Comisia de disciplina a Senatului a recomandat miercuri ca Norica Nicolai sa primeasca doar avertisment pentru introducerea unei persoane straine in plenul Senatului si pentru ca i-a permis acesteia sa foloseasca aparatele de vot. Senatorii nu au gasit dovezi ca nepoata Noricai Nicolai ar fi exprimat un „vot valabil” intr-o sedinta a Senatului. Recomandarea urmeaza sa fie trimisa trimisa Biroului Permanent al Senatului.

Presedintele Comisiei juridice, Eckstein Kovacs Peter, sustine ca regulamentul Senatului nu prevede taxarea unei astfel de situatii, iar sanctiuni drastice pentru senatori nu exista.

„Am hotarat sa o sanctionam pe Noricai Nicolai printr-un avertisment. O sa va punem la dispozitie casetele si documentele dupa care am facut cercetarile”, a declarat dupa sedinta senatorul UDMR.

Totodata, Eckstein sustine ca exista dovada clara - descoperita pe o inregistrare video - ca nepoata senatoarei PNL, Ana Maria Hanes, nu a votat nici o lege in momentul cand apasa pe butoane.

„Intr-o pelicula se aude clar, pe fundal, vocea presedintelui Vacaroiu care invita la dezbateri chiar in momentul cand domnisoara sau doamna Hanes apasa pe butoane. Din punctul de vedere al comisiei este clar ca nu a existat un vot. Fapta in sine a doamnei Hanes nu suntem noi in masura sa o judecam.

Noi am fost sesizati sa verificam daca colega noastra a savarsit o fapta si am reactionat ca atare. Am dat colegei noastre un avertisment pentru introducerea unei persoane straine in plenul Senatului. Mai departe se pot ocupa alte institutii de studierea cazului”, a explicat Eckstein Kovacs.

La sedinta a fost prezent si senatorul Serban Stratila care, foarte suparat, a declarat ca prezenta sa acolo este urmarea dorintei sale de a clarifica lucrurile.

„Nu am fost audiat la comisie, eu am solicitat sa clarific situatia. Va rog sa verificati lista de vot. Astept sa se clarifice aceasta situatie. Va rog frumos sa va retrageti. Voi face o plangere penala celor care fac afirmatii neverificate”, a declarat iritat Stratila.

Initial si senatorul PNL Serban Stratila fusese incriminat in cazul votului dat de nepoata Noricai Nicolai. Numai ca, in urma vizionarii probelor, reprezentantii Comisiei juridice au constatat ca votul acestuia a fost legal.

In plus, senatorii au spus ca respectiva cartela pe care Ana Maria Hanes i-a dat-o senatorului liberal Teodor Melescanu, gest surprins de camerele de luat vederi, nu apartinea senatorului Serban Stratila, ci colegei lui, Norica Nicolai.

Aceasta din urma a iesit vizibil iritata din sala de sedinta. La intrabarile jurnalistilor care asteptau pe culoar Norica Nicolai a raspuns raspicat.

„Am iesit din sala pentru ca nu am dreptul sa votez la aceasta sedinta. O sa se termine atunci cand vreau eu.” s-a rastit senatorul.

Comisia de disciplina urmeaza sa trimita, saptamana viitoare, raportul final la Biroul Permanent, iar apoi acesta urmeaza sa fie prezentat in plenul Senatului.