Miza disputelor dintre PD si PNL pe tema restructurarii este legata de controlul fondurilor comunitare, miliarde de euro care vor intra in Romania dupa 2007.

Pentru fiecare partid, miza restructurarii pare sa fie reorganizarea ministerelor in asa fel incit sa nu piarda controlul asupra fondurilor comunitare. PD este cel mai decis.

Potrivit unor surse, democratii vor sa obtina controlul asupra unui viitor Minister al Dezvoltarii si asupra Ministerului Infrastructurii, doua viitoare structuri gindite sa gestioneze fonduri europene.

Uite MAE, nu e MIE

Intr-o prima varianta de restructurare, s-a decis inghitirea de catre MAE a MIE si formarea Ministerului Afacerilor Europene. Luna trecuta, aceasta varianta a cazut, din cauza ca MAE trebuie sa ramina minister de sine statator si s-a convenit inlocuirea MIE cu Ministerul Dezvoltarii, minister care ar urma sa dirijeze toate fondurile europene.

Liderii PD si-au manifestat deschis intentia de a prelua acest minister. Liberalii nu au revendicat acest minister, dar, pe ultima suta de metri, au dat de inteles ca nu mai sint de acord, urmind sa propuna o alta structura. Aceasta nu ar mai detine monopolul trierii fondurilor europene.

Articol integral Cotidianul