Procurorii DNA investigheaza o pista privind o posibila “sponsorizare” a constructiei din Zambaccian, apartinand familiei Nastase.

„Sponsorizarea” ar fi provenit de la unele firme private implicate in afaceri cu statul, respectiv cu Inspectoratul de Stat in Constructii (ICS). Aceasta institutie era condusa, la vremea respectiva, de Irina Jianu - partenera de afaceri a lui Sergiu Sechelariu, acuzata si ea in dosarul Zambaccian.

Principala firma verificata de anchetatorii e SC Axa Management SRL, care s-a ocupat de organizarea concursului „Trofeul Calitatii in Constructii” - o actiune initiata de ISC. Pentru aceasta actiune, conducerea ISC a impus o taxa de participare intre 5 si 20 de milioane de lei vechi.

Garda Financiara a constatat - in urma unui control - ca au existat cazuri de firme de constructii care au achitat si 100 de milioane de lei. Totalul taxelor percepute s-a ridicat la 65 de miliarde de lei.

Apoi, fara a avea loc o licitatie a „firmelor” care sa participe in mod direct la organizarea etapei de selectie a asa-zisului concurs, ISC a incheiat un contract de prestari servicii cu Axa Management SRL.

Alte patru firme - impreuna cu cea organizatoare - au fost desemnate de ISC doar pentru colectarea taxelor de participare la etapa de preselectie a concursului. Este vorba despre: SC A Rond SRL, SC Urban Consult SRL, SC Media Globe Invest SRL -Bucuresti, SC Axa Management SRL, SC Contur Media SRL.

Toate aceste societati aveau aproape aceeasi actionari, printre care se numara si sotia renumitului organizator al intalnirilor de afaceri guvernamentale, Bogdan Popovici.

Articol integral Gandul