• DESPRE MINCIUNA, de Gabriel Liiceanu

  • in afara colectiilor

    Sub titlul Despre minciuna, textul care urmeaza a fost prezentat in cadrul "Conferintelor Microsoft" la Universitatea din Timisoara in 15 decembrie 2004 si, in ziua urmatoare, la Universitatea din Oradea.

    "Am ales sa public aceste pagini in chip de sine statator, si nu sa le prind intr-un volum de eseuri, cu speranta ca, avand in continuare o regretabila actualitate, ele vor reusi poate mai bine, in izolarea lor, sa atraga atentia asupra situatiei ingrijoratoare in care se afla poporul roman: aceea de a nu putea sa se organizeze la nivelul «moralei de a

    doua instanta», pentru a crea o clasa politica si un «nou principe» capabili sa ne scape -- potrivit expresiei lui Machiavelli -- de «coruptia in stadiul ei ultim»".
    Gabriel Liiceanu



  • ACEASTA SFASIETOARE DURERE A LIBERTATII, de
    Vladimir Bukovski

  • in afara colectiilor
    traducere din franceza de Ileana Busuioc

    O pagina uluitor de vie de istorie recenta, in particular despre relatia dintre sistemul comunist si Occident. O serie de caracterizari memorabile, printre care aceea a psihologiei britanicilor. O analiza caustica a tarelor capitalismului, care, astazi, ne pot interesa mai mult decat cele ale comunismului...

    Dincolo de justetea lor, intre timp deplin confirmata, comentariile lui Bukovski cuceresc prin verva, umorul devastator, absenta oricarei solemnitati, intr-un cuvant printr-o extraordinara tinerete care lipseste marilor carti de demistificar a comunismului in linia carora se plaseaza, precum Intuneric la amiaza, Opiul intelectualilor sau Arhipelagul Gulag.



  • SPAIMA DE LITERATURA, de Ana Blandiana

  • seria de autor Ana Blandiana
    traducere din japoneza de Anca Focseneanu

    Sub acest titlu declarat confesiv, Ana Blandiana isi aduna laolalta marturiile dedicate profesiunii scrisului si locului ocupat de literatura in viata sa.

    O prima sectiune a volumului, "Intrebari", e alcatuita din eseuri despre arta cuvantului scrise de-a lungul carierei, precum si din cateva conferinte tinute in cadrul unor intalniri internationale ale scriitorilor; a doua sectiune, "Raspunsuri", cuprinde mai multe interviuri pe aceeasi tema acordate de poeta in ultimii ani.

    In ambele ipostaze, Ana Blandiana isi povesteste devenirea ca scriitor, dezvaluind tulburatoarele framantari prilejuite de asumarea unui asemenea destin. Volumul alcatuieste, asadar, o "arta poetica" sui-generis, in care viata si literatura se pandesc reciproc, opunandu-se si completandu-se la fiecare pas.



  • INTRE ORIENT SI OCCIDENT, de Neagu Djuvara

  • seria de autor Neagu Djuvara
    traducere din franceza de Maria Carpov

    Asa cum e prezentata de Neagu Djuvara, care refuza sa se conformeze viziunii sumbre a istoriografiei clasice, fresca regimului fanariot nu e lipsita de o anume ambiguitate: mai conforme cu adevarul istoric, domniile si regimurile fanariote capata uneori nuante pozitive; caci fanariotii, chiar daca n-au facut din prosperitatea tarilor romane preocuparea lor principala, incearca sa introduca in

    universul romanesc saturat de Orient ceva din mirajul occidental. Fara indoiala, exactiunile si ororile turco-fanariote sunt o trista realitate, dar perspectiva introdusa de Neagu Djuvara ne obliga sa tinem seama de fapte: universul romanesc este de aceea mai credibil cu ambiguitatile, raspunderile si optiunile sale.



  • STIINTA VOIOASA,.de Friedrich Nietzsche

  • colectia Paradigme
    traducere din germana de Liana Micescu
    traducerea versurilor de Simion Danila

    Stiinta voioasa este rodul experientei launtrice a celui ce a trecut prin proba de foc mocnit a infernului, i-a indurat povara indelungata, strivitoare si a reusit sa afle in sine, intr-un sfarsit, speranta insanatosirii. Un astfel de filozof nu mai vrea sa afle adevarul cu orice pret, adevarul pur, despuiat de orice urma de aparenta.

    Si nu intrucat e schilodit de prea apasatoare incercari, ci pentru ca stie ca acest adevar nu exista -- dimpotriva, e un adevar clar, distinct si sterp. Daca cel ars la foc de lemn verde nu s-a transformat inca in scrum, cunoasterea sa a dobandit un alt fel de profunzime, una vesela.