezinfectante folosite in cazul focarelor de gripa aviara.

Persoanele fizice vor trebui sa aiba autorizatie sanitar- veterinara pentru comertul cu pasari si carne de pasare, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Pana acum Garda de Mediu a controlat 249 de ferme si a dat amenzi de 465 milioane lei vechi. Oana Marinescu a avertizat ca fermele care arunca deseurile peste gard ar putea fi inchise.

Adrian Tibu, purtator de cuvant al Ministerului Agriculturii a anuntat ca pana marti dimineata sunt 114 focare de aviara, cu unul mai putin decat ieri, iar in 112 dintre acestea s-a incheiat dezinfectarea si eutanasierea pasarilor.

Pe strada Lonea, in sectorul 1 din Bucuresti, autoritatile asteapta testul PCR, pentru a se stabili daca este un nou focar de gripa aviara in Capitala, dupa ce o pasare fusese gasita moarta. Zona este totusi izolata, iar la intrare si iesire se trece prin filtrele de dezinfectie.

Potrivit autoritatilor, pana marti, nici o persoana nu este internata cu suspiciune de aviara.