Cat de prost si de fudul trebuie sa fii incat sa-ti imaginezi ca poti pacali electoratul cu teoria ca nu calci prin Parlament fiindca asa sabotezi Puterea? Nu se cunoaste coeficientul de inteligenta al deputatului PSD Ovidiu Musetescu, dar mintea lui a emis cea mai stupida explicatie a chiulului parlamentar auzita vreodata. „Eu nu bag cartela sa le fac cvorum alora de la Putere.

Asta, pentru ca sunt articole pe care trebuie sa si le asume cei de la Putere, si nu Opozitia. Iar daca bagam cartela, se facea cvorum, fiindca noi suntem mai multi. E o strategie personala pe care mi-o asum”, zice deputatul. Nici tovarasa lui de podium de pe locul doi, peremista Florina Jipa, care a fost prezenta numai la 2 la suta din sedintele Camerei, nu se lasa.

Acestei doamne nu-i mai ajunge la nas Casa Poporului, de cand se duce, de doua ori pe an, la Paris. „Eu conduc delegatia Romaniei la Adunarea Uniunii Europei Occidentale. Prefer sa votez acolo chestii importante. Nu ma simt culpabila cu nimic!“, se lauda ea.

Jipa si Musetescu sunt doar doua exemple din larga categorie a demnitarilor cu raspundere limitata. Lor li se adauga liberala Norica Nicolai, care, dupa ce si-a bagat nepoata in plenul Senatului, unde „s-a jucat” cu butoanele de vot, incearca sa-i intimideze pe ziaristii care scriu despre scandal.

Colegul ei de partid Serban Stratila, care ameninta cu procese penale si nu mai recunoaste ce a admis mai devreme, si anume ca era la cafea in timp ce nepoata se juca la aparatul lui.

Conservatorul afacerist George Copos, care nu are probleme de constiinta cu Loteria Romana - pe care este acuzat ca a inselat-o cu 1 milion de euro -, dar, brusc, are cu Codul Fiscal, care i-ar sabota „proiectele economice” pe 2007, asa ca nu demisioneaza din Guvern din motive penale, ci din considerente de onoare.

Deruland banda inapoi, apar altii, precum o deputata PD, care - filmata fiind semnand de prezenta pentru alti doi colegi - intai a spus ca are trei nume, pe urma s-a uitat candid in camera si-a intrebat: „M-ati vazut dumneavoastra?”.

Nimic surprinzator in atitudinea celor de mai sus: demnitarul cu raspundere limitata isi permite sa minta, sa insele, sa trandaveasca, sa chiuleasca, sa cheltuiasca, sa ceara favoruri si privilegii, deoarece el este convins ca, o data cu dobandirea mandatului, a primit si absolvirea de orice raspundere pentru faptele comise pe perioada acestuia.

O parte - pentru faptele politice - i-o da Constitutia, iar restul si-l ia singur, astfel incat nu se mai considera responsabil pentru nimic. Desi mandatul i-a fost incredintat de popor, in scurt timp acesta isi pierde sorgintea electorala, devenind un drept divin, ce transcende judecata populara.

Asemeni lui Gigi Becali, caruia Dumnezeu ii inlesneste pana si shoppingul la Londra, parlamentarul ajunge sa creada ca Cel de Sus, si nu oamenii, l-a extras din cele 17 milioane de romani elegibili. Doar astfel se explica alergia sa la opinia publica, aroganta si nepasarea fata de alegatori.

Simtul lui de raspundere - atat cat are - se manifesta, poate, prin alte zone, dar niciodata in aria publica.

Cu siguranta, in Parlament este nevoie mai mult de cartela deputatului Musetescu decat de mintea lui sclipitoare. Cum absenta lui s-ar putea dovedi chiar o binecuvantare, deputatul ar fi lasat in pace, daca CV-ul sau nu ar cuprinde urmatoarea precizare: 2000-2004, presedinte APAPS. Deci Musetescu a tasnit din masa deputatilor PSD si a ajuns ministrul Privatizarii in Guvernul Nastase.

Sa fi contat faptul ca tocmai devenise - nu se spune unde - „doctorand in gandiri economice” sau, pur si simplu, era nevoie de un personaj cu raspundere limitata ca sa imparta ce mai ramasese din averea statului la clientii politici? Este nelinistitor gandul ca de deciziile lui Musetescu - cercetat, acum, in patru dosare penale - au depins slujbele multor

oameni, asa cum viata altora a atarnat de judecata Florinei Jipa, intre 1997-2000, judecator la Tribunalul Bucuresti. Asemenea persoane au invadat viata politica dupa 1990, oferind o plauzibila explicatie pentru mediocritatea si lipsa de perspectiva in care traieste Romania.

Votul uninominal - care pune reflectoarele pe un candidat, nu pe o lista - este singura modalitate, deocamdata, de a face trierea. El presupune, insa, o reforma electorala si jumatate plus unul dintre parlamentarii alesi la gramada dispusi sa si-o asume.