Analiza HotNews.ro

O serie de prevederi din Codul fiscal nu sunt cerute de UE

de Manuela Preoteasa     HotNews.ro
Joi, 1 iunie 2006, 0:00


Vladescu, sef la Finante
Foto:MixMedia.ro
Documente:
Proiect Cod Fiscal
(01.06.2006) PDF
Expunere motive
(01.06.2006) PDF

Inca de la primele randuri, justificarea schimbarilor din proiectul de Cod Fiscal este pusa sub semnul obligatiilor pe care Romania si le-a asumat odata cu aderarea la UE. In realitate, multe schimbari sunt inovatii tipic romanesti si chiar cu distorsiuni asupra unor piete, lucru care numai in acord cu UE nu e.

Firmele cu pana la 100.000 euro cifra de afaceri si pana la noua angajati vor plati impozit pe profit (16%) in locul celui pe venit (3%). Altfel spus, dispare cunoscutul trei la suta pentru cele cateva zeci de mii de microintreprinderi existente.

“O astfel de masura nu este ceruta de Uniunea Europeana, la fel cum nimeni nu ne-a cerut sa ii impozitam pe programatori”, spune Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Parvan mai spune ca tarile din UE au, dimpotriva, o serie de elemente care sa le stimuleze firmele mici si mijlocii si anumite domenii care le-ar asigura o competitivitate crecuta.

In Parlament, masurile propuse de Guvern au si oponenti puternici. Varujan Pambuccian, seful comisiei de specialitate din Camera Deputatilor,spune ca “nu va trece in Parlament” eliminarea scutirii pe impozitul programatorilor. Intrebat daca poate garanta acest lucru, deputatul Pambuccian raspunde: “eu zic ca da”.

Impozitul pe autovehiculele de tip “Dacia” se va simti in pretul acestora. Unele masuri propuse de Guvern sunt nu doar nepopulare, dar par a incuraja firmele care vand produse mai scumpe, in detrimentul celor mai accesibile.

Cel mai bun exemplu este cel al accizei la tutun, caz in care marcile ieftine sunt direct vizate, in timp ce Codul fiscal le lasa in pace pe firmele care au produse ceva mai scumpe. Acciza minima creste, potrivit proiectului, de la 90% la 95%, procent care se raporteaza la pretul celor mai vandute marci.

Noua marire vine la putin timp dupa ce fusese deja ridicata, de la 67% la 90%, la inceputul anului trecut.


“Nivelul propus pentru acciza minima este inadecvat puterii de cumparare si structurii pietei romanesti. Acest fapt poate avea efecte deosebit de grave asupra companiilor care produc tigarete ieftine, distorsionand mediul concurential si favorizand liderii de piata”, considera Gilda Lazar, Corporate Affairs Director JTI Romania.

Ca exemplu, un cumparator de “Carpati” va plati cu cateva mii de lei vechi in plus, iar taxele (accize si TVA) vor ajunge sa reprezinte 90% din pret. Pretul tigarilor ceva mai scumpe va ramane insa nemodificat, ceea ce le mareste sansele de a fi mai bine vandute pe piata.

Raportarea la marcile cele mai vandute ridica semne de intrebare cu privire la libera concurenta: masura este suspectata ca produce distorsiune, prin introducerea unui tratament ilegal.

Pe scurt, modificarile cu cel mai mare impact
 • Impozitul pe veniturile microintreprinderilor: firmele cu pana la 100.000 euro cifra de afaceri si pana la noua angajati vor plati obligatoriu impozit pe profit, in locul celui de 3% pe venit
 • accize: o noua crestere a accizelor, incepand cu 1 ianuarie 2007, sub pretextul alinierii
 • accize la tigarete: se scumpesc si mai mult tigaretele ieftine, prin cresterea de la 90% la 95% a accizei minime. Pretul tigaretelor ieftine se va apropia de marcile scumpe, favorizandu-le pe acestea in urma
 • eliminarea unor facilitati fiscale: facilitatile pentru cooperatia agricola si pensiunile turistice
 • s-a intodus 16% pentru toate categoriile de venituri impozabile obtinute din Romania de nerezidenti (art. 116 alin. (2)).
 • potrivit proiectului, a fost eliminata scutirea de impozit pe salariile programatorilor, incepand cu 1 ianuarie 2007 (justificarea acestei masuri: a fost ceruta expres de Consiliul Concurentei)
 • retinerea la sursa ramane neschimbata, 10% pentru venituri din: drepturi de proprietate intelectuala; din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial; venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara; venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie.

  In aceste cazuri, impozitul se rotunjeste la finalul anului la 16%, dupa deduceri.
  Exemplu: la veniturile din drepturile de proprietate intelectuala, deducerea ramane 40% (impozitul se calculeaza la 60% din venit).
 • Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


  911 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
   impozite (Joi, 1 iunie 2006, 16:37)

   Adrian Nuta [anonim]

   Nu pot intelege de ce atata inversunare pentru a mentine impozitare redusa pentru microintrepinderi. Atata timp cat sunt vehicule pentru salarii, nu vad in ce mod sectorul IMM-urilor va fi afectat. Iar despre facilitatile pentru programatori nu inteleg de ce trebuie sa existe categorii de salariati care sa aiba privilegii. E ciudat modul in care grupurile de interese reactioneaza la proiectul de cod fiscal. La fel s-a reactionat si la adoptarea cotei unice, dar vad ca nimeni nu recunoaste beneficiile ei: bani mai multi la buget. Oare de ce?
  • 0 (0 voturi)    
   impozit programatori (Joi, 1 iunie 2006, 16:56)

   Oana [anonim]

   Din moment ce s-a dovedit ca aceasta masura este buna atat pentru ei cat si pentru stat de ce sa nu se mentina? S-a facut odata ceva bun, benefic pentru ambele parti(societate- stat) si acuma vreti sa distrugeti!!!! De ce nu vedeti un lucru bun? Puneti impozit si va fi un dezechilibru in aces domeniu deoarece multi vor pleca in strainatate si firmele vor pleca. Asta se vrea ???
  • 0 (0 voturi)    
   impozite (Joi, 1 iunie 2006, 16:58)

   dan [anonim]

   Vrei sa intelegi de ce programatorii sunt privilegiati in ceea ce priveste impozitul? E foarte simplu: pentru a mai ramane programatori in tara. Programatorii sunt una din putinele categorii profesionale cautate in strainatate, asa ca daca in tara nu li se vor asigura niste castiguri competitive, IT-ul romanesc se va prabusi datorita exodului peste hotare al programatorilor. Scutirea asta de impozit ajuta firmele de IT sa-si pastreze angajatii fara sa se ruineze. Nu contribuie programatorii la bugetul de stat, dar, tinand cont ca salariile sunt destul de bune, contribuie cu sume importante la asigurari sociale, de sanatate etc. Nu cred ca statul roman isi permite sa piarda acesti bani, in conditiile in care banii disponibili pt aceste fonduri sunt si asa foarte putini...
  • 0 (0 voturi)    
   Pentru Adrian Nuta (Joi, 1 iunie 2006, 17:05)

   Unul [anonim]

   Mai bine mai citeste ca sa iti raspunzi singur la intrebarile alea. Se vede ca nu te duce capul nici cat pe o gaina beata.
  • 0 (0 voturi)    
   ceva sponsorizari de la producatorii de tutun? (Joi, 1 iunie 2006, 17:09)

   I V [anonim]

   Nu inteleg de v-ati luat de acciza la tutun. Cat inca mai sunt in tara asta oameni care nu-si pot plati serviciile medicale sau intretinerea, taxa pe tutun ar trebui sa fie cat mai mare. Fumatul nu e doar un lux ci si un viciu care-i afecteaza direct si pe ceilalti : de cate ori vedeti persoane care-si gasesc sa fumeze tocmaia pe scarile de iesire de la metrou...
  • 0 (0 voturi)    
   RE: impozite (Joi, 1 iunie 2006, 17:10)

   DD [anonim]

   Fiecare cu ce-l doare.

   Din ce ati scris inteleg ca nu sunteti nici programator nici patron de micaintreprindere.

   Totusi:
   De ce 3% din cifra de afaceri? Pentru ca este un impozit ce incurajeaza cresterea firmelor mici. Si nu toate sunt folosite pentru salarii mari. Credeti ca e usor sa ai peste noapte o firma ce are cifra de afaceri peste 100.000EUR?

   De ce neimpozitarea salariilor in IT? Din fericire pentru cei ce lucreaza in IT, munca lor este cel mai usor exportabila, de aceea si salariile sunt mai mari si de aceea multi nici nu raman in tara. Daca nu stiati, pentru ca o firma de IT sa nu plateasca impozit pe salariul unui programator trebuie sa aiba un profit mai mare de 10000EUR / an per cap de programator. Deci daca socotim 16% impozit din acest profit cred ca este suficient.

   Si, in final, sunt de acord ca, trebuie, cateodata, crescute impozitele din diferite cauze, insa nu mi se pare ca acuma se va face mare lucru cu asta din punct de vedere al venituriolr la buget.
  • 0 (0 voturi)    
   ce rahat (Joi, 1 iunie 2006, 17:11)

   bibi [anonim]

   un guvern de cretini...tara arde si baba se piaptana...oamenii mor de foame, n-au bani de medicamente, iar pe tariceanu' il arde de motociclete...hha..ne meritam soarta...auzi tu..sa impoziteze ei piata de capital cu 16%...ce cretinoizi
  • 0 (0 voturi)    
   Impozite programatori (Joi, 1 iunie 2006, 17:17)

   x [anonim]

   Nu este normala scutirea de impozit a programatorilor, deoarece este pur si simplu o discriminare fata de ceilalti cetateni platitori de taxe. Pentru a sustine industria de software si a cauta sa mentinem in tara mina de lucru calificata ar trebui acordate facilitati fiscale pentru producatori, la nivel de companie, astfel incit acestia sa isi permita, in final, sa angajeze mai multi programatori si cu salarii mai mari.
  • 0 (0 voturi)    
   consiliul concurentei (Joi, 1 iunie 2006, 17:26)

   mihai [anonim]

   O mica precizare privind recomandarea consiliului concurentei privind impozitul pe salariul programatorilor:
   - consiliul a spus ca in forma existenta acesta facilitate este un ajutor de stat interzis in UE, DAR a sugerat in acelasi timp ca EXISTA SI ALTE MODALITATI DE A OFERI ACEST BENEFICIU.

   Dar se pare ca pe domnul Vladescu nu il intereseaza sa gaseasca aceste modalitati, cu atat mai putin sa vada importanta strategica a acestei ramuri economice.
  • 0 (0 voturi)    
   Microintreprinderi (Joi, 1 iunie 2006, 17:30)

   cetateanul turmentat [anonim]

   In opinia mea exista variante mult mai eficiente de sprijinire a IMM-urilor. Legislatia actuala privind impozitarea microintrepiderilor nu isi atinge scopul: limitele de incadrare la capitolul micro-ntreprinderi exclud probabil 90% din numarul IMM-urilor viabile, in schimb se muleaza perfect pe varianta camuflarii unor costuri salariale. Este deci discutabil daca exista vreum avantaj pentru adevaratele IMM-uri.

   In plus, din cate stiu eu, Directiva a Sasea (cea cu TVA-ul) interzice statelor membre UE sa introduca alte impozite si taxe pe cifra de afaceri (cum este cazul celui pe veniturile microintreprinderilor), in afara cazului in care acest lucru ar fi cerut de o directiva europeana. Cred ca daca s-ar verifica jurisprudenta Curtii Europene de Justitie (aplicabila incepand cu data aderarii, fara a necesita nici un fel de ratificare din partea autoritatii legislative din Romania), am putea regasi cazul unor impozite similare (parca imi amintesc un caz cu o taxa regionala in Italia), impozite care au fost declarat contrare Directivei si pe care statele membre au trebuit sa le abroge.

   Din punct de vedere practic, cred ca atat timp o parte din contributia financiara a Romaniei la Uniunea Europeana - incepand cu momentul aderarii - este direct dependenta de TVA perceputa de autoritatile din Romania, a introduce o taxa oarecum similara TVA (dar botezata altfel) - asa cum este impozitul pe veniturile microintreprinderilor - si a nu o considera TVA, poate crea probleme reale la nivel de aderare.

   Eu mai degraba consider comentariile legate de acest subiect ca un exercitiu de imagine - mass-media a generat oarecum o "moda" din criticarea sistemul fiscal - de obicei de catre persoane semi-docte in ceea ce priveste fiscalitatea, iar pentru publicul general care nu intelege chestiunile tehnice un argument credibil, dar simplu este mai usor de acceptat decat o justificare bazata pe fapte reale, dar complicata.

   Parerea mea.
  • 0 (0 voturi)    
   re: impozite (Joi, 1 iunie 2006, 17:36)

   Ionut [anonim]

   @dan, 3
   In anul 2002, cind s-a adoptat impozitul 0 pe salariile programatorilor cota de impozitare urca pina la 40%, lucru care se intimpla cu siguranta in cazul programatorilor. Acum e 16%, mult mai suportabil. Cred ca ne aflam in situatii un pic diferite.
   In al doilea rind, nu toti programatorii beneficiau de scutirea de impozit. Pentru a fi scutiti, firma angajatoare trebuie sa produca un export de 100 mii euro pe an pe cap de scutit de la impozitare.
   In al treilea rind, numarul total al celor scutiti de impozit se invirte in momentul asta pe la 6-7 mii angajati.
   In al patrulea rind - programatorii sint singura categorie salariala scutita de la impozitare pe salariu si nu vad de ce am fi noi (pen'ca si eu ma numar printre beneficiarii scutirii de la impozitare) cea mai cu mot categorie.

   Concluzia mea ar fi: e mai corect (sau/si moral) asa.
  • 0 (0 voturi)    
   Pro-impozite (Joi, 1 iunie 2006, 17:45)

   Adrian Nuta [anonim]

   "un guvern de cretini...tara arde si baba se piaptana...oamenii mor de foame, n-au bani de medicamente, iar pe tariceanu' il arde de motociclete...hha..ne meritam soarta...auzi tu..sa impoziteze ei piata de capital cu 16%...ce cretinoizi"
   Ce limbaj elevat! Saraca tara! Unde-ai vazut oameni murind de foame? Saraca piata de capital! Mai bine sa vina fonduri speculative din strainatate sa fie impozitate doar cu 1% nu-i asa. IMpozitarea cu 1% a fost o crima! S-au scurs bani din tara, fara ca bugetul sa primesca prea mult.
   "Pentru a sustine industria de software si a cauta sa mentinem in tara mina de lucru calificata ar trebui acordate facilitati fiscale pentru producatori, la nivel de companie, astfel incit acestia sa isi permita, in final, sa angajeze mai multi programatori si cu salarii mai mari."
   Saracii programatori, vor migra de acum inainte cu miile. Hai sa fim seriosi. Nu spunem cat au castigat firmele de IT in urma scaderii impozitelor: profitul se impoziteaza cu 16%, nu cu 25% ca pe vremea odioasei guvernari Nastase.

   "Mai bine mai citeste ca sa iti raspunzi singur la intrebarile alea. Se vede ca nu te duce capul nici cat pe o gaina beata."
   Domnu moderator lasam toti dezaxati sa se exprime? Vi s epare un limbaj normal?
  • 0 (0 voturi)    
   pentru x, 8. (Joi, 1 iunie 2006, 17:52)

   honorius [anonim]

   bine mai x, pai astea-s facilitatile fiscale pentru programatori !!
   te-ai contrazis in aceeasi fraza !

   oricum e clar ca firmele vor plati mai mult - intrebarea e daca o sa le mai renteze, sa nu-si restranga / opreasca activitatea (probabil ca da :)

   si oricum odata ce-a fost data aceasta masura, ca 'incurajare', era clar ca va fi si retrasa la un moment dat.

   personal as prefera sa nu fie retrasa acum :)
  • 0 (0 voturi)    
   noi i-am votat... (Joi, 1 iunie 2006, 17:53)

   kelu [anonim]

   Am scapat de dracu' si am dat te tac'su. Ne-am bucurat ca am scapat de hotii de dinainte (nastase and the band) si am dat de altii :-).

   Eu sunt programator. Sunt de acord ca sa platesc impozitul ca orice cetatean, doar cu conditia ca el sa NU ajunga la guvernanti si militieni (sa ajunga la spitale, scoli, gradinite, ca astea sunt la pamant).

   Cu tot respectul pt. toate categoriile sociale, as vrea ca unii de prin tara noastra sa nu traiasca din banii munciti de mine. De fapt, daca ma gandesc mai bine, "din dorinta de mai bine, le doresc tumori maligne" (a se aculta "Parazitii" pt. mai multe detalii).
  • 0 (0 voturi)    
   Sa nu plece nici motociclistii din tara? (Joi, 1 iunie 2006, 18:07)

   OARE CINE [anonim]

   Cand un Ministru al Finantelor Publice, cum este Sebastian Vlasescu, nu a stiut ca de la o rata a profitului mai mare 18,75% (din venit sau cifra de afaceri) incepe sa dezavantejeze microintreprinderile care trec de la 3% (din venit) la 16% din profitul impozabil, ne-a dovedit ca ESTE IN AFARA si nu are ce cauta intr-o astfe; de functie. El a spus ca de la 15% ar fi acest prag.

   Doar n-o sa credem acum ca si Tariceanu este ingrijorat sa nu fuga motociclistii din tara si vrea sa-i convinga cu taxe mai mici. Asta e o problema de ...interes national sau una la care are impresia ca ...o pricepe mai usor?
  • 0 (0 voturi)    
   impozitare programatori (Joi, 1 iunie 2006, 18:19)

   Andrei [anonim]

   Sunt de acord ca masura scutirii de impozite a celor din IT este cel putin nedemocratica,cu ea sau fara ea programatorii tot pleaca!.Eu de ce nu as avea scutire de inpozit!? ca doar sunt specialist de aviatie;si chiar daca as avea scutire credeti ca as putea castiga in Tara, 8000 Euro cat castig acum??

   Andrei I,Singapore Airlines.
  • 0 (0 voturi)    
   Vot de blam (Joi, 1 iunie 2006, 18:30)

   ASOCIAT MICROINTREPRINDERE [anonim]

   Incepand de anul viitor, optiunile pentru microintreprinderi, pe scurt:
   - persoane juridice straine (Delaware suna din ce in ce mai bine)
   - dedus tot ce se poate si, la sfarsit de an scos tot profitul printr-o factura de PFA si platit impozitul acelei PFA. In acest fel, adio impozit pe dividende.

   Daca platesc statului 16% din profit si apoi 16% din ce ramane ca impozit pe dividende, falimentez.

   Vot de blam.
  • 0 (0 voturi)    
   Impozite! (Joi, 1 iunie 2006, 18:52)

   Vali Cel Batran [anonim]

   Deci, dupa parerea unor forumisti, impozitul ar trebui platit de catre salariati functie de gradul de exportabilitate a unei sau altei profesii. Cu alte cuvinte un otelar, sau un miner sau un pantofar sau un tapiter trebuie sa plateasca impozit pentru ca nu e nici un pericol ca acestia sa fie ceruiti pe piata externa. Altceva este insa cand e vorna de un programator sau mai stiu eu ce functionar de banca. Sa fim seriosi, toti trebuie sa plateasca impozit pe venit indiferent de meserie. Vrei sa-l ai, pentru ca e bun si prin munca lui ai beneficii il platesti mai bine, ii creiezi conditii de viata si facilitati suplimentare si fii sigur ca salariatul satul nu va pleca aiurea numai asa de amorul artei.
  • 0 (0 voturi)    
   Noul cod fiscal - microintreprinderi (Joi, 1 iunie 2006, 21:04)

   Paraschiv Bogdan [anonim]

   Am o firma de consultanta financiara ( brokeraj financiar ) ; noua modificare a codului fiscal are drept efect plata unui impozit de 3,2 ori mai mare in varianta 16% aplicat la profit decat in varianta de 3 % la cifra de afaceri.
   Asadar calculul facut de d-l Vladescu prin care impozitul platit este cam acelasi in cele doua variante nu prea este corect.
   La o emisiune difuzata la MIX FM d-l Vozganian afirma ca nu vor exista diferente de plata a impozitului; in sensul acesta pot sa-i pun la dispozitie actele financiare ale firmei prin care pot sa demonstrez contrariul.
  • 0 (0 voturi)    
   m f (Joi, 1 iunie 2006, 21:33)

   Amator [anonim]

   Eu as pune sub semnul intrebarii competenta lui Vladescu , dupa un astfel de cod fiscal .Oare in tara asta sigur nu a fost un om mai competent decat el pentru aceasta functie ? De ce trebuie ca imaginea tarii , care si asa este grav afectat , sa mai dam posibilitatea unui om ca Vladescu sa o mai distruga .
  • 0 (0 voturi)    
   Adrian Nuta=la fel de "pregatit" ca Vladescu Si Doica (Joi, 1 iunie 2006, 21:51)

   MAR [anonim]

   Domnule, se vede ca nu intelegi ce si cum este piata de capital la fel precum neprofesionistii de la Finante; probabil crezi ca aceasta e un fel de cazinou mai elevat, pt. excrocii cu guler alb din clanul Patriciu-Tariceanu &Co...ei, nu e deloc asa, dar nu stau sa-ti explic; e doar un domeniu reprezentativ pt. o economie capitalista....Acesti incapabili de la MF vor "sa mulga vitica de lapte imediat ce a iesit din burta masii, chiar inainte sa-i dea ochii si sa se tina pe picioare.." Nu mai vorbesc de modul de aplicare practica, de deductibilitati; au stat pe banii nostii, in timp ce parintii ne mor la cozi la farmacii, si au intrat iar in criza de timp, avortind o lege care cu siguranta va fi repede reschimbata....Mi-e o sila cumplita pe mainile cui a ajuns tara asta; si culmea nerusinarii Tariceanu cere reducere pt. motocilisti...
  • 0 (0 voturi)    
   harababura (Joi, 1 iunie 2006, 22:09)

   misha [anonim]

   eu nu prea inteleg nimic din discutiile astea, insa cred ca pana la urma este foarte adevarat ca microintreprinderile au constituit si constituie in continuare cea mai legala forma de evaziune fiscala. introducerea cotei de 16% si pentru microintreprinderi nu cred ca o va afecta foarte mult deoarece este vorba de 16% pe profitul obtinut si nu pe venit, ceea ce inseamna total venituri - cheltuieli deductibile = cheltuieli nedeductibile. Acest rezultat poate fi micut micut si deci impozitul poate fi de asemenea foarte mic.
   Concluzia: nu vom alimenta bugetul statului cu acest impozit. CLAR.


   in ceea ce-i priveste pe programatori .....nu am nimic personal cu ei insa cred c toti cetatenii Romaniei tb plateasca impozit si deci este absurda aceasta discriminare.
  • 0 (0 voturi)    
   Noul Cod Fical by Sir. Vladescu (Joi, 1 iunie 2006, 22:17)

   Adrian [anonim]

   Romania = Exploatarea Omului de catre Om
   Daca esti tanar si iti cunosti calitatile pleaca din tara, incerca sa iti faci o viata normal in alta parte! Este incredibil ce se intampla in tara asta. Guvernul trebuie sa administreze, nu sa exploateze !
  • 0 (0 voturi)    
   lol (Joi, 1 iunie 2006, 22:23)

   jijI [anonim]

   pur si simplu stupid. se incearca a se scoate bani din orice numai sa traiasca guvernantii nostri bine...la fel cum a fost si pina acum...imi pare rau sa spun asta. chiar credeam ca mergem intr-o directie buna :(
  • 0 (0 voturi)    
   disperare :( (Vineri, 2 iunie 2006, 1:07)

   Gheorghe [anonim]

   Se pare ca din pacate guvernul asta e asha de disperat incat nu shtie de unde sa mai "suga bani" si evident ca numa de la noi, ashtia care muncim, ca doar nu o sa ia de la ei. Oricum mie nu mi se pare normal sa iei 16% la toata lumea mai ales cand nu ai bani la buget si cand exista in tzara asta persoane care castiga miliarde pe an. 16% la 3.500.000 se simte, dar pentru cateva miliarde cred ca nu e deranjant, tot mult ramane. Pentru ca totul se scumpeste si se impoziteaza de x ori, tot omul simplu, ala care are salar 3.500.000 lei este cel care sufera si duce greul. Dar nici nu mai e de mirare, asta e guvernul. Sa traiti bine ! (cei care ve-ti supravietui acestui guvern) . In rest numai de bine
  • 0 (0 voturi)    
   ei pe noi si noi pe ei (Vineri, 2 iunie 2006, 8:11)

   militzianu [anonim]

   Articolul e concret la subiect. Noul cod fiscal este o gaselnitza romaneasca si contravine cu prevederi europene. Intrebarea e, daca noi ne ajitam ca niste brifcoruri expirate, in loc sa iesim, ne afundam mai mult in rahat. Programatorii " ciocu mic ", ca va duce restul tzarii in spate, si daca e sa va impoziteze si pe voi, sa va impoziteze, ca vi-atzi cam luat nasu la purtare. Nu va convine, migratzi afara, o sa va ia altzii locu, ca e de unde. Cat pentru restul care se plang pe aici, capu sus. Descurcatzi-va, si , spune-tzi voi la Mutu ca traitzi numa din salar. La fel si patronii, mai ushor cu nedeclararea profitului real. Vremurile se skimba, noi ne vom schimba si adapta odata cu ele, cum am facut-o de atatea ori ! Buna dimineatza Romania !!!
  • 0 (0 voturi)    
   impozit programatori (Vineri, 2 iunie 2006, 9:01)

   ciprian [anonim]

   din momet ce sunt multe categorii de oameni in tara asta care au anumite facilitati (vezi: servicii telefonice stat, electrica, ...) de ce sa nu fie si programatorii o categorie din cei care beneficiaza de anumite facilitati?
  • 0 (0 voturi)    
   cod fixal (Vineri, 2 iunie 2006, 9:09)

   catta [anonim]

   1. Parerea mea e ca Dl. Guvern ar trebui sa-si bata capul in primul rand sa astupe gaurile de toate felurile prin care se pierd banii colectati si abia pe urma sa mareasca impozitele. Pun pariu ca un procent de 30-50% din ce se aduna la buget se fura ulterior sau se cheltuie anapoda. Va rog sa ma contraziceti daca aveti argumente.
   2. Tot din cauza fiscalitatii excesive prea putine firme isi permit sa treca angajatilor in cartile de munca salariile reale. Statul nu se mira deloc sa constate ca 80% din angajatii din sectorul privat au pe cartea de munca salariul minim pe economie sau putin mai mult, in conditiile in care unii detin si functii in firmele respective (directori de tot felul).
   3. Suntem mai rau ca in Evul Mediu, cand munceai o saptamana pe luna pe mosia boierului si cu asta basta. Acum, pentru fiecare leu produs de un angajat, Statul Degeaba are grija sa bage la buzunar 1,5 lei.
  • 0 (0 voturi)    
   nu mai plangeti ca niste femei proaste...acceptati sau schimbati ceva (Vineri, 2 iunie 2006, 10:10)

   Mihai [anonim]

   Ce imi pare rau ca pierdem timpul pe forumuri si comentarii....
   As vrea sa puteti vedea (desi unii intuiti) cum decurge o sedinta de guvern, sa cunoasteti pe acei oameni (din care 70% sunt incapabili si au pregatirea unui elev de cls a 10-a la scoala de meserii) ce conduc tara...
   Sa ascultati discutii despre "bizoni", "turma" etc...acestia fiind noi, bineinteles.
   Sa vedeti cum spaga se da in valiza, pentru ca numerarul e mai bun decat contul, nu-i asa?
   Sa vedeti cum se face fals in declaratii, cum demnitarii angajeaza avocati celebri ca sa ii invete cum sa spele banii furati din fonduri Sapard....

   Culmea e ca ne meritam soarta, asa cum ne-am meritat si comunismul (pe care noi l-am ales).

   Culmea este ca politica desi e curva, stie bine sa ameteasca pe proasta de economie cu toti intraprinzatorii si IMM-urile ei...

   De ce nu vom ajunge niciodata ca Germania, US, Suedia sau Japonia? Pentru ca nu avem sange in c...ie ca sa eradicam leprele dintre noi, ci doar ii invidiem ca au fost mai destepti ca noi!
  • 0 (0 voturi)    
   respekt Mihai! (Vineri, 2 iunie 2006, 11:14)

   kelu [anonim]

   In sfarsit un comentariu care pune destiu' pe buba! Problema suntem noi insine. M-a convins un coleg de munca sa merg sa votez la ultimele alegeri (regret asta).
   Nu cred ca mai vota niciodata pt. politicienii din tara noastra... Ne impartim in doua categorii:
   - romani care au creier in cap, tupeu, multi fara educatie (genu' Vanghelie) care ajung sa faca politica = hoti
   - romani care au creier in cap dar fara tupeu care vor munci ca sclavii toata viata cu piciorul statului pus pe gat = noi, pleava

   In concluzie, nu voi mai vota cu nimeni pt. ca orice politician este un baiat itsetz, pornit sa jefuiasca iobagimea, deci mi-as vota propriul dusman.

   Chiar daca suna iresponsabil a nu vota, cred ca nu vom avea niciodata o clasa politica care sa faca ceva si pentru noi...

   Are dreptate Mihai: noi, kknarii ne ascundem dupa nick-uri pe forumuri si plangem ca babele la inmormantarea unui mos care oricum trebuia sa moara. Cred ca am face o revolutie dar suntem prea lipsiti de curaj si prea plictisiti, si oricum vor veni alti politicieni care ne-o vor trage in continuare.

   Adrian Nuta are in principiu dreptate: "bani mai multi la buget".

   Doar ca ii scapa un aspect important: bugetul nu inseamna o punga de unde se dau bani in locurile importante (cum am zis: spitale, scoli, etc), ci o vaca nebuna din care guvernantii nostri mulg tone intregi de lapte (masini, vizite de kkt - cica diplomatice, pensii grase) iar acolo unde trebuie arunca doar cate o canutza cu lapte stricat (a se vedea actiunile de genu' "laptele si cornu" - cred ca lui Nastase ii place sa i se aduca aminte de celebra lui ferma) data cu greu, dupa multe greve, actiuni de strada, manifestatii etc..
  • 0 (0 voturi)    
   O buna parte (Vineri, 2 iunie 2006, 11:57)

   Dintotdeauna [anonim]

   O buna (marea majoritate)parte din birurile care s-au introdus, sunt din cauza "caposeniei" de a nu renunta la cota unica(de ex. eu castig prin aceasta cota unica la salariu,dar per total ce iau pe mere,dau inzecit pe pere-adica ies in pierdere )
   Asa ca din partea mea-"un mare sictir" fata de masurile luate( sa nu zic Hai sictir!).
  • 0 (0 voturi)    
   impozite programatori; honorius, 8 (Vineri, 2 iunie 2006, 12:02)

   x [anonim]

   Honorius, poate nu m-am exprimat suficient de detaliat.

   In forma cu scutirea de impozit pe venit, facilitatea este pt. angajati, nu pt. angajatori, in sensul ca nu se colecteaza impozitul de la angajat. Corect ar fi ca scutirea (sau alta forma de facilitate) sa se aplice unor venituri ale angajatorului, a.i. acesta sa fie stimulat sa faca productie/servicii software. Si sa nu existe discriminare intre cetateni in raport cu meseria prestata dpdv impozit pe venit.
   Oricum, trebuie cercetat contextul problemei in ansamblu. De exemplu:
   - scutirea se acorda doar pentru valori produse anual pe cap de programator peste un anumit plafon (ceva gen 100.000 euro), deci de ea nu beneficiaza decit o parte din producatori; exista multe IMM-uri de profil care nu se pot incadra si nu beneficiaza de aceste scutiri, si cu toate astea fac productie de SW; deci iata ca masura in sine e discriminatorie: "sustinem programatorii, dar numai pe cei angajati la companii mari, IMM-urile nu ne intereseaza"
   - adevarul intern e ca scutirea s-a dat pe vremea lui Nastase pentru a folosi unor sustinatori gen Softwin, Siveco etc ... cum oamenii negociau un salariu net la angajare, angajatorii au folosit masura ca sa scada salariile brute, in felul asta scazind si celelalte taxe (cass, cas, somaj); deci de cistigat au cistigat firmele, nu programatorii
   - la vremea respectiva impozitul pe venit era mult mai mare decit actualul 16%
   - programatorii oricum pleaca sau ramin in tara si in functie de alte motive, deoarece in ultimul an si ceva piata internationala de SW a crescut din nou, outsourcingul a prins tare si in RO si un programator gaseste de lucru pe bani decenti catre mediu daca vrea sa ramina in tara
   - Ministerul Finantelor / Guvernul ar trebui sa fie interesate mai degraba de modalitatile de a sprijini crearea si dezvoltarea afacerilor de IT in RO, a.i. acestea sa stea in tzara si sa plateasca impozitele in tara, nu de migratia programatorilor si cum sa tinem oamenii pe loc
  • 0 (0 voturi)    
   Eliminarea discriminarilor: impozitul pe salarile programatorilor (Vineri, 2 iunie 2006, 12:13)

   Dan [anonim]

   Proiectul Codului Fiscal este foarte bun:
   - marea majoritate a microintreprinderilor sunt paravane pentru plata salariilor Deci metoda de evaziune fiscala si da tragic dar acestea vor disparea. Microintreprinderile adevarate nu vor da faliment daca vor palti un impozit de 16% din profit. Toata agitatia unor jurnalisti sugereaza ca ei asa primesc salariile si nu le convine.

   - Impozitul pe veniturile programatorilor trebuia pus. E o inechitate sociala ca tocmai cei care au cele mai mari salarii (in afara de manageri etc) sa nu plateasca impozit inm timp ce altii care muncesc pe 4-5 milioane sa plateasca. E adevarat lacomia e omeneasca dar asta nu inseamna cu cei cu salarii de 5 milioane trebuie sa plateasca impozite in timp cei cu 30-40 milioane nu. Rusine, pentru nesimtirea celor care se gandesc numai la ei!
  • 0 (0 voturi)    
   Impozitele programatorilor (Vineri, 2 iunie 2006, 13:10)

   Cristi [anonim]

   Cred ca nu stie toata lumea ca un programator nu platea impozit ( cel de 16% )la bugetul de stat daca firma incasa pe munca lui mai mult de un anumit prag. Dar celelalte obligatii ( CAS, pensii etc ) se plateau. Procentual, ca toata lumea. De asemenea si firma plateste toate darile pentru acel venit. Cei care sunt impotriva acestei masuri nu trebuie decat sa se uite la ce sectoare economice merg in tara asta si sa faca un calcul ce se va intampla fara cateva mii de softisti care is gasesc oricand de lucru "dincolo".
   cat despre microintreprinderi - o sa faca toti la fel - profit =0 . Si mai ia statul praful de pe toba. Doamne ajuta !

   PS:pt prima oara in viata i-am dat dreptate lui Copos
  • 0 (0 voturi)    
   Am uitat ceva (Vineri, 2 iunie 2006, 13:17)

   Cristi [anonim]

   De cand e alianta la putere impozitele microintreprinderilor s-au schimbat de mai multe ori: de la 1.5% la 3% pe venit, de la 5% la 10% si apoi la 16% pe dividende ( asta la toate societatile comerciale, dar si la micro ). Il rog pe dl. Adrian Nuta sa dea o definitie a termenului de "stabilitate a mediului de afaceri" si sa ne dea cateva motive de ce un tanar intreprinzator ar continua in Romania in conditiile in care pana si in Guvern avem Adrieni Nuta din astia.
  • 0 (0 voturi)    
   impozitul (Vineri, 2 iunie 2006, 13:33)

   Cristi [anonim]

   De ce s-au dezvoltat indienii atat si prind toate proiectele mari de IT ? Pentru ca au facilitati pentru programatori si firmele de IT .
   Pentru cei care propuneti ca programatorii sa plece din tara . Unde sa plece ? Poate chiar in India, nu ?
   Cred ca ar fi fost o mare sansa pentru Romania dezvoltarea unei industrii IT puternice . Asta cu impozitul pe salarii oricum era praf in ochi , alte masuri mai bune puteau fi luate.
  • 0 (0 voturi)    
   Pt 26 (Vineri, 2 iunie 2006, 13:45)

   omv [anonim]

   Nu inteleg cum ne-a dus restul tarii in spate atita timp, poate vrei sa ne explici. As putea afirma chiar contrariul, dar poate tu ai mai multe informatii si ai dori sa ni le spui si noua.
   Cit despre sintagma "o sa va ia altzii locu, ca e de unde" esti total pe alaturi - NU ARE CINE sa ne ia locul. Noii absolventi de facultate sint teribil de slabi pregatiti pentru ca sistemul universitar e la pamint. Cu ei vrei sa iti dezvolti IT? Vei fi mai bucuros cind serviciile IT se vor muta in India/China/Vietnam/Rusia etc? Ce vei mai impozita atunci?

   BTW, in ce domeniu de activitate lucrezi?
  • 0 (0 voturi)    
   tot programatorii (Vineri, 2 iunie 2006, 15:28)

   ntz [anonim]

   Pentru sustinatorii asa-zisei echitati, as avea doua intrebari :
   - e echitabil sa primesti aceleasi servicii din partea statului, hai sa zicem alea medicale, indiferent ca platesi x% din 3,5 milioane sau acelasi procent din 35 de milioane ?
   - cit de tembel trebuie sa fii ca sa crezi ca oamenii si-au negociat brutul si acuma cistiga cu 16% mai mult ? Probabil la fel de tembel incit sa sustii acest cod fiscal, sau urmatorul, cu prevederi iliesciene, 80% din ce cistigi, mama lor de capitalisti imputiti....
   Imi vine sa spun ce-a spus Sabin Gherman....
  • 0 (0 voturi)    
   Impozit pe salar,... (Vineri, 2 iunie 2006, 18:10)

   magilas [anonim]

   de se introduce, am o lume intreaga la dispozitie .... bye, bye Romania, desi momentan nu vreau sa plec.
   programator
  • 0 (0 voturi)    
   vorbe (Sâmbătă, 3 iunie 2006, 9:20)

   Valentin [anonim]

   VORBE !!!! VORBE !!! VORBE!!! Oare cui apartin aceste vorbe?! SI RESTUL E TACERE!!! Iata ca nimic nou nu este sub Soare de pe vremaea MARELUI Will!
   Toti se vor adapta : Microintreprinderile -Impozit=16%xprofit 0=0; Programatorii :impozit pe salariu minim pe economie si
   restul la negru asa ca nu vor mai pleca ,decit cel mult sa se trateze nervos ,afara.Fumatorii se vor aproviziona din plin de
   la moldovenii ce se vor imbogati din contrabanda .alturi de bunii lor prieteni,vamesii de la Sculeni .Si NIMIC NOU SUB SOARE NU SE VA INTIMPLA!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Iar si iar impozitele (Sâmbătă, 3 iunie 2006, 11:33)

   Adrian Nuta [anonim]

   Vad ca e plina Romania de mici intreprinzatori, de programatori si jucatori pe bursa. Tot aud cat a marit guvernul taxele. Nu e adevarat. Le-a cam adus acelasi nivel pe toate, adica 16%. De ce cineva care are salariu sau lucreaza pe drepturi de autor sa plateasca 16%, iar un jucator pe bursa 1% sau un programator 0%. Pe ce criterii?
  • 0 (0 voturi)    
   Taxe , Taxe .... si iar Taxe . (Sâmbătă, 3 iunie 2006, 13:29)

   Noul Cod Fical by Sir. Vladesc [anonim]

   Am o intrebare , poate ma lumineaza cineva ....
   In noul cod fiscal se impoziteaza cu 50 lei RON un motor de 1600 cmc, un motor de 1800 cmc se impoziteaza cu 240 lei RON .... intrebare ... Care este logica ? Ce se vrea ?
  • 0 (0 voturi)    
   Impozit programatori (Marţi, 11 iulie 2006, 21:49)

   Un programator [anonim]

   Cam tarziu gasesc forumul, dar daca mai citeste cineva, raspund la itnrebarea cu inechitatea lipsei impozitului pentru programatori. Dragii mei domni si doamne, dar inechitatea impozitului pentru asigurarile de sanatate nu va deranjeaza? Ca daca platesc impozit la 5 milioane sau la 50, beneficiez de aceleasi servicii. La asta nu va ganditi cand tunati ca nu e corect sa mentina facilitati? Credeti ca un programator care plateste milioane bune lunar la asigurarile de sanatate si primeste inapoi 1 set de analize anual in valoare de 1 mil, nu se simte dezavantajat? Haideti sa nu ne plangem de inechitati, pentru un salariu mic sau mare toti beneficiem de aceleasi drepturi in sanatate, dar pe domnul Nuta sau pe alti inversunati se pare ca nu ii deranjeaza. Pe ce criterii intrebati? Pai va intreb si eu dle Nuta, de ce sa plateasca un programator de n ori mai mult ca un pantofar dar sa beneficieze toti de aceleasi facilitati? Pai sa va spun eu raspunsul... pentru ca va convine sa strigati ca platim prea putin, dar nu sa recunoasteti ca platim prea mult. Rusine!
  • 0 (0 voturi)    
   dar romanii care lucreaza in strainatate??? (Marţi, 14 august 2007, 16:25)

   sandu [anonim]

   Stie cineva daca/cum sunt impozitati ceratenii romani care lucreaza legal in strainatate, pe cont propriu, in afara UE????
  • 0 (0 voturi)    
   impozit programatori (Vineri, 5 octombrie 2007, 21:38)

   alt programator [anonim]

   Cam tarziu gasesc si eu forumul asta, dar am un comentariu, apropo de programatorul de la postul 43, si oricum in general fata de legea respectiva: daca ti se pare asa corect sa nu platesti impozit, spune-mi cum ti se pare faptul ca eu lucrez ca programator, impreuna cu alti colegi, si cu toate ca facem aceeasi mnca, unii din noi platim impozit. Si asta din cauza imbecilitatii legii, care acorda scutirea in functie de profilul facultatii absolvite. Adica de ce n-ar tine seama de fapt de gradinita absolvita?

  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri
  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by