Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a anuntat marti alocarea de noi resurse de numerotatie pentru servicii de telefonie companiilor Astral Telecom, Century Telecom, Conect Telecom, Orange Romania, RCS & RDS, Romatel, Telemax si Vocalpad Rom, informeaza un comunicat de presa al autoritatii de reglementare.

Orange Romania a primit dreptul de a utiliza inca un milion de numere pentru serviciile de telefonie mobila.

Fata de resursele de numerotatie alocate anterior, Astral Telecom a mai primit 10.000 de numere care vor fi folosite pentru a furniza servicii de telefonie fixa in judetul Cluj. In total, companiei i-au fost alocate pana in prezent 470.000 de numere pentru servicii de telefonie fixa.

Companiile Conect Telecom si Century Telecom au primit fiecare cate 10.000 de numere pentru servicii de telefonie fixa in judetele Bacau si, respectiv, Galati, precum si cate 1.000 de numere non-geografice pentru servicii oferite prin intermediul cartelelor preplatite (domeniul 0Z=08).

Primei companii i-a fost alocat indicativul individual pentru selectarea transportatorilor fara ton intermediar 1689, iar celei de-a doua indicativul 1690.

Orange Romania a primit dreptul de a utiliza inca un milion de numere pentru furnizarea de servicii de telefonie mobila, totalul numerelor nationale din domeniul 0Z=07 de care compania beneficiaza atingand in prezent cifra de 12 milioane.

RCS & RDS a solicitat si a primit, in plus fata de resursele alocate anterior, 170.000 de numere pentru furnizarea de servicii de telefonie fixa (din domeniul 0Z=03). Compania are astfel alocate un total de 1.430.000 de numere destinate furnizarii de servicii de telefonie fixa.

Companiei Romatel i-au fost alocate 70.000 de numere pentru furnizarea de servicii de telefonie fixa, 1.000 de numere pentru servicii oferite prin intermediul numerelor verzi si 1.000 pentru servicii furnizate prin cartele preplatite, precum si indicativele individuale pentru selectarea transportatorilor cu ton intermediar - 1093 si fara ton intermediar - 1693.

Telemax a primit dreptul de a utiliza 80.000 de numere pentru furnizarea de servicii de telefonie fixa, cate 1.000 de numere pentru servicii oferite prin intermediul numerelor verzi si pentru servicii de telefonie prin cartele preplatite. Compania va putea utiliza indicativele individuale pentru selectarea transportatorilor cu ton intermediar - 1092 si fara ton intermediar - 1692.

Companiei Vocalpad Rom i-au fost alocate 410.000 de numere pentru furnizarea de servicii de telefonie fixa (domeniul 0Z=03), 1.000 de numere pentru servicii oferite prin intermediul cartelelor preplatite si indicativul 1091 pentru selectarea transportatorilor cu ton intermediar.

In Romania, se inregistreaza in prezent peste 13 milioane de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobila si 4.390.805 milioane de utilizatori ai serviciilor de telefonie fixa.

La sfarsitul anului 2005 erau activi pe piata de telefonie fixa un numar de 74 de furnizori alternativi a caror cota de piata era de aproximativ 10%. Dintre furnizorii carora le-au fost alocate resursele de numerotatie mentionate mai sus, cinci primesc pentru prima oara numerotatie si vor incepe sa furnizeze servicii de telefonie in urmatorul an.