Am fost invitata, saptamana trecuta, de catre domnul Orasanu, presedintele AVAS, la o intrevedere. M-am dus.

Desi nu mi se precizase scopul intrevederii, am banuit ca se doreau cateva amanunte despre situatia creata pe 1 mai, cand compania de difuzare a presei - Rodipet - a cenzurat revista „Saptamana Financiara“, prin blocarea tirajului, in boxa institutiei, deoarece continea o ancheta asupra afacerilor familiei libanezo-romano-americane Awdi in Romania.

Acum o luna, cand s-a intamplat incidentul, am transmis, pe langa un comunicat de presa referitor la cele intamplate, si solicitari scrise catre institutiile statului, inclusiv AVAS, de a se lua masurile legale si necesare in acest caz de o gravitate fara precedent.

Am primit raspunsuri de la Presedintie, Guvern, Ministerul de Interne, Parchetul General, chiar si de la AVAS. Ce-i drept, institutia condusa de domnul Orasanu ne avertiza ca, prin nedifuzare, cenzurarea presei ar putea duce, conform contractului, la o amenda, si nu la rezilierea contractului de privatizare.

Sincer, mi-am pus numeroase semne de intrebare cum de mai-marii presei, din momentul semnarii contractului de privatizare, pe timpul domniei „disparutului“ Ovidiu Musetescu, nu s-au gandit sa ia masuri de precautie suplimentare pentru ca nimeni, nici macar familia Awdi, sa nu indrazneasca vreodata sa santajeze presa romana prin nedifuzare.

Dar, m-am gandit ca, probabil, amenda va fi usturatoare, chiar daca moralmente nu rezolva nimic, nici cu incidentul in care a fost implicata revista „Saptamana Financiara“ si nici cu viitoarea colaborare dintre Rodipet si presa romana.

Numai ca, stupoare!, domnul presedinte al AVAS, Razvan Orasanu, ma invitase, de fapt, in biroul fastuos al domniei sale, de la etajul 8 al fostei cladiri Elvila, sa ma pregateasca sufleteste ca nu doar ca nu se va suspenda contractul de privatizare a Rodipet, incheiat cu Hassan Awdi, si ca nu se va da nici vreo amenda usturatoare, de s-o tina minte toata viata, ci ca, in cel mai bun caz, se va anunta public o mustrare. Da, ati citit bine, o mustrare!

Patronii Rodipet - cei care l-au chemat pe Robert Veress, senior editorul „Saptamanii Financiare“, care a realizat ancheta in cazul familiei Awdi, sa dea socoteala si sa regleze problemele de difuzare - ar urma sa se aleaga doar cu o mustrare. Nu tu rezilierea contractului, nu tu amenda!

Este incredibil pentru Romania anului 2006, cand pretindem ca mai avem jumatate de an si ne integram in Uniunea Europeana, ca una dintre institutiile statului sa dea dovada de partinire - si fata de cine, inca! - atunci cand este vorba despre libertatea de exprimare si liberul acces la informatii al cetatenilor, notiuni atat de scump platite la Revolutie, cu pierderea a mii de vieti omenesti.

Personal, il inteleg pe domnul Razvan Orasanu ca nu are cum sa priceapa ce pret a platit Romania pentru ca nimeni, niciodata, sa nu mai faca abuzuri asupra mediei romanesti - la Revolutie inca se mai juca cu masinute in nisip, avand frumoasa varsta de 9-10 anisori -, dar din povestirile parintilor si din mass-media - presa fata de a carei libertate nu pare prea impresionat acum

- ar fi trebuit sa afle sacrificiile care s-au facut pentru o presa libera si independenta.

Pret de o jumatate de ora, domnul Razvan Orasanu mi-a explicat cum in practica AVAS nu mai intra intoarcerea activelor la stat, odata privatizarile semnate. Asta pentru ca, anul trecut, 38 de contracte de privatizare au fost reziliate. Cu alte cuvinte, Rodipet poate bloca intreaga presa romaneasca intr-o zi, ca domnului Orasanu tot nu i se va misca niciun muschi de pe fata.

Apoi, in privinta amenzii... iar lucrurile sunt discutabile pentru domnul Orasanu. El constata niste probleme de difuzare, dar nu are cunostinta despre blocarea tirajului. Normal, documentele doveditoare transmise catre AVAS, inca de acum o luna, erau cautate joi, 1 iunie, frenetic, ba pe la cabinetul sau, ba pe la juristi... Au fost gasite, intr-un final, la registratura.

Mai mult, domnului Orasanu ii repugna situatiile conflictuale si de-aceea a chemat „partile“ separat. Rodipetul intr-o zi, „Saptamana Financiara“ intr-alta, sa nu cumva sa perturbe linistea si candoarea atmosferei de la AVAS.

Ar mai fi multe de spus, dar ma rezerv pentru momentul in care domnul Orasanu va face publica mustrarea pe care le-o pregateste patronilor Rodipet, probabil ceva de genul: „Mai baiedzi, mai habibi, fidzi ji voi mai atendzi data viidoare...bai ze boade?“.

Tragic este ca s-a ajuns in situatia in care, in Romania, poti sa scrii absolut orice despre presedinte, prim-ministru, ministri, parlamentari, judecatori, procurori, politisti etc. Daca ai gresit cu ceva, dai drept la replica sau te prezinti frumusel la tribunal. Exista insa o singura exceptie: familia Awdi.

De unde trag concluzia ca, prin paralelism, Hassan Awdi e mult mai tare decat insusi presedintele Traian Basescu. Primul poate bloca aparitia unei publicatii, seful statului poate doar sa dea marunt din buze, daca nu-i convine ceva...