Comisarul Rehn le prezinta azi parlamentarilor germani stadiul Romaniei, pentru ca acestia sa poata incepe ratificarea Tratatului de aderare.

Teoretic, Comisia Europeana nu are nimic de-a face cu ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei. Parlamentul german, insa, a solicitat comisarului Olli Rehn o prezentare a situatiei inaintea demararii procedurilor de ratificare.

Pentru linistirea opiniei publice, alarmata mai ales de situatia din Bulgaria. In stilul caracteristic, finlandezul Rehn le va vorbi azi parlamentarilor din Comisia de Afaceri Externe a Bundestagului, explicindu-le ca nu exista nici o legatura materiala intre rapoartele Comisiei si angajamentul asumat de Germania sa ratifice Tratatul pina la sfirsitul anului.

Ratificare la timp

Raportorii pentru Romania ai grupurilor politice din Bundestag ne-au asigurat ieri ca Germania va respecta calendarul ratificarii, finalizind procedura in luna noiembrie. Prima lectura va avea loc in septembrie, inainte de Raportul de toamna al Comisiei Europene, iar ultimele doua dupa acest raport.

Bulgaria ingrijoreaza

Parlamentarul crestin-democrat Gunther Krichbaum ne-a declarat ieri ca „in Bulgaria situatia este mult mai grava decit in Romania. Dar nu se pune problema de aminarea aderarii, ci de clauzele de salvgardare sectoriale, care vor fi aplicate o data cu aderarea. Linia Bundestagului este ca procesul de monitorizare al Comisiei Europene sa continue si dupa aderare“.

Articol integral Cotidianul