Scandalurile de coruptie care bintuie in ultimele luni fotbalul european din Italia pina in Germania, Franta, Spania sau Belgia au radacini adinci in istoria acestui sport, doar metodele diversificindu-se. Din pacate, Romania nu lipseste din aceste jocuri de culise, chiar daca soccerul mioritic a avut un rol minor in bogata afacere cu balonul rotund.

O demonstreaza si cartea scrisa de Rodolhe Albert, un fost angajat al clubului Paris Saint-Germain, care dezvaluie ca gruparea franceza era extrem de generoasa cu arbitrii la meciurile internationale, fiind detaliat cazul Stelei, care a pierdut in 1997 calificarea in turul secund al Ligii Campionilor, dupa ce in meciul-tur cistigase cu 3-0 la masa verde (3-2 pe teren) din cauza ca oaspetii folosisera un jucator suspendat.

Au fluierat pe Champs-Elys?es

La Paris, Steaua a pierdut cu 0-5 (meciul fiind arbitrat la centru de Dick Jol din Olanda), primul gol fiind marcat dintr-o lovitura de la 11 m facuta cadou chiar in primul minut al jocului, iar alte doua pina la pauza.

„Roger Alves, insarcinat cu primirea arbitrilor in perioada in care Michel Denisot era presedintele clubului, a prezentat o factura completa de 26.926 de franci (adica 4.104 de euro), cu 5.292 de franci pentru restaurant si 12.510 de franci (adica 1.907 de euro) pentru o seara la Lido, celebrul cabaret de pe Champs-Elys?es“, potrivit cartii scrise de Rodolphe Albert, in care

afirmatiile sint sustinute de chitante si facturi. Rodolphe Albert a fost angajat al clubului in perioada 1996-2005, fiind demis dupa ce a fost banuit de deturnare de fonduri, insa presa franceza este de parere ca dezvaluirile sint credibile deoarece vin din interiorul sistemului.

Suspiciuni si in Romania

„Faptul ca au existat suspiciuni privind un meci aranjat (PSG pierduse in tur la masa verde cu 0-3) s-ar putea dovedi real“, noteaza presa franceza, dupa ce speculatii in legatura cu aranjarea acestui meci au aparut si in presa din Romania.

Potrivit presei, acest tip de practici, de a oferi cadouri arbitrilor si de a-i duce la restaurante scumpe, ar fi incetat o data cu sosirea la club a presedintelui Francis Graille.

Articol integral in Cotidianul