Propunerea legislativa privind privatizarea celor doua companii nationale a fost respinsa de 7 dintre deputatii Comisiei economice, 6 au votat pentru si s-a inregistrat o abtinere.

„Am respins legea pentru ca nu a venit nimeni sa o sustina, nici din partea Ministerului Justitiei, nici a Finantelor. Acum trei saptamani am facut o solicitare catre ambele ministere sa se prezinte cineva care sa exprime un punct de vedere prin care sa se stabileasca exact ce vor cu privatizarea Loteriei si Imprimeriei, dar nu am primit nici un raspuns.

Mai mult, ne trateaza cu indiferenta . Nu se intelege nimic in acest proiect de lege„ a declarat pentru HotNews.ro Mihai Tudose (PSD), presedintele Comisiei de privatizare.

„Un minister vrea sa dea 5% din actiunile Loteriei catre salariati , altul vrea 7%. La Imprimerie vor ca 20% din actiuni sa le trimita catre Fondul Proprietatea si nu 20% din profitul Imprimeriei.Aceasta institutie impune anumite masuri de securitate pentru ca se produc timbre pentru diverse categorii, de la bauturi si tigari pana la documente oficiale.

Nu poti sa trimiti la Bursa 20% din actiuni sa le manevreze cine stie cine”.

Dupa ce ordonanta a primit aviz negativ, aceasta va fi trimisa Biroului Permanent al Camerei Deputatilor. De aici va ajunge in plen si probabil va fi retrimisa din nou la comisie, pentru a treia oara.

“Indiferenta guvernantilor privind acest proiect de lege ne depaseste, oricum nu este graba cu privatizarea celor doua institutii”, a mai spus Tudose.

O opinie asemanatoare are si Bogdan Pascu (PC). “Ceea ce s-a intamplat astazi la comisie arata din pacate interesul celor doua ministere fata de acest proiect de lege. Ministerele nu se inteleg intre ele, desi sunt la 100 de metri distanta unul de celalt. Nu putem sa dam un aviz favorabil legii daca nu explica articolele ambigue si ce prevad acestea.

Am solicitat in repetate randuri sa-si trimita reprezentantii, care sa explice ce doresc dar nu am primit nici macar un raspuns in acest sens, daramite o prezenta la comisie”, a spus Pascu.

Guvernul Tariceanu si-a propus privatizarea partiala a celor doua companii nationale prin oferirea unui pachet de 32 la suta dintre actiuni. Intr-o forma initiala se propunea ca un pachet de 20% dintre actiuni sa alimenteze Fondul Proprietatea, pachete de cate 5% sa fie listate la bursa iar restul, respectiv 7% dintre actiuni, sa fie vandute catre salariatii celor doua companii.

Senatul a respins vanzarea pachetelor de cate 7% catre salariati, adoptand varianta potrivit careia doar cate 25% din actiuni pot fi detinute de alti actionari in afara statului (20% pentru alimentarea Fondului Proprietatea si 5% pentru listarea la bursa).

Dupa ce Senatul a adoptat aceasta varianta, Ministerul Justitiei a transmis Comisiei economice a Camerei, la inceputul lunii aprilie, o adresa in care informa ca apreciaza ca oportuna solutia ca doar cota de 20% sa faca obiectul detinerii de catre alti actionari in afara de statul roman (respectiv cota aferenta alimentarii Fondului Proprietatea).