Pe nesimtite, Legislativul a ajuns la o aruncatura de bat de aprobarea unei propuneri care scade de la 19 la 9% TVA la alimentele de baza.

Cota redusa ar urma sa cuprinda piinea si produsele de panificatie, carnea proaspata si conservata, pestele (inclusiv conserve si icre), laptele si produsele lactate, uleiurile vegetale si margarinele, zaharul, orezul si ouale.

Initiatorul acestui proiect de modificare a Codului fiscal, liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, justifica scaderea TVA la 9% la produsele alimentare de baza prin faptul ca, in conditiile in care salariile sint scazute, se vor realiza cresterea cantitativa si calitativa a consumului de alimente si directionarea unei parti din economiile populatiei catre o serie de activitati cum ar fi cele educationale sau recreative.

Alianta, singura impotriva

Senatul a adoptat proiectul pe 13 aprilie. Atunci au votat impotriva doar partidele din Alianta. Proiectul, sprijinit de opozitie si de PC, a fost trimis pe 18 aprilie la Camera Deputatilor, unde a fost prezentat in Biroul Permanent.

Un singur pas

Pe 23 mai, proiectul a fost avizat de Comisia economica din Camera, iar la sfirsitul saptaminii trecute a primit unda verde si de la Comisia juridica. Urmeaza sa se mai pronunte doar Comisia de buget-finante, dupa care proiectul se va vota in plenul Camerei, decizia raminind definitiva. Sansele adoptarii legii sint extrem de mari, avind in vedere ca el este sprijinit de toata opozitia, plus PC.

“Sint multi colegi care sustin acest proiect. Sper sa treaca pentru ca, personal, il consider bun. Saptamina aceasta il avem pe ordinea de zi si urmeaza sa ajungem la un acord. Practic, singurii care se opun sint cei din arcul guvernamental, in afara de PC”, ne-a declarat Mihai Tanasescu, presedintele ultimei comisii parlamentare care trebuie sa-si dea acordul.

Guvernul n-o vrea

Guvernul este singura institutie care s-a pronuntat impotriva aprobarii propunerii legislative.

Scrisoarea de pozitie a premierului Calin Popescu Tariceanu adresata presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, argumenteaza ca o reducere a TVA pentru un anumit produs nu duce in mod necesar la scaderea pretului platit de consumator, fiind adesea o scadere neglijabila si temporara.

De asemenea, premierul spune ca experienta anilor precedenti, cind s-au aplicat cote reduse de TVA, arata ca agentii economici prefera sa-si rotunjeasca veniturile proprii pastrind aceleasi preturi.

Articol integral in Cotidianul