In iunie 2003, un grup de profesionisti si milionari dotcom, condusi de avocatul Joan Laporta, au preluat FC Barcelona - unul din cele mai mari cluburi de fotbal din lume. Debutul lor in aceasta pozitie nu putea fi mai rau. Clubul era, practic, falimentar, echipa fusese umilita pe teren, si timp de patru sezoane nu castigasera nimic. Traiau in umbra succesului eternului lor rival, Real Madrid.

Tinerete, ambitie, nationalism catalan, expertiza in comert electronic, agresivitate comerciala, o ruptura cu vechiul stil mafiot de management fotbalistic, un angajament al Barcei fata de cei 100.000 de membri de a deveni un club mai transparent si, nu in cele din urma, o pasiune pentru fotbal transformata intr-o misiune aproape mesianica... Iata ce a adus noua conducere.

Avand acces exclusiv la mecanismele interne ale clubului, acest documentar analizeaza echipa de manageri a lui Laporta in primul lor an la putere.

As recomanda acest documentar conducatorilor din fotbalul romanesc pentru vizionare intensiva. Poate invata ceva din el.

Poate invata cum trebuie manageriata o echipa si relatia ei/lor cu fanii violenti (fara gorile care sa ii rupa in bataie sau sa ii intimideze), cum sa nu cedeze presiunii si ispitei de a schimba antrenorul doar pentru "a produce un soc la echipa" , cum sa se comporte cu presa si, in general, cum sa se comporte din pozitia de patroni, finantatori, actionari sau ce-or mai fi.

Exista o secventa antologica, o secventa care ramane pe retina in acest film: dupa o sedinta incheiata tarziu in noapte, componentii consiliului de administratie al Barcei coboara in tribunele de pe Nou Camp, pustii la acea ora.

Joan Laporta se distanteaza de grup, vine mai aproape de teren si asemenea unui copil care pune la cale o boacana le zice celorlalti: "nici nu stiti cat imi doream sa fac asta..." si striga: "traiasca barcelona si catalunya...". Glasul sau este reverberat de ovalul de beton si se pierde in imensitatea stadionului. Intr-un cuvant simplu: emotionant!

Sau cu alte cuvinte, nu tu dans a la Shakira, nu "sa moara tiganii" sau alte mascari, ci o traire simpla exprimata (aproape) solemn.

FC Barcelona Confidential este o coproductie hispano-germana de 60 de minute, in regia lui Daniel Hernandez si Justin Webster, realizata pentru Alea TV, JWP, TVC, BBC, ZDF/Arte si NPS, in sase saptamani, dupa vizionarea si editarea a 300 de ore de material filmat.

Documentarul face parte din seria "Planeta Fotbal" difuzata de National Geographic in perioada 26 mai - 5 iunie 2006, in care au mai fost incluse inca trei filme: "Istoria fotbalului", "Fotbalisti si frumoase" si "Orasele Cupei Mondiale".