Persoanele fizice si asociatiile familiale care desfasoara comert cu ridicata cu animale vii, carne si produse din carne, precum si comert cu ridicata cu produse lactate, oua, uleiuri si produse comestibile trebuie sa obtina autorizatie sanitar-veterinara, ca o conditie obligatorie la emiterea autorizatiei de functionare.

Guvernul a modificat in sedinta de miercuri, 31 mai 2006, Legea nr.300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent.

"Aceasta masura urmareste controlarea foarte eficienta a modului in care sunt comercializate produsele de origine animala si animalele din micile gospodarii pentru a preveni raspandirea virusului gripei aviare. Decizia este in conformitate cu cele decise in cadrul Comandamentului pentru combaterea gripei aviare", a declarat Oana Marinescu.

Autorizatia sanitar-veterinara este emisa de directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.

Anterior acestui act, pentru emiterea autorizatiei de desfasurare a activitatii se impunea doar depunerea unei declaratii-tip pe propria raspundere ca indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar-veterinar.