Marti este ultima zi cand institutiile statului care detin dosare si evidente preluate de la vechea Securitate trebuie sa le predea CNSAS.

Potrivit unui comunicat al CNSAS, in perioada 15 - 26 mai, Consiliul a primit 393 metri liniari de arhiva de la SRI, din care 210 metri sunt dosare de informatori, din categoria celor clasificate anterior la categoria sigurantei nationale, precum si un numar de aproximativ 125 000 fise de cartoteca.

Potrivit sursei, preluarea va continua si in saptamanile urmatoare, iar in 1 iunie, va fi predata CNSAS baza de date automata a fostei securitati, din cadrul fostului Centru de Informatica si documentare. Astfel, vor putea fi identificate rapida toate dosarele din arhiva in care se regaseste numele unei persoane, nu doar cel in care aceasta figureaza ca titular.

De la Serviciul de Informatii Externe, CNSAS a preluat, pana acum, un prim lot de 3 019 dosare, de la Ministerul Administratiei si Internelor, a preluat, prin Arhivele Nationale, la data de 18 mai, 724 dosare create de Directia Generala a Securitatii Statului in perioada 1949-1966, reprezentand 18 metri liniari de arhiva, scrie comunicatul institutiei.

Ministerul Apararii Nationale urmeaza sa predea CNSAS, in 31 mai, documentele apartinand fostei Directii a V-a Securitate si Garda, care reprezinta aproximativ 8 metri liniari.

De la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, CNSAS urmeaza sa preia, prin Sectia Parchetelor Militare si a Parchetelor militare teritoriale 12 222 dosare penale ale fostei Securitati.

Presedintele Colegiului CNSAS, Claudiu Secasiu, a declarat la Radio Romania Actualitati ca actiunea de predare a decurs foarte bine si toate institutiile vizate s-au aratat receptive.

El a mai precizat ca, in paralel, continua studierea vechilor dosare si activitatea de efectuare a investigatiilor, care sa duca la luarea unor decizii de colaborare sau necolaborare cu fosta Securitate.

Consiliului Suprem de Aparare a Tarii a decis in luna aprilie 2006 ca toate arhivele fostei Securitati vor trebui sa ajunga la CNSAS pana la 30 mai 2006.

Membrii Consiliului au adoptat o hotarare prin care obliga institutiile detinatoare de arhive (SRI, SIE, MApN si Ministerul Administratiei si Internelor) sa predea Consiliului toate dosarele care nu tin de siguranta nationala.

Dupa 30 mai, toate dosarele pe care institutiile respective le considera de siguranta nationala vor fi analizate de comisii mixte formate din membrii CNSAS si reprezentanti ai institutiei respective.