Aflat in vizita la Chisinau, presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul de externe belgian, Karel De Gucht, a declarat ca Rusia trebuie sa-si retraga trupele din Transnistria, inclusiv fortele de mentinere a pacii.

Acestea din urma ar trebui inlocuite, in opinia reprezentantului OSCE, citat de ITAR-TASS, de forte multinationale sub mandat international, care sa monitorizeze frontiera moldo-ucraineana, precum si depozitele de armament rusesc din Transnistria. In acest scop, OSCE este gata sa aloce 10 milioane de euro pentru definitivarea retragerii munitiilor si trupelor rusesti din regiune. Operatiunea s-ar putea incheia in trei luni, daca va exista si vointa politica.

Chisinaul si Tiraspolul, chemate la masa negocierilor

In cadrul convorbirilor purtate de Karel De Gucht cu ministrul de externe, Andrei Stratan, si ministrul reintegrarii, Vasile sova, s-a subliniat necesitatea reluarii negocierilor in problema transnistreana in formula "5 plus 2".

Ministrul belgian a evidentiat importanta principiala a intaririi independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova si a exprimat increderea ca, in procesul negocierilor, va fi elaborat un statut special pentru Transnistria "in cadrul Moldovei".

Karel De Gucht urmeaza sa efectueze o vizita si la Tiraspol, unde se va intalni cu liderul separatist, caruia ar urma sa-i faca, potrivit unor surse rusesti, o "propunere speciala", al carei continut nu a fost dezvaluit.

Oferta OSCE survine pe fondul pozitiei dure a Moscovei

Deocamdata, Moscova nu a avut o reactie oficiala la declaratia foarte concreta a reprezentantului OSCE. Nu este insa exclus ca aceasta sa fie conditionata, ca si pana acum, de cererea reglementarii problemei transnistrene.

Articol integral in Adevarul