Programul de impadurire a laturilor unor drumuri nationale si cai ferate va incepe in acest an pentru realizarea perdelelor forestiere de protectie a cailor de comunicatie.

Programul prevede realizarea unor plantatii forestiere in special in Moldova, Dobrogea, Muntenia si Oltenia, regiuni in care caile de comunicatii sunt puternic afectate in urma ninsorilor abundente, a viscolelor, furtunilor de zapada sau a vantului puternic.

Pentru protejarea cailor ferate, se vor executa lucrari de infiintare si reabilitare a perdelelor forestiere in 5 judete (Bucuresti, Constanta, Craiova, Galati, Iasi).

Pentru drumurile nationale, lucrarile la perdelele forestiere vizeaza 35 de judete (Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Caras-Severin, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Vaslui, Suceava, Vrancea, Maramures, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Teleorman, Satu-Mare, Salaj, Sibiu, Timis, Tulcea).

Perdelele forestiere se vor planta pe o lungime totala de 1.082 km, cu o suprafata de 3.458 hectare, din care, 870 km de drumuri nationale cu o suprafata de plantatii de 2.738 hectare si 212 km de cai ferate cu o suprafata de 720 hectare. Realizarea plantatiilor va incepe in 2006 si va dura pana in 2011 iar activitatea de ingrijire a vegetatiei se va extinde pana in 2014.

Programul prevede achizitionarea a 30 milioane bucati de puieti forestieri pentru realizarea plantatiilor. Jumatate dintre puieti trebuie sa fie specii de arbusti, astfel incat sa se poata realiza structuri verticale inchise care sa functioneze ca parazapezi biologice.

Restul de 15 milioane de puieti vor fi stejari din speciile pufos, brumariu sau rosu, salcami, etc., plantati in functie de conditiile din teren.

Costurile estimate pentru realizarea perdelelor forestiere de protectie a cailor de comunicatii se ridica la suma de 8,1 milioane euro. Aceste costuri includ realizarea studiilor de fezabilitate si a documentatiei tehnice specifice, exproprierile de terenuri, instalarea efectiva a vegetatiei si conducerea acesteia pana la starea de masiv.

Programul are in vedere atat infiintarea de noi perdele forestiere de protectie a cailor de comunicatii, cat si reabilitarea perdelelor care in prezent nu mai sunt functionale, se arata in comunicatul de presa al guvernului.

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri modificarea Programului de infiintare a perdelelor forestiere de protectie a cailor de comunicatie impotriva inzapezirii, aprobat prin Hotararea de Guvern nr 994/2004.

Modificarile introduse de noul act normativ se refera la amplasamentele perdelelor forestiere de protectie care au fost stabilite conform propunerilor venite din partea Companiei Nationale a Cailor Ferate S.A. si Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale.