Dosarul transnistrean a ajuns in atentia OSCE. Presedintele in exercitiu al organizatiei, Karel De Gucht, a declarat ca OSCE este dispusa sa aloce 10 milioane de euro pentru ca Rusia sa se retraga din Transnistria in 3 luni.

Oferta ministrului de externe belgian, vine pe fondul declaratiilor tot mai dure ale Moscovei. In urma cu o luna oficialii din ministerul de externe rus ii invatau pe liderii de la Tiraspol cum sa obtina independenta fata de Chisinau. Moscova nu a avut inca o reactie oficiala la propunerea presedintelui OSCE.

In schimb, ministrul rus de externe, Serghei Ivanov, a spus la reuniunea statelor CSI de la Baku, ca atata timp cat conflictul transnistrean nu va fi reglementat, fortele rusesti de mentinere a pacii vor ramane in Transnistria.

OSCE este dispusa sa cheltuiasca 10 milioane de euro pentru a trimite trupe de mentinere a pacii in zona. Planul este surprinzator. Inaintea acestuia, Ucraina a avut si ea o initiativa similara. Ministrului ucrainean al apararii, Anatolii Gritnko a propus crearea, in cadrul GUAM, a unui contingent propriu de mentinere a pacii, ca alternativa la fortele rusesti de pace.

Potrivit ITAR-TASS, Karel De Gucht a declarat in cadrul intilnirilor pe care le-a avut cu autoritatile de la Chisinau, ca se impune rediscutarea chestiunii transnistrene, in formula „5+2”.

Asadar, comunitatea internationala pare tot mai preocupata de intarirea independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, intr-un cuvint de „linistea” pe continent, mai ales in zona Rusiei.

Despre planul lui Traian Basescu, care a spus ca vrea se „negocieze” neoficial cu separatistii transnistreni, nu s-a mai auzit nimic. Sau cel putin, autoritatile de la Chisinau nu stiu nimc, potrivit aceleiasi agentii de stiri.