Firme fara carte de vizita in audiovizual, dar cu legaturi politice, au castigat licente locale importante. Marii operatori au luat caimacul licentelor radio-TV la ultimul concurs organizat de CNA. Restul a fost ciugulit de clientii actualei Puteri.

Mare vanzoleala la „Inalta Poarta a Audiovizualului” pentru acordarea de licente radio-TV! Au fost ultimele frecvente din planul national pe care CNA le-a alocat saptamana trecuta. Dupa acest concurs, Consiliul va fi doar spectator la tranzactiile de licente de pe piata libera.

Sesiunea de concursuri a fost, poate, cea mai importanta din ultimii ani. Nu neaparat pentru ca s-a epuizat spectrul de frecvente disponibil, ci pentru ca reteaua a III-a de televiziune, mentionata in legea audiovizualului ca fiind destinata sectorului privat, a fost „sparta” in „pachete”.

O initiativa inspirata pentru ca in loc ca un singur operator sa ia „lozul cel mare”, patru dintre televiziunile nationale private au putut sa ia cate un „pachet”, care ii ajuta sa-si creasca distributia terestra la nivel national.

Sesiunea va ramane intr-o posibila istorie a CNA si pentru ca marcheaza indeplinirea promisiunii lui Ralu Filip ca in mandatul sau sa fie alocate toate frecventele.

Marii operatori nu au pierdut ocazia sa se ospateze din „tortul” scos pe masa. Pro TV si Realitatea TV au primit cate noua canale de televiziune de putere mare din reteaua a III-a. Antena 1 a obtinut sapte, in vreme ce Prima TV s-a multumit tot cu sapte, dar doua dintre acestea (la Iasi si Constanta) sunt de putere mica.

Etno TV, program pe satelit distribuit prin cablu, a obtinut pentru prima data distributie terestra in patru localitati.

Dupa „ospatul” celor mari, au mai ramas bucatele din „prajitura” adjudecate, surprinzator!, de catre operatori locali fara o carte de vizita cunoscuta in audiovizual. Criteriul dupa care s-au acordat aceste licente tine de incurajarea operatorilor locali. Aceasta este explicatia oficiala a CNA.

In spatele criteriului „oficial” se ascunde, insa, tributul ce trebuia platit actualei Puteri politice. Firma Laura SRL din Iasi a obtinut una dintre „feliile tortului”, licenta TV de mare putere (3.000 W) din acelasi municipiu. Firma este detinuta de Eugen Carlan, fratele senatorului PD Dan Carlan.

Senatorul ne-a declarat ca isi propune sa lanseze in Iasi televiziunea 7 Est, un program comunitar cu stiri si emisiuni exclusiv locale si regionale. Proiectul de investitie initiala este de 100.000 de euro, fara afiliere la nici o televiziune centrala. Aceeasi firma, Laura SRL, a obtinut tot la Iasi o licenta radio (unde medii).

Licenta TV de mare putere (1.000 W) pentru Targu Bujor (jud. Galati) a fost atribuita firmei RTV Media Galati. Asociat la aceasta firma este Mircea Nicu Toader (55%), secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor si presedintele PD Galati. Firma fruntasului PD a mai castigat o licenta de radio in aceeasi localitate.

Firma Agecom din Baia Mare a castigat licenta TV de mare putere pentru acelasi municipiu (canal 54). Compania este detinuta (prin societatea Conrom) de Viorel Zoicas, om de afaceri, fratele lui Marinel Zoicas, consilier judetean PD si presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Maramures.

Banat Media, companie care opereaza televiziunea cu distributie prin cablu Banat TV, a fost improprietarita cu o licenta de mare putere la Moldova Noua. Firma e cunoscuta in judetul Caras-Severin ca fiind in „gratiile” lui Sorin Frunzaverde (PD), presedintele Consiliului Judetean.

Banat Media a mai obtinut o licenta de radio pentru programul Banat FM si una de televiziune de mica putere, ambele la Resita.

Distributia politica nu a ocolit nici Drobeta Turnu-Severin, fieful deputatului PSD Eugen Nicolicea. Fratele parlamentarului PSD, Liviu Nicolicea, administratorul afacerii media, se vede acum concurat de sotia deputatului PD de Mehedinti, Mihai Stanisoara. Firma Terra Sat Severin SRL, detinuta de Mirela Codruta Stanisoara, a castigat o licenta TV de putere mica.

Firma a mai luat o licenta radio tot la Drobeta Turnu-Severin. Drept consolare, fratii Nicolicea au primit o licenta radio in judetul Olt.

Zonal Media, editorul cotidianului local Domino in Gorj, a luat licenta de mica putere in Targu-Jiu. Actionari sunt Manuc Melichian (80%) si Ion Oarfa (20%), oameni de incredere ai presedintelui PD Gorj, Ionel Mantog, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului.

Nici partenerii de Coalitie nu au fost uitati. La Cluj, Eureka Media a luat o licenta de radio. Printre actionarii firmei se numara senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter, vicepresedintele UDMR Gabor Kerekes si Attila Lazlo, presedintele UDMR Cluj. Firma CTV Media Group cunoscuta de anturajul politic ca fiind apropiata liberalilor constanteni, a luat o licenta TV de mica putere la Constanta.

Senatorul PNL Ion Mihai Dumitrescu a obtinut prin firmele Minisat Telecom si Minisat trei licente de radio si una de televiziune. Firma Canaris, firma controlata de Aristotel Cancescu (PNL), presedintele Consiliului Judetean Brasov, a primit cinci licente de radio (Mix FM).

Solicitat sa comenteze cum au reusit unele companii „mici” sa ia licente „mari”, Ralu Filip a spus ca au fost singurele oferte locale demne de luat in seama. Prieteniile politice ale radiodifuzorilor nu-l intereseaza, a mai spus Ralu Filip, dar a admis ca sunt si oameni cu apartenenta politica in actionariatele companiilor care au primit licente.

„Eu cred ca posturile care vor sa faca strict servicii politice dispar si raman cele care starnesc interesul comunitatii”, a conchis presedintele CNA.

Articol complet in Capital