Norica Nicolai

Nicolai nu e balai. Nici bucalai. Si-a bagat o ruda in Senat. Ruda a pierdut timpul cu vorbitul, apoi, s-a jucat de-a votatul. Televiziunile au filmat-o, o comisie senatoriala a ingropat-o. Senatorul Nicolai si-a cerut scuze si, cu drag, a uitat de acuze.

Rusine?

Reporter: Nu va e rusine?

Norica Nicolai: Nu mi-e jena ca sint enator.

Reporter: Nu e o prostie?

Norica Nicolai: E o prostie. E o prostie tot ce s-a intimplat.

Reporter: Ce s-a intimplat?

Norica Nicolai: Datorita greselii mele de a permite prezenta unei persoane straine in sala s-a putut intimpla si suspiciona ceea ce s-a suspicionat de presa.

Reporter: Care e adevarul?

Norica Nicolai: E cel stabilit ulterior, fiindca la momentul primelor declaratii nici nu stiam despre ce este vorba. adevarul este ca a stat in sala si nu a votat.

Ce facea la butoane ?

Reporter: Dar la butoane ce-a facut?

Norica Nicolai: Nu facea nimic la butoane. Punea mina pe acele butoane si aceasta chestiune nu constituie prin ea insasi o proba ca sa se stabileasca daca a votat sau nu, ca asta e esential. S-au coraborat cu celelalte elemente de proba, cu stenograma de sedinta si cu listele de vot.

Or, pe aceea inregistrare care ar dovedi ca a pus pe butoane rezulta clar ca la momentul respectiv nu era procedura de vot. Era dezbaterea unei legi cu privire la cetatenie.

Reporter: Avea cartela la ea?

Norica Nicolai: Cartela nu era la ea. |mi pare rau, chestiunile astea sint suspiciuni si eu nu pot sa vi le pot confirma, oricit de mult v-ar place chestiunea asta. O singura cartela exista in aparatul de vot, era cartela senatorului Norica Nicolai si pe care la insistentele senatorului Melescanu a scos-o si a dat-o domnului Melescanu.

Reporter: Deci, ati introdus dumneavoastra cartela?

Norica Nicolai: Sigur, eu am introdus-o. A ramas de la prezenta mea in sala.

Reporter: de ce s-a jucat la butoane? Sa vada ce frumoae sint?

Norica Nicolai: Nu as putea sa va dau un raspuns. Dumneavoastra de ce mergeti pe strada? Este acelasi tip de intrebare.

Angina

Reporter: Nu v-a explicat?

Norica Nicolai: Nu mi-a explicat. I-a explicat comisiei pentru ca, dupa aceasta chestiune nu am avut nici un fel de discutie cu persoana respectiva.

Reporter: E, pe dracu!

Norica Nicolai: E, imaginati-va ca da, pentru ca, a doua zi am plecat din tara, iar in ziua urmatoare am vut o chestiune de sanatate, inm sensul ca am facut o criza puternica de angina si medicii mi-au interzis sa iau legatura cu presa, cu alte persoane. O saptamina nu am vrut sa vad pe nimeni.

Reporter: Sint legate intre ele?

Norica Nicolai: Sigur, mi s-a parut absolut incorect modul cum s-a prezentat.

Reporter: Deci nu a fot coincidenta angina cu ruda?

Norica Nicolai: Dumneavoastra de ce mergeti pe strada? va intreb iar.

Amanta sau ruda?

Reporter: E amanta lui Melescanu sau ruda dumneavoastra?

Norica Nicolai: Este ruda indepartata cu mine.

Reporter: Nu e nepoata?

Norica Nicolai: Este ruda indepartata cu mine.

Reporter: Cit de indepartata?

Norica Nicolai: |ndepartata.

Reporter: Nu are legatura cu Melescanu?

Norica Nicolai: Nici una.

Reporter: A fost artificiul...

Norica Nicolai: Mereu se introduc astfel de artificii de circ sau de manipulare publica.

Reporter: De ce dumneavoastra ati cazut prada unui asemenea incident?

Norica Nicolai: Mi-am pus si eu aceasta intrebare, de ce m-am bucurat de acest tratament preferential din partea presei pentru ca in urma cu o saptamina am asistat la un incident de acelasi tip, in Camera Deputatilor, unde Mrcu Tudor o acuza pe raluca Turcan a votat in locul Monei Musca.

Nu s-a lua nici o masura, doamna Musca nefiind in sala...ieri, cu ocazia vizualizarii, am vazut cum o colega vota pentru un coleg de la PD, dar eu sint un subiect special pentru unii. Nu ma intereseza cine sint si oricind conteaza chestiunea moral pentru mine.

Moralitatea ?

Reporter: Care-i dimensiunea dumneavoastra morala?

Norica Nicolai: M-a deranjat foarte tare fiindca dintr-un gest necugetat al meu s-a putut crea acest scandal.

Reporter: Pai, sinteti de vina!

Norica Nicolai: |n sala nu este singura persoana care intra. Au intrat si altele, intrati si dumneavoastra presa...am vazut la televiziuni intr-o zi o domnisoara care e juca la aparatul de vot...ea demonstra ca e poate juca oricine in salile Parlamentului...

Reporter: Vad ca gasiti justificari. De ce?

Norica Nicolai: Este o chestiune de principiu, nu de justificari... in Regulament scrie ca int publice sedintele. Nu exista nici o delimitare clara, fiindca nu exista un regulament privind accesul persoanelor publice in Senat. Intii sa avem acest regulament si atunci vedem cinme isi asuma responsabilitatea pentru intrarile in Senat. Liopsa unei norme a generat aceata chesiune.

Reporter: Puneti problema acum dupa ce vi s-a intimplat.

Norica Nicolai: De foarte multe ori ne gindim postfactum, nefiind incidente care sa aduca o reglementare clara.

Musamalizare?

Reporter: E o conspiratie impotriva dumneavoastra!

Norica Nicolai: Nu am obsesia conspiratiei, dar un lucru ma preocupa, informarea corecta a publicului. Sa stiti ca mi se parea normal ca o televiziune sa spuna clar in trei jurnale la rind ca am adus-o sa voteze in locul meu, cind aceasta chestiune nu rezulta din nici o proba. Si televiziunea repectiva nici nu raspunde pentru acel lucru...TVR.

Reporter: Ati vrut sa musamalizati chestia in loc s-o clarificati.

Norica Nicolai: Domnu Ivanciuc, nu stiu cit va ia ca sa va documentati pentru un articol...

Reporter: Pai nu era nevoie de taraganare...filmul era, dumneavoastra si ruda existati.

Norica Nicolai: Domnule Ivanciuc, termenul de decizie si durata anchetei nu tin de mine.

Reporter: Nu ati dat telefoane colegilor de comisie sa le spuneti s-o lase mai moale...

Norica Nicolai: Domnule Ivanciuc, sinteti foarte dragut. Eu fac parte din aceeasi comisie juridica cu colegii. Ma amuza maniera in care insinuati. Nu era cazul sa fac atfel de lucruri fiindca nu sint genul de om care face asemenea lucru. Nu traiesc din manipularea nimanui si nu cersesc protectia nimanui.

Reporter: Doamna Norica Nicolai, e frumos cum ati manipulat? Ati disparut o saptamina, iar ruda ati trimis-o in delegatie.

Norica Nicolai: Eu am fost in delegatie, domnu Ivanciuc. Credeam ca sinteti jurnalist.

Reporter: Presa a spus acest lucru.

Norica Nicolai: Domnu Ivanciuc.

Reporter: Eu m-am interesat si era plecata in concediu fara plata...

Norica Nicolai: E problema persoanei respective, dar credeti ca sint procedee folosite in spatiu public si care sint sicanatoare si incorecte? Exista oameni care nu au capacitatea de a relationa cu aliii? Se panicheaza, pot avea diverse probleme de natura psihica?

Biletel de amenintare de la Jurnalul National

Reporter: Dumneavoastra?

Norica Nicolai: Nu eu, persoana. Ea a prezentat in plen un biletel trimis de o jurnalista de la Jurnalul National. ce scria? O ameninta ca daca refuza un interviu vor fi nu numai un jurnalist, ci mai multi, ca ea intelege ca s-a jucat si jurnalista respectiva s-ar fi jucat.

Vi se pare po maniera profesional corecta? Aici as avea un punct de vedere...nu eu sint abilitata sa discut despre asta, dar putem vorbi de grani'a dintre libertate si responsabilitate, inclusiv in presa.

Reporter: Care este asta?

Norica Nicolai: Eu zic ca fiecare dintre noi, acolo unde sintem avem obligatia unei conduite oneste, aia pe care treuie s-o respect eu, din statutu parlamentarilor si din Constitutie si, sigur, jurnalistul din codul lui deontologic. Puteti dmite ca eu daca nu vroiam sa va dau acest interviu eram libera sa nu vi-l dau?

Reporter: Sigur.

Norica Nicolai: Sinteti de acord ca daca cineva nu doreste sa dea presei un interviu nu inseamna neaparat ca e vinovat? Daca admiteti aceste chestiuni, discutam in termeni de normalitate.

Reporter: Dumneavoastra bolnava, ruda, in concediu...astea nu sint conspiratii?

Norica Nicolai: Nu am obsesia asta. se intimpla ca eu am o problema de sanatate care nu e de acum si care m-a sensibilizat in acel mioment. Oboseala si stresul au dat o criza de angina. Nu am voie ca parlamenta sa mi se intimple asa ceva?

Reporter: Ruda a fost lasa.

Norica Nicolai: Nu fac niciodata evaluari la adresa nimanui si nu vorbec niciodata decit despre ce stiu cu adevarat.

Fuga pe geam

Reporter: Fuga pe geam?

Norica Nicolai: Nu stiu, am vazut la televizor. Ea probabil s-a temut de presa si a vrut sa paraseasca astfel locul.

Reporter: Bine, dar nu ar fi parasit asa locul daca cineva nu i-ar fi pregatit fuga.

Norica Nicolai: Cert este ca nu eu, domnu Ivanciuc, am aranjat acest lucru. Daca ma manipoulati spre un raspuns, nu-l veti obtine. Eu am parasit imediat sala, mergind la Biroul Permanent. Nu stiu cine a sfatuit-o pe doamna, nu e problema mea.

e un tip de abordare, domnu Ivanciuc, care nu mi se pare normal pentru ca nici dumneavoastra nu raspundeti pentru faptele nimanui si nici eu nu pot raspunde pentru faptele altuia.

Reporter: Vorbiti de ruda asta ca de o straina. nu v-o asumati. Vorbiti ca de amanta lui Melescanu.

Norica Nicolai: Nu, vorbesc despre ea ca de un om matur. daca era copil, imi aumam responsabilitatea, ori e un om la 27 de ani ce face ce vrea si se poaerta cum vrea, iar eu nu sint vinovata de aces lucru.

Ruda cu aer de straina

Reporter: V-a lezat onoarea, s-o numesc onoare? Demnitatea?

Norica Nicolai: Formula ei este penibila, dar este a ei, nu a mea.

Reporter: Repet: e ruda si va purtati ca si cu o straina.

Norica Nicolai: Repetati obsesiv si manipulator, domnu Ivanciuc. eu nu pot dirija comportamentul unei rude. Nu incercati sa mergeti mai depaerte decit bunul simt au normalitatea v-ar obliga.

PNL-destin si soarta

Reporter: Ce facem cu PNL-ul?

Norica Nicolai: Credeam ca ati lasat orice speranta, cind ati vorbit despre politica, dar, ma rog, sinteti un optimist, asta e problema dumneavoastra, nu e a mea. Eu cred ca trebuie sa ne comportam, cum ne-am comportat pina acum, cel putin pina cind tara asta isi va vedea un interes major.

Reporter: Cum veti repeta greselile CDR-ului?

Norica Nicolai: Nu ne substituiti PN}cd-ului. Eu cred ca ne comportam absolut normal, ca un partid ce tine la identitatea lui si care nu are reactii la interesele si jocurile politice ale unora si ale altora. E un partid care crede in puterea sa si nu in oameni, care vin si trec.

Reporter: Care este factorul de instabilitate acum?

Norica Nicolai: Discursul de principii e foarte indepartat si factorii de instabilitate sint oamenii si orgoliile lor. Asta e constructia, inclusiv fiindca dumneavoastra tot ma intrebati de ce? Nu stiu ce raspuns asteptati. Dumneavoastra iubiti pe toata lumea.

Reporter: Vad ca sinteti pesimista.

Norica Nicolai: |ncerc sa gindesc normal intr-o tara in care anormalitate si conflictul sint la ordinea zilei.

Reporter: Merita Tariceanu tara sau merita Basescu sa-si faca jocurile?

Norica Nicolai: Merita amindoi sa fie acolo unde sint.

Reporter: De ce nu se inteleg?

Norica Nicolai: Problema e a lor nu a mea. Nu se plac, au comportamente mai mult sau mai putin accentuate. Dar e o chestiune ce tine de logica comportamentului public al barbatilor din Rominia.

Reporter: Dar se surpa tara asta.

Norica Nicolai: Stiti care e paradoxul? Toata lumea anunta o moarte , a unei solutii politice, iar ea ramine pe picioare. Alianta are fisuri, caegoric, dar cred ca daca avem inteligenta putem continua.

Stojan incearca cu degetul marea

Reporter: Stolojan pare inteligent.

Norica Nicolai: Si nu as zice ca nu este.

Reporter: Atunci?

Norica Nicolai: Fiecare incearca sa atinga marea cu degetul. Stolojan o face a doua oara, e problema lui, poate crede ca o va atinge si a treia oara. e chestie de sezoane.

Reporter: Sinteti cu el?

Norica Nicolai: Eu ii am pe ai mei si nu am pe nimeni si dau seama tuturor. Singur

tabara a mea este PNL. Oamenii vin si pleaca.

Penibilii de la SRI

Reporter: Ce parere aveti despre raportul SRI privind gripa aviara. Sinteti in comisia SRI.

Norica Nicolai: Penibil.

Reporter: ~stia va sint specialistii din SRI?

Norica Nicolai: Sustin specialistii din SRI, pentru ca nu treuie sa ne uitam la toata ograda dupa o singura persoana cu probleme. Penuriile sint peste tot, le putem intelege, dar ceea ce ma ingrijoreaza e ca nu s-a conlucra deloc in aceasta situatie de criza, iar lipa asta tinteste in siguranta nationala.

Reporter: Cum poate sa zboare un asemenea raport dintr-o ierarhie clara, militara?

Norica Nicolai: E penibil. E plina tara de asemenea specialisti, nu doar la SRI. De aia o ducem cum o ducem.

Reporter: De ce sint in vrajmasie serviciile noastre secrete?

Norica Nicolai: Sa-i spunem concurenta. Fiecare serviciu vrea sa arate ca e mai frumos ca celalalt si nu vor reusi decit sa se decredibilizeze in final. Avem obsesia controlarii sociale. Cei ce sint la putere practica acest lucru si nu-si dau seama ca sint victime imediate ale propriului fel de a fi.

Reporter: Ce sa controlezi?

Norica Nicolai: Cei de la putere cauta mereu la ceilalti ceva bun de santaj. E bine sa-i poti crea actiuni de dezinfornmare si diversiune, e o batalie politica penibila care spune foarte multe despre cita minte are clasa politica romineasca.

Reporter: Basescu de ce le-a dat un credit?

Norica Nicolai: |ntotdeauna serviciile de informatii au un lipici aparte la presedinti. Ne btntuie pe toti obsesia ca cine are informatii are si putere, dar putini pricepem ca tipul asta de informatie nu folosste decit pe termen scurt. avem obsesia birfei, ca-n micul raport despre aviara. Oricum, daca noi ajungem ca un raport al SRI sa ne lumineze atunci vom ramine mereu in intuneric.