Audiata la Comisia juridica a Camerei Deputatilor, Ministrul Justitiei Monica Macovei a parasit nervoasa dezbaterile la Codul de Procedura Penala, nemultumita ca nu i-au fost admise propunerile. Macovei dorea ca deputatii sa accepte marirea perioadei de interceptare a telefoanelor cu inca 60 de zile.

Controversatul Cod Penal este plimbat de mai bine de doua saptamani intre comisiii si plenul sedintei. Ministrul Justitie a venit cu modificari si propuneri si a solicitat retrimiterea la comisie de cate ori legea s-a discutat in plen.

Joi, prezenta la comisii, ministrul Justitiei s-a declarat nemultumita de votul deputatilor si a refuzat sa-si mai sustina propunerile. Motivul supararii Monicai Macovei a fost problema interceptarii telefoanelor.

Deputatii au respins propunerea Ministerului Justitiei conform careia mandatul de interceptare a telefoanelor sa se prelungeasca la 180 de zile (in prezent interceptarea se face pe 120 de zile). Mai mult, membrii comisiei au stabilit ca interceptarea telefoanelor fara mandat judecatoresc sa se faca doar pe o perioada de 24 de ore si nu de trei zile cum dorea Macovei.

Un alt amendament care a fost aprobat de catre membrii comisiei a fost introducerea unui registru strict la Parchet care are menirea sa dateze ordonantele emise in privinta interceptarii telefoanelor. “Aceasta propunere a fost votata pentru a impiedica redatarea ordonantelor”, a explicat presedintele comisiei juridice, Sergiu Andon.

Modificarile votate de catre deputati au starnit protestul ministrului care a refuzat sa mai participe la sedinta.

"“Nu inteleg ce se intampla, pentru ca in plen nu a existat nici o motivare de a se retrimite acest capitol la comisie. Totul a durat o secunda, in plen s-a luat o decizie rapida si acum vad ca se discuta iar fiecare articol, desi le-am mai discutat si cu doua saptamani in urma.”(...) Nu mai are rost sa stau aici, pentru ca toate argumentele pe care le prezint sunt inutile.

Se voteaza in functie de alte criterii si nu de argumente", a spus Macovei inainte de a parasi lucrarile comisiei.

Parlamentarii s-au aratat deranjati dar, in acelasi timp, au incercat sa tempereze reactia Monicai Macovei. Pentru ca nu au reusit, deputatii au continuat dezbaterea actului normativ.

“Macovei este destul de impulsiva si s-a suparat ca multe dintre articolele pe care le-a retrimis la comisie nu au fost revizuite cum dorea ea, in special cele legate de interceptarile telefoanelor. Este un subiect foarte delicat interceptarea telefoanelor iar parlamentarii sufla si in iaurt la acest subiect”, a explicat deputatul Petre Ungureanu.

Presedintele Comisiei, Sergiu Andon a incercat sa calmeze spiritele aducandu-i ministrului un buchet de flori, insa fara nici un rezultat.

“Eu am incercat sa o temperez pe doamna ministru, dar a refuzat dialogul. Supararea dansei porneste din conceptia ca este bine si corect tot ceea ce propune si face presiuni in acest sens. Nu asa se poarta un demnitar si, mai ales cu parlamentari, care isi asuma responsabilitatea pentru legi.”, a declarat Sergiu Andon.

Comisia juridica a terminat joi de discutat toate amendametele la Codul Penal si a finalizat raportul. Marti, in plenul sedintei, actul normativ se va dezbate din nou si apoi se va supune la vot.

Ministrul Monica Macovei considera ca propunerile de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala vizau introducerea unor mecanisme eficiente de combatere a infractionalitatii.

De aceea, apreciaza ca inexplicabila decizia Comisiei Juridice de a modifica propunerile Ministerului Justitiei in materia confiscarii speciale, in conditiile in care acestea erau fundamentate pe prevederile Conventiilor internationale in materia confiscarii, ratificate de Romania si pe lacunele legislative evidentiate de practica de-a lungul timpului.

In privinta bunurilor supuse confiscarii care nu se mai gasesc la infractor, Codul Penal in vigoare nu prevede solutii, iar conventiile internationale stabilesc intr-un asemenea caz ca se confisca contravaloarea bunului provenit din infractiune „prin echivalent in bani sau bunuri”.

Varianta adoptata de Comisia Juridica prevede ca in cazul in care bunul nu se mai gaseste, se dispune o confiscare „prin echivalent”, ceea ce este de natura sa creeze confuzie in practica, deoarece nu stabileste si in ce se exprima acest echivalent.

Conform unei informari de presa, Ministrul Justitiei considera ca Romania are obligatia sa isi respecte cu buna-credinta angajamentele asumate prin ratificarea de catre Parlament a Conventiilor internationale.

"In ceea ce priveste Codul de procedura penala, Comisia Juridica a introdus conditia ca interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor sa poata fi efectuate numai daca stabilirea situatiei de fapt, identificarea sau localizarea participantilor „nu poate fi facuta prin alte mijloace si cercetarea ar fi mult intarziata”, considera Monica Macovei.

In textul propus de Ministerul Justitiei, cele doua conditii erau alternative, nu cumulative. In formularea adoptata de Comisie, aceasta conditie devine imposibil de indeplinit in practica.

Teoretic, multe situatii de fapt pot fi dovedite si prin alte mijloace de proba si nu exclusiv prin interceptari, fapt care insa are drept consecinta intarzierea uneori decisiva a cercetarilor si impiedicarea aflarii adevarului.

In plus, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a respins propunerea Ministerului Justitiei ca durata de inregistrare provizorie sa fie de 3 zile, pastrand textul actual care prevede o durata de 24 de ore si fiind astfel ignorate argumentele legate de problemele practice create de textul in vigoare, care de multe ori a pus organele judiciare in dificultate in rezolvarea cazurilor de criminalitate organizata.

Prelungirea duratei inregistrarii la 3 zile este necesara in cazuri urgente, precum sunt cele in care trebuie administrate probe in diferite locuri din tara ( de multe ori la frontiera), situate la distante semnificative de locul in care se afla instanta care poate emite autorizatia de interceptare si inregistrare.

Oricum , inregistrarea provizorie este supusa controlului judecatorului, care o poate anula. De altfel, in tari precum Germania, Olanda sau Spania durata inregistrarilor provizorii este de pana la 3 zile.

Ministrul Justitiei afirma ca nu se poate construi o procedura penala plecand de la neincredere in judecatori si procurori. “Legile se fac pentru procurori si judecatori corecti, iar cand acestia gresesc trebuie sanctionati”, a spus ministrul Monica Macovei.

Ministrul Justitiei considera ca prin modificarile operate astazi de Comisia Juridica s-au pus piedici in stabilirea unor instrumente eficiente de lupta cu coruptia si criminalitatea. „Se impiedica efectuarea urmarii penale. Nu stiu ce interese au si care este rostul lor.

Ei (deputatii din Comisia Juridica-n.n) voteaza in functie de alte criterii si nu de argumente.” a spus ministrul justitiei, adaugand ca „lupta cu coruptia si criminalitatea organizata ramane fara dinti”, a mai spus Macovei.