Uniunea Europeana ar putea utiliza avioane fara pilot dotate cu camere de luat vederi pentru supraveghearea granitelor, cu scopul de a combate contrabanda, imigratia ilegala si terorismul, relateaza cotidianul britanic The Independent in editia de duminica.

Avioanele, care vor survola Marea Manecii si tarmul Marii Mediterane la o altitudine de peste 750 de metri, fac parte din programul de circa doua miliarde de euro initiat cu scopul de a echipa fortele de politie, vamesii si politia de frontiera cu dispozitive ultraperformante de supraveghere si de combatere a terorismului.

Aceste aparate, utilizate in prezent de Belgia pentru identificarea vaselor care deverseaza petrol in Marea Nordului, ca si de serviciul de granita al SUA pentru monitorizarea frontierei cu Mexicul, vor fi achizitionate si de Comisia Europeana, care vrea sa intareasca controlul asupra coastelor mediteraneene si granitelor din Balcani, principalele porti de intrare in Uniunea Europeana a

imigrantilor ilegali. Rusia ar intentiona, de asemenea, sa achizitioneze aparate de acest gen. Si ItarTass scrie ca UE a optat pentru sistemul britanic „Watchkeeper”. Cu o amplitudine a aripilor de 6 metri si cantarind 195 de kilograme, aceasta drona poate sa se afle timp de 30 de ore continuu in aer.

Dirijarea acestui aparat automat, fara pilot, se realizeaza dintr-un punct de comanda special la sol, pe cale computerizata, cu ajutorul satelitilor de telecomunicatii.

Oficialii de la Bruxelles au lansat, de asemenea, multe alte proiecte de cercetare menite sa dezvolte noi tehnologii care sa vina in sprijinul eforturilor de combatere a terorismului si supravegherii granitelor.

Articol integral Gandul