Comitetul Executiv de Integrare Europeana (CEIE) a stabilit marti, la Palatul Victoria, calendarul de masuri necesare pentru remedierea problemelor identificate prin „stegulete rosii” si „galbene”, astfel incat Romania sa adere la UE pe 1 ianuarie 2007, informeaza un comunicat de presa al Guvernului.

Comitetul a evaluat stadiul de indeplinire a criteriilor europene cu precadere in domeniile sensibile si a discutat in special planul de actiuni in domeniul combaterii coruptiei si reformei justitiei, al agriculturii (acreditarea agentiilor de plati, sistemul integrat de administrare si control, ecarisajul) si impozitare (interoperabilitatea sistemelor IT de administrare fiscala).

Potrivit Ministerului Integrarii Europene, institutiile cu atributii in gestionarea domeniilor marcate cu stegulet rosu, in speta Ministerul Agriculturii si Ministerul Finantelor Publice, au prezentat in cadrul reuniunii stadiul in care se afla implementarea masurilor necesare prin raportare la calendarul stabilit.

Astfel, in ceea ce priveste agentiile de plati care vor gestiona platile directe pentru agricultorii romani, a fost devansat termenul pentru angajarea de personal, urmand ca aceasta sa fie finalizata in luna septembrie.

De asemenea, tot pana in toamna se preconizeaza a fi finalizat si sistemul de identificare a parcelelor. In prezent se afla in desfasurare procedurile de licitatie pentru achizitionarea soft-ului necesar functionarii sistemului integrat de administrare si control.

Pentru sistemele de interoperabilitate a colectarii taxelor vor incepe primele teste in luna iulie, urmand ca pentru raportul din toamna sa se poata demonstra ca acesta masura este pe deplin realizabila.

Ministerul Finantelor va incepe la 1 iulie testarea sistemului de interoperabilitate.

In zona de „stegulete galbene” autoritatile romane au un calendar cu termene clare pentru continuarea progreselor in toate domeniile. Planul de masuri va fi discutat la Bruxelles cu reprezentatii Comisiei Europene, la 7 iunie 2006.

Ultima raportare a stadiului de indeplinire a acestor masuri va avea loc inaintea Raportului Comisiei Europene care va fi publicat cel mai probabil in luna septembrie.

Un alt subiect pe agenda CEIE l-a reprezentat gripa aviara si consecintele pe care le poate avea pe plan extern. In acest sens, s-a convenit transmiterea catre Comisia Europeana a programului detaliat privind sistemul de sanatate animala in Romania astfel incat acesta sa fie discutat in cadrul Comitetului de Asociere Romania-UE din 8 iunie a acestui an.

De asemenea, s-a mai hotarat ca MIE si MAE sa elaboreze o lista cu experti care ar urma sa fie detasati la ambasadele statelor membre care nu au finalizat inca procesul de ratificare, rolul acestora fiind acela de a transmite informatii concrete despre progresele si masurile luate de Romania.

Reuniunea de marti a fost prima dupa prezentarea de catre Comisia Europeana a Raportului de monitorizare din 16 mai 2006.