Desi tot mai multi politicieni isi revendica dreptul de a fi tratati ca si cum ar fi un model de moralitate, de seriozitate si consecventa, scena politica romaneasca nu se poate lauda cu multe asemenea personaje. S-a spus cu insistenta despre Corneliu Coposu ca a fost un astfel de model.

Poate ca multi ar dori sa-i semene, insa le lipseste acel bun-simt care sa-i ghideze in politica si sa-i transforme in lideri demni de respect.

De la sarac cinstitul Ion Iliescu (care spune ca pentru pesedisti e un fel de Coposu, dar este asteptat la audieri de Parchetul Militar, anchetat fiind in dosarul mineriadelor) la migratorul galagios Cozmin Gusa sunt destui aceia care isi imagineaza ca daca apar des la televizor si spun tot ce le trece prin minte este destul pentru creionarea unui asemenea portret.

Ba multi se considera nedreptatiti si, pentru ca imaginea lor se degradeaza constant, indepartandu-se de modelul pe care l-au creionat in mintea lor despre ei insisi, ajung sa considere ca vinovata pentru dezastrul inregistrat in cariera lor este presa.

Numai ca ziaristii, aceia care nu se tem sa puna punctul pe "i" atunci cand releva crudul adevar, spera ca erorile, odata cunoscute, se pot indrepta. Dar nu, politicienii isi imagineaza ca sunt vanati cu dusmanie si, departe de a se gandi ce anume pot corecta pana nu e prea tarziu, persista in greseala.

Toti presedintii de pana acum au dat vina, de pilda, pe "o anumita parte a presei", indicata drept sursa necazurilor. Si ex-vicepremierul George Copos a crezut ca daca deturneaza atentia de la adevaratul motiv al demisiei sale, pozand in model de moralitate, pacaleste pe cineva.

Degeaba a spus el ca renunta la functie in semn de protest fata de neacceptarea propunerilor sale la Codul Fiscal pentru ca toata lumea stia ca in dimineata aceleiasi zile i se citisera invinuirile din dosarul penal deschis pe numele sau la DNA. El insusi ar fi fost suspendat oricum indata ce dosarul ajungea in instanta.

Parlamentarii sunt de departe aceia care se considera marile victime ale presei. Nu ezita sa-i invinuiasca pe jurnalisti pentru degradarea imaginii Legislativului, insa multi ignora electoratul, isi vad mai departe de chiul, iar de multe ori habar n-au ce se voteaza, zac patru ani fara sa depuna initiative legislative ori macar sa se duca la microfon.

Norica Nicolai, desi a gresit aducandu-si in sala plenului nepoata care s-a jucat cu o cartela de vot, este ingrozitor de suparata pe ziaristi, amenintandu-i cu procese. Fireste, crede ca din pricina lor a fost sanctionata.

Primarul Capitalei, Adriean Videanu, este si el necajit din cauza ca e comparat cu Ceausescu, dar isi vede mai departe de planul sau, in ciuda protestelor si avertismentelor potrivit carora mastodontii sai de sticla reprezinta o agresiune asupra Bucurestiului. Va intelege probabil prea tarziu ca nu din vina presei pierde procente insemnate.

Ar putea dovedi macar deschidere fata de rezolvarea problemei Catedralei Sfantul Iosif. Daca ar bloca uciderea unui lacas de cult raspunzand apelurilor primite de la credinciosi ar reusi sa demonstreze ca este un om cu frica lui Dumnezeu...

Inclusiv premierului Tariceanu i-ar placea sa-si creioneze o anumita imagine de om politic si, din pacate, crede la randul sau ca presa e de vina pentru ca nu reuseste. Ignorand observatiile risca sa-si piarda reperul, sa nu reuseasca sa-si indeplineasca obiectivele.

Strategii sai ar fi trebuit sa remarce ca o armata intreaga de analisti il critica pe Traian Basescu si, cu cat fac aceasta cu mai multa sarguinta, cu atat cresc procentele presedintelui. Daca ar fi concediate macar cateva voci din corul laudatorilor si s-ar fi permis mai multe critici la adresa premierului, poate ca si procentele sale se inmulteau...